Am văzut ştirea cu viteza medie a trenurilor din România şi mi-am adus aminte de o întâmplare din Berlin, de anul trecut.

Am aterizat într-o zi de sâmbătă, fix în acelaşi timp cu vizita lui Erdogan. Am luat trenul de la aeroport, la un moment dat s-a oprit într-o gară, s-a auzit ceva în germană şi mulţi oameni s-au dat jos. Ne-am trezit singuri în vagon şi trenul nu mai pleca. Până la urmă a băgat capul un tip cu o geacă cu logoul DB şi ne-a zis în engleză că e blocată linia şi că trebuie să luăm alt tren.

10 minute şi 3-4 trenuri mai târziu, mai erau doar câteva zeci de turişti dezorientaţi pe peron, Google Maps habar n-avea ce putem să facem, era cu roşu şi întârzieri pe toate variantele. Până la urmă am coborât din staţie şi am zis să ne încercăm norocul cu un autobuz care părea să meargă spre centru.

Coborâm, dăm de acelaşi tip care ne anunţase că trebuie să ne dăm jos din tren. Îl întrebăm de staţia de autobuz, ne spune că sunt slabe şanse să vină, că e o acţiune amplă a poliţiei în centru (aveam să aflăm ulterior de vizita lui Erdogan) şi că momentan e blocat tot transportul urban. Din vorbă în vorbă se oferă să ne ia cu taxiul, că îşi comandase el unul.

Pe drum, omul ne arată sediul DB (Deutsche Bahn – compania naţională de căi ferate), ne povesteşte că lucrurile astea nu se întâmplă aproape niciodată, noi îi spunem că e legendară precizia tuturor serviciilor din Germania, taximetristul îşi aminteşte că a fost la Constanţa la mare, prin anii ’70.

Ajungem la destinaţie şi îi întind omului 15 sau 20 de euro, nu mai ştiu exact cât arăta aparatul, îi mulţumesc etc. Iar el refuză, îşi cere scuze în numele companiei şi ne zice că măcar atâta lucru putea face pentru disconfortul pe care ni l-au creat.

2 comentarii. Leave new

  • Punctualitatea si bunul simt nemtesc devin, treptat, un mit. DB e, din experiente cotidiene personale si ale prietenilor, departe de a fi punctuala, iar personalul e din ce in ce mai lipsit de empatie si delicatete. Cu alte cuvinte, ati avut noroc 🙂

    Răspunde
  • Stiu ca iarba e intodeauna mai verde pe cealalta parte a drumului, dar atunci cand stai in Berlin si trebuie sa mergi in fiecare zi cu s-bahn-ul, altfel se vad lucrurile: intarzieri, trenuri anulate, defectiuni tehnice, interventii ale politiei, ale urgentelor etc. Uneori cate o chestie de-asta pe zi, cateva zile in sir.

    E drept ca si in cazurile astea reusesc in general sa ajung la destinatie cu intarzieri minime (apeland o ruta alternativa), dar departe de mine sa vreau sa glorific DB-ul (operatorul S-Bahn-ului) sau BVG-ul (compania de transport public din Berlin)…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu