Înainte de 1989, singura ameninţare venită dinspre blocul comunist era legată de Războiul Rece şi capacităţile nucleare pe care le avea Rusia. În rest, ţărilor din Vest (şi întregii lumi, de altfel) nu prea le păsa de comunism. Aşa că ne-am obişnuit să ignorăm regimurile totalitare de pe planetă. Orice intervenţie internaţională în ţările cu regimuri totalitare a avut mai degrabă un obiectiv economic, decât unul politic.

Iar pasivitatea asta ajunge să ne coste, dacă e să privim la modul în care acţionează China în ultimii ani. Chinezii şi-au extins atât de mult interesele economice pe toată planeta, încât pot influenţa foarte uşor vieţile a sute de milioane de oameni din afara Chinei. Am ajuns să trăim într-o dictatură economică mondială, dar încă nu ne dăm seama de asta.

Doar săptămâna trecută s-au întâmplat câteva lucruri care ne demonstrează instaurarea aceastei dictaturi economice. 

Mai întâi au fost presiunile la care a fost supusă Apple de guvernul chinez pentru a scoate din AppStore aplicaţia HKmaps, care îi anunţa pe protestatarii din Hong Kong unde sunt filtre de poliţie şi cum se pot organiza mai bine. Putem spune că asta e o decizie discutabilă.

Însă tot săptămâna trecută Tencent, Vivo şi CCTV şi-au suspendat legăturile financiare cu NBA după ce un oficial de la Houston Rockets a dat un tweet prin care susţinea oamenii din Hong Kong. Deci e ca şi cum ar spune Gigi Becali ceva la TV şi ne-am trezi că nu mai avem gaz de la ruşi.

Cehii au păţit-o şi ei recent, s-a rupt un tratat economic cu China, aşa că Slavia Praga a pierdut finanţarea pe care o avea de la o companie chineză.

Şi astea sunt doar exemple apărute în decurs de câteva zile. Chinezii nici măcar nu se mai ascund, prin aceste acţiuni demonstrează că partidul comunist are controlul asupra tuturor companiilor mari din China, companii puternic intrate în vieţile noastre, ale tuturor. Iar mesajul e clar: „Dacă nu faceţi cum vrem noi, dacă ne deranjaţi în vreun fel, vă vom pedepsi!”. Asta înseamnă că vom asista şi la alte retrageri de investiţii, la blocaje în economia mondială şi, în general, la un război dus pe toate planurile, în care China încearcă să demonstreze că a devenit deja principala superputere a lumii, în timp ce americanii erau ocupaţi cu alte chestii.

1 comentariu. Leave new

  • Cehii au avut coitze, le-au spus clar chinezilor ca nu le pasa de latraturile lor, sa-si ia banii si sa plece. Poate ca se va trezi in curand si Occidentul pentru a se coaliza impotriva Chinei, pentru ca daca SUA, UE, Japonia, Australia si alte cateva tari importante pun sanctiuni Chinei, treaba se va stabiliza. China nu va mai fi mult timp atat de atractiva ca „producatorul modiual”, ca incep sa creasca salariile si acolo, costurile la fel… au avantajul cu forta de munca specializata si dispusa sa lucreze in conditii de cacao.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu