in All Sports

Mai sus vedeţi harta lumii. Ştiu că de fapt pământul este plat şi aia este o hartă falsă. Cum, nu ştiaţi? 

Însă trecem peste detaliile astea şi revenim la ce ne interesează. Finala Europa League, la Baku

Ceea ce, teoretic, are acoperire. Azerbaijan-ul este pe continentul Eurasia, undeva la limita dintre Europa şi Asia. Dacă îi întrebi pe vestici, îţi vor spune că România şi Bulgaria sunt limitele estice ale Europei. Dacă îi întrebi pe profesorii de geografie (în special pe ăia din România), îţi vor spune că România se află în Europa Centrală şi că doar Baku este în Europa de Est.

Chestia asta vine în contextul în care Jurgen Klopp a criticat UEFA pentru decizia de a programa finala UEL în Azerbaijan.

Pe de-o parte, Klopp are dreptate. În Baku este greu de ajuns, fanii vor călători ore întregi, vor schimba avioane şi vor plăti bani grei pentru a-şi vedea formaţia favorită. Iar UEFA şi FIFA sunt recunoscute pentru şpăgile pe care le iau funcţionarii de acolo pentru a stabili Cupe Mondiale prin Qatar şi alte lucruri dubioase.

Pe de altă parte, nu poţi trage centrul de greutate al fotbalului european doar spre Spania, Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie. Sunt stadioane foarte frumoase şi în alte zone ale Europei, nu e musai să te învârţi între aceleaşi 10-15 stadioane.

Mai mult, merită şi fanii est-europeni să îşi vadă echipa favorită pe viu într-un meci important, plus că o finală în estul Europei deschide posibilitatea şi asiaticilor să vină la meciuri. Sumele care se încasează pe drepturile de televizare sunt provenite şi din banii est-europenilor, chiar dacă într-o măsură mai mică. Iar fanii unei echipe nu sunt doar în ţara de origine. Ok, mulţi fani ai lui Arsenal şi ai lui Chelsea vor dori să meargă la Baku, însă sunt convins că la fel vor dori şi cei din Bulgaria, România, Serbia etc.

Problema e alta. Că nu poţi să alegi oraşe în care nu există condiţii decente de cazare. Ţin minte că la Kiev, anul trecut, erau cazări şi cu 10.000 de euro pe noapte. Bine… am auzit că la Madrid au ajuns preţurile la 1000 de euro pentru o noapte de cazare în weekendul cu finala UCL. Însă acolo ai opţiuni mai decente. Comparativ cu Kiev sau Baku, unde mergi în necunoscut.

4 comentarii. Leave new

 • Încă aștept articolul cu Liverpool…

  Răspunde
  • 🙂 nu ești prima persoană care zice asta. vine după meciul de mâine (luni, marți, next week oricum) dar nu știu dacă e ceea ce aștepți de fapt 🙂

 • La cât au băgat Aliyev pentru prima ediție („prima ediție”, așa o fi corect?) a competițiilor olimpice europene, cred că și ei percep c-ar cădea în penibil dacă nu bagă, nu fac, să folosească infrastructura aia.

  Răspunde
 • Man, se duc cu finalele astea si cu CM unde sunt li se dau banii. In afara Europei se bat pentru a aduce un eveniment sportiv de amploare, sperand ca astfel vor creste imaginea tarii/orasului unde se desfasoara. Cei de la UEFA/FIFA incaseaza masiv, chiar si in nume propiru (scandaluri cu spagi apar tot mai des).

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu