in Politics

Finalul ăsta a fost mai bun decât cel din Game of Thrones

Domnilor scenarişti, AŞA se face un final plin de suspans! Când Liviu The Night King îl încolţeşte pe Klaus cel inutil în Pădurea Străveche de la Cotroceni, gata să aducă noaptea peste toată România, apare cineva care ne salvează. N-am vrut să pun acolo faţa lui Cioloş sau a lui Dan Barna pentru că vorbim, de fapt, de o victorie a votanţilor din România şi Diaspora.

Cum ziceam şi pe Facebook aseară, România a depăşit procentul de votanţi din Germania (comparativ cu 2009 şi 2014).

Dacă ar fi fost lăsaţi să voteze, probabil că vorbeam de peste 50% cu tot cu Diaspora avem peste 50% prezenţă la vot la europarlamentare, aproape cu 20 de puncte procentuale peste alegerile din 2014.

Oameni buni, creşterile astea nu se întâmplă nicăieri în UE.

Verificaţi aici, ţară cu ţară, este un fenomen invers faţă de trendul euro-sceptic. În mod normal sunt mai degrabă scăderi cu 20 de puncte procentuale, dar niciodată creşteri. 
http://www.europarl.europa.eu/…/country-results-de-2014.html

Ceea ce se întâmplă acum în România trebuie înţeles şi valorificat din plin.

1. Este un vot clar pro-UE. Românii îşi doresc mai mult ca oricând să rămână conectaţi la valorile Uniunii Europene, chiar dacă sunt multe lucruri perfectibile acolo.

2. Este un mesaj tare şi răspicat împotriva lui Liviu Dragnea şi a găştii de infractori care a pus mâna pe ţara asta. Aceşti oameni trebuie să plece de la conducere cât mai repede.

3. Este o validare a eforturilor USR+ cu toţi oamenii noi care s-au implicat în politică în ultimii 2-3 ani. Lor trebuie să le mulţumim pentru că s-au zbătut mai mult ca oricând în ultimul an, fie că a fost vorba de iniţiativa Fără penali, fie că a fost vorba de campania electorală.

E foarte important mesajul ăsta dat de români. S-a confirmat că acest mesaj euro-sceptic nu merge în România. Probabil că Dragnea se visa un fel de Viktor Orban, însă Bucharest is not Budapest.

A fost un deliciu să mă uit aseară la Antena 3. Câteva declaraţii pe care le-am reţinut:

Reporter: De ce ati pierdut alegerile, domnule Dragnea?
Dragnea: Că aşa a hotărât poporul…

***

Reporter: Cum vă simţiţi acum?
Dragnea: Am avut şi zile mai bune…

***

„Am inţeles că nu mai e legitimitate dar din câte am auzit, nu ştiu daca e real, în Franţa Macron a pierdut alegerile, îşi dă demisia din funcţia de preşedinte? Nu.”

***

Carmen Avram: păcat că nu a înţeles toata lumea realizările acestui Guvern.

Reporter: Concret, despre ce realizări vorbiţi?

Carmen Avram: Concret, realizările sunt la vedere

***

Reporter: aţi zis că vă aşteptaţi la 15% aveţi sub 5%. Cum comentaţi?
Tăriceanu: e doar o estimare momentan pe exit-poll, să vedem rezultatele

***

Olguța e la Antena 3. „De fapt avem mai multe voturi decât în 2016, dar procentual a scăzut pentru că a votat multă lume”

***

Ce ar trebui să facă USR+ acum este să pună presiune pentru a schimba Legea Electorală. Nu ştiu dacă e o soluţie votul electronic, însă clar e nevoie de vot prin corespondenţă şi alte soluţii pentru milioanele de români din Diaspora. Cred că e nevoie de o iniţiativă similară cu Fără Penali care să menţină USR+ pe agenda publică cât mai mult timp pentru ca alianţa asta să-şi continue creşterea.

2 comentarii. Leave new

 • Fac parte din Alianta 2020. Unul din lucrurile pe care dorimsa le face. E sa schimbam legea electorala cat mai repede posibil. Am fost in strada incepand cu luna Februarie pt a strange semnaturi. Alianta a adunat peste 500k semnaturi. Ne-am luptat si ne vom lupta in continuare ca sa schimbam tot ce nu merge bine in Romania.

  Am vazut foarte multa implicare si daruire din partea celor implicati in aceasta campanie.

  Am invatat forte multe din aceasta campanie si pe viitor vom face campanii mult mai bune.

  Răspunde
 • Votul prin corespondenta s-a incercat in 2016, in bataie de joc. Am depus si eu si sotul cerere si doar eu am primit dreptul de a vota. ba mai mult, in regulamentul interior (stufos!!) era mentionat ca votul trebuie sa fie intors in 48 ore, si am prins si weekend!
  Votul electronic e iar o solutie dar implementarea ia mult si achizitia va fi incurcata de coruptia actuala.

  Ce se poate face imediat, pt urmatoarele alegeri e de fortzat in occident de marit dimensiunea sectiilor de votare. De ex. celelalte tari cer de la primarie (si primaria bruxeleza a propus asta in 2014 ambasadorului) sali de sport, pt duminica, unde se pot face si 3-5 sectii de votare, cu 5-10 stampile fiecare (nu 3-4), cu urne mari (acum au fost mici, in bataie de joc) si mai ales cativa oameni (voluntari sau nu) sa scrie de mana actele (2 la bruxelles nu faceau fatza!! ).

  Ce va pot garanta e ca romanii in afara sunt si mai inraitzi, si la urmatoarele alegeri vom vota si mia multi.
  Ce va pot garanta e ca criteriile de votare vor fi si mai prost alese urmatoarea data (de ex. dupa votul din 2014, in 2016 au pus conditia ca doar cei cu buletine valabile si romanesti, si belgiene, pot vota in Belgia, adica cei ce lucreaza la negru nu au votat – fix cei mai amaratzi si plecati de disperare….)

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu