Ok, cred că e momentul să admit că m-am grăbit cu aprecierile legate de noul serviciu de la Disney. Scriam acum câteva luni că mi se pare o eroare să-ţi scoţi librăria de filme şi seriale de pe Netflix şi să încerci să construieşti un concurent.

Însă din ce-am văzut în ultimele 2 luni, pare că Disney şi-a pregătit foarte bine această mutare. Mai întâi, au început să lucreze la o serie de filme şi seriale pe care le vor distribui în exclusivitate pe platformă. Apoi au decis să difuzeze şi documentarele produse de National Geographic acolo (şi sunt o mulţime de documentare super interesante).

Iar ca ultimă lovitură de graţie, au decis să ofere un pachet cu Disney+, Hulu şi ESPN+ pentru doar 13 dolari pe lună. Eh, abia în momentul ăsta trebuie să se teamă Netflix. Pentru că s-ar putea ca sistemul ăsta să meargă, din moment ce Disney va oferi conţinut de calitate pentru toţi membrii unei familii. Vorbim de desene animate clasice, seriale şi reality showuri la modă, documentare şi sport. 

O listă mare cu filmele şi serialele pe care le veţi putea găsi pe Disney+ este aici.

Momentan serviciul a fost lansat în Olanda (pe 12 septembrie) şi se aşteaptă ca până la finalul anului să intre în SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă. Dacă lucrurile merg bine în SUA, probabil că vor urma şi alte ţări, mai ales că Disney deţine drepturile pentru toate filmele respective, deci e nevoie doar să renegocieze (sau să se încheie) contractele de cesiune a drepturilor în anumite ţări. Cred că o mişcare menită să schimbe jocul ar fi un soi de pachet cu sport şi reality shows la nivel internaţional. 

Dacă Disney reuşeşte să găsească o formulă prin care să difuzeze meciurile din Champions League sau din campionatele puternice de fotbal în Europa, cred că am putea asista la o schimbare a forţelor pe zona de streaming.

Momentan, ESPN+ oferă următoarele programe (pentru 5 dolari pe lună, în SUA):

The service includes live MLB, NHL, NBA, and MLS games, as well as college sports, PGA golf, Top Rank Boxing, and Grand Slam Tennis matches. You’ll also find the United Soccer League, cricket, rugby, Canadian Football League, English Football League, FA Cup and UEFA Nations League games.

În contextul ăsta, Apple TV+, serviciul de streaming anunţat de Apple recent este o glumă. 5 dolari pentru promisiunea unor showuri interesante.