Am descoperit în mini-vacanţa recentă acest documentar despre iarbă. M-a prins cu trailerul, în care vorbesc despre legăturile dintre cannabis şi muzica din America, pornind de la Louis Armstrong şi alţi cântăreţi de jazz. 

Pe parcurs, documentarul livrează parţial ceea ce promite în trailer, adică vorbeşte despre legătura dintre muzică şi iarbă, ajunge şi la fenomenul Woodstock, la hip-hop, însă de la un punct încolo merge prea mult pe politică. Aş zice că e un documentar de propagandă pro-marijuana, având în vedere cum e pusă problema.

Se merge foarte mult pe ideea de discriminare rasială, negrii fumau iarbă, albii din Guvern nu voiau ca bărbaţii de culoare să seducă femeile albe, astfel că au interzis cannabisul.

Plus că insistă pe ideea că nu e un drog atât de periculos şi n-ar trebui să fie pe lista celor mai periculoase droguri.

Ce “uită” acest documentar să spună e povestea din perspectiva economică. Până să treacă pe distribuţia de cocaină, cartelul lui Pablo Escobar ducea marijuana în SUA. Mexicanii la fel, după cum aflăm din Narcos, aveau plantaţii uriaşe, se transportau cantităţi impresionante.

Deci iarba nu era în categoria I de droguri de mare risc pentru că ar fi fost atât de periculoasă, ci pentru că vorbim de sute de milioane de dolari, poate miliarde şi de cantităţi mari care intrau în SUA.