În cadrul ediţiei din acest an a TIFF s-a lansat TIFF Unlimited, o platformă de streaming ce conţine filme de festival. Sunt deja câteva filme interesante şi vor mai fi adăugate unele ce au făcut parte din selecţia festivalului de-a lungul anilor, au primit premii etc.

Ideea mi se pare una excelentă pentru că, în general, la festivaluri sunt proiectate mai mult filme de autor. Care nu prea mai apar pe nicăieri ulterior. Comerciale nu sunt, aşa că nu prea vrea să le cumpere nimeni, cel mult ajung în cinematografe, unde stau 2-3 săptămâni, apoi se pierd în negura timpului. Mai dai de ele pe la vreo cinematecă sau pe la Elvire Popesco, dar cam astea sunt singurele variante.

Filmele româneşti au deja o platformă foarte bună, Cinepub, însă pe TIFF Unlimited e şi film străin. În plus, unele filme independente nici măcar nu reuşesc să intre în cinematografe, aşa că rămân abandonate prin vreun sertar. La fel se întâmplă şi cu sute de scurtmetraje excelente, pe care nu ajung să le vadă decât „oamenii de festival”.

Aşa că demersul ăsta e o salvare pentru producători, regizori şi cinefili. 

Platforma mi se pare bine făcută, uşor de navigat, totul e suficient de intuitiv, iar calitatea imaginii e bună. E clar că s-au investit ceva bani.

Cifrele nu vor fi mari, nu cred că se aşteaptă nimeni la valuri de cinefili care aleargă cu cardurile în mână spre cel mai apropiat computer pentru a se abona. Cultura oricum face cifre mici.

Melancholia (r. Lars von Trier), Son of Saul (László Nemes), Marshland (r. Alberto Rodríguez), The Tribe (r. Miroslav Slaboshpitsky), A Separation (r. Asghar Farhadi), Blue is The Warmest Color (r. Abdellatif Kechiche), Holy Motors (r. Leos Carax), Nymphomaniac: vol. 1 și Nymphomaniac: vol. 2 (r. Lars von Trier), Wild Tales (r. Damián Szifron), Enter The Void (r. Gaspar Noé), All These Sleepless Nights (r. Michal Marczak), Rams (r. Grímur Hákonarson), Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete), Despre oameni și melci (r. Tudor Giurgiu) și Câinele japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu).

Pentru cei care nu reușesc să ajungă la TIFF, platforma include și câteva titluri de ultimă oră, care se regăsesc în selecția ediției curente: Woman at War (r. Benedikt Erlingsson), Pause (R. Tonia Mishiali), The Coming Back Out Ball Movie (r. Sue Thomson), Too Late To Die Young (r. Dominga Sotomayor Castillo).

În curând vor fi disponibile şi aplicaţiile de mobil. Primele 7 zile sunt gratuite. Apoi, dacă luaţi un abonament pe 3, 6 sau 12 luni, mai primiţi o lună gratuit.

Prețul unui abonament lunar la serviciul TIFF Unlimited este de 5 Euro + TVA/lună.
Până pe 9 iunie, utilizatorii pot opta pentru unul dintre abonamentele disponibile la un preț promoțional – 10 Euro (3 luni), 25 Euro (6 luni), 50 Euro (1 an). Toți abonații TIFF Unlimited vor beneficia de gratuitate timp de o săptămână, după ce și-au făcut un cont pe site-ul unlimited.tiff.ro. În plus, orice abonament activat, dintre cele trei scoase la ofertă, oferă acces gratuit timp de o lună la toate filmele de pe platformă, începând din 6 iunie. Din 10 iunie, costul abonamentelor se va modifica astfel: 17 Euro ( 3 luni), 35 Euro (6 luni), 65 Euro (1 an).

13 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu