Domnilor scenarişti, AŞA se face un final plin de suspans! Când Liviu The Night King îl încolţeşte pe Klaus cel inutil în Pădurea Străveche de la Cotroceni, gata să aducă noaptea peste toată România, apare cineva care ne salvează. N-am vrut să pun acolo faţa lui Cioloş sau a lui Dan Barna pentru că vorbim, de fapt, de o victorie a votanţilor din România şi Diaspora.

Cum ziceam şi pe Facebook aseară, România a depăşit procentul de votanţi din Germania (comparativ cu 2009 şi 2014).

Dacă ar fi fost lăsaţi să voteze, probabil că vorbeam de peste 50% cu tot cu Diaspora avem peste 50% prezenţă la vot la europarlamentare, aproape cu 20 de puncte procentuale peste alegerile din 2014.

Oameni buni, creşterile astea nu se întâmplă nicăieri în UE.

Verificaţi aici, ţară cu ţară, este un fenomen invers faţă de trendul euro-sceptic. În mod normal sunt mai degrabă scăderi cu 20 de puncte procentuale, dar niciodată creşteri. 
http://www.europarl.europa.eu/…/country-results-de-2014.html

Ceea ce se întâmplă acum în România trebuie înţeles şi valorificat din plin.

1. Este un vot clar pro-UE. Românii îşi doresc mai mult ca oricând să rămână conectaţi la valorile Uniunii Europene, chiar dacă sunt multe lucruri perfectibile acolo.

2. Este un mesaj tare şi răspicat împotriva lui Liviu Dragnea şi a găştii de infractori care a pus mâna pe ţara asta. Aceşti oameni trebuie să plece de la conducere cât mai repede.

3. Este o validare a eforturilor USR+ cu toţi oamenii noi care s-au implicat în politică în ultimii 2-3 ani. Lor trebuie să le mulţumim pentru că s-au zbătut mai mult ca oricând în ultimul an, fie că a fost vorba de iniţiativa Fără penali, fie că a fost vorba de campania electorală.

E foarte important mesajul ăsta dat de români. S-a confirmat că acest mesaj euro-sceptic nu merge în România. Probabil că Dragnea se visa un fel de Viktor Orban, însă Bucharest is not Budapest.

A fost un deliciu să mă uit aseară la Antena 3. Câteva declaraţii pe care le-am reţinut:

Reporter: De ce ati pierdut alegerile, domnule Dragnea?
Dragnea: Că aşa a hotărât poporul…

***

Reporter: Cum vă simţiţi acum?
Dragnea: Am avut şi zile mai bune…

***

“Am inţeles că nu mai e legitimitate dar din câte am auzit, nu ştiu daca e real, în Franţa Macron a pierdut alegerile, îşi dă demisia din funcţia de preşedinte? Nu.”

***

Carmen Avram: păcat că nu a înţeles toata lumea realizările acestui Guvern.

Reporter: Concret, despre ce realizări vorbiţi?

Carmen Avram: Concret, realizările sunt la vedere

***

Reporter: aţi zis că vă aşteptaţi la 15% aveţi sub 5%. Cum comentaţi?
Tăriceanu: e doar o estimare momentan pe exit-poll, să vedem rezultatele

***

Olguța e la Antena 3. “De fapt avem mai multe voturi decât în 2016, dar procentual a scăzut pentru că a votat multă lume”

***

Ce ar trebui să facă USR+ acum este să pună presiune pentru a schimba Legea Electorală. Nu ştiu dacă e o soluţie votul electronic, însă clar e nevoie de vot prin corespondenţă şi alte soluţii pentru milioanele de români din Diaspora. Cred că e nevoie de o iniţiativă similară cu Fără Penali care să menţină USR+ pe agenda publică cât mai mult timp pentru ca alianţa asta să-şi continue creşterea.