Am tot spus că o să fie anul podcasturilor, însă va fi şi anul podcast curation. Tocmai pentru că sunt atât de multe opţiuni (eu am o listă de 150 de podcasturi româneşti, şi nu cred că le-am identificat pe toate), începe să fie nevoie de o anumită selecţie. Eu lucrez la un proiect în direcţia asta, sper ca în curând să fie gata, însă până atunci am adunat o listă cu podcasturi pe care vă recomand să le ascultaţi în 2020. Eu sigur o să fac asta.
Dacă n-aţi ascultat până acum podcasturi, vă recomand să daţi un play oricărui episod din lista de mai jos. Mie îmi place extrem de mult că poţi intra în profunzime pe anumite subiecte prin intermediul podcasturilor, chestie care nu se întâmplă nici la video (unde eşti limitat de buget la documentarele de calitate), nici pe text. Ştiţi câte pagini are o oră de text? Aproximativ 17. Dacă vă dau acum un text de 17 pagini, o să-l citiţi? Sau o să vă intimideze?
Contentul audio este cea mai simplă variantă prin care afli multe informaţii cu un efort destul de mic, plus că în timpul ăsta poţi să şi găteşti, să faci curăţenie, sport sau multe alte lucruri.
Româneşti
Pe bune – probabil cel mai cunoscut podcast din România, un show de referinţă, cu oameni creativi din toate domeniile. Actori, scriitori, artişti vizuali, toţi au trecut prin faţa Andreei Vrabie.
De ce să-l asculţi: pentru că e un etalon pentru podcastingul din România, pentru că Andreea Vrabie îşi face treaba cu pasiune şi seriozitate, pentru că e un produs care se ridică la standardul DOR.
Am ales un episod special, înregistrarea evenimentului Pe Bune Live din Noiembrie 2019 pentru că sunt acolo nişte poveşti care vă vor uimi, altele vă vor încânta, iar la final sper să vă doriţi să ajungeţi la următorul eveniment live.
Cristina’s Podcast – un podcast proaspăt lansat de Cristina Chipurici, despre digital wellbeing. Cum faci să controlezi mai bine prezenţa ta pe social media, cum scapi de dependenţa asta. Primul episod este unul introductiv, în care Deliric îi ia interviu Cristinei, ocazie cu care ea îşi spune povestea. Următoarele vor fi axate mai mult pe subiectul ăsta al unei relaţii sănătoase cu digitalul.
De ce să-l asculţi: pentru că şi tu stai prea mult pe reţelele de socializare, doar că nu-ţi dai seama încă, n-ai pus-o în context niciodată.
Americanii – un podcast documentar, care spune povestea primilor emigranţi români în SUA. Mara Mărăcinescu şi celelalte tipe din echipă au făcut o muncă excelentă de documentare prin satele din Transilvania. Se pare că foarte mulţi români au plecat în SUA la începutul secolului XX, în jur de 150.000. Mulţi au rămas acolo, alţii s-au întors de câteva ori şi au adus cu ei poveşti.
De ce să-l asculţi: pentru că vei descoperi cât de determinaţi erau românii să facă bani pe vremea aia şi pentru că vei afla multe informaţii interesante despre viaţa în America la 1900 (de exemplu, cum se construiau căile ferate sub paza armatei, pentru că atacau frecvent indienii).
Primii trei ani – emisiunea mea despre începuturi în antreprenoriat de la UrbanSunsets.com. Am o mulţime de poveşti interesante, invitaţi numai unul şi unul.
De ce să-l asculţi: pentru că poţi să prinzi curaj în ceea ce priveşte antreprenoriatul după ce afli poveştile unor oameni tineri care au reuşit să pună pe picioare o afacere.
Am ales episodul cu Mircea Căpăţînă pentru că el şi cu ceilalţi doi fondatori SmartBill au trecut printr-o mulţime de businessuri până când şi-au dat seama că asta trebuie să fie prioritatea lor.
Katai – Robert este părintele podcastingului din România. A popularizat genul dincolo de zona de stand-up și l-a promovat constant până când au apărut zeci de alte podcasturi.
De ce să-l asculţi: are un stil aparte, podcasturile lui sunt nişte discuţii relaxate, în care el joacă rolul de copil curios şi îi face pe invitaţii lui să se deschidă foarte mult.
Mi-a rămas în cap episodul cu Bob Rădulescu, despre care n-aveam o părere super bună înainte să ascult, dar care pare să fie un om de toată isprava.
Hurducast – acest verişor puţin înfumurat al podcastingului din România, care se ţine de treabă cu o dedicare ce l-a făcut să crească într-un an precum Făt Frumos. Marian Hurducaş are background de jurnalist şi se vede asta. Bine, dacă nu s-ar vedea, oricum aţi afla, că spune el asta aproape în fiecare episod.
De ce să-l asculţi: pentru că de multe ori aduce long form pe subiectul momentului. Fie că e serialul Cernobîl, campania electorală sau abonamentele la sală de la începutul anului.
Am ales episodul cu Felix Pătrăşcanu pentru că a fost una dintre puţinele situaţii în care Marian a fost puţin mai reţinut, poate chiar emoţionat. Şi mi-a plăcut asta.
Tackle Show – un podcast despre fotbal, de la echipa Tackle.ro. Etapă de etapă podcastul ăsta apare şi pune în discuţie rezultatele din Premier League, surprizele, zvonurile şi transferurile atunci când e cazul.
De ce să-l asculţi: pentru că băieţii ăştia mănâncă Premier League pe pâine. De fapt, nu doar Premier League, că se uită şi la multe meciuri de Championship, urmăresc rezumate, goluri, clasamente, sunt mai bine pregătiţi decât nişte jurnalişti sportivi, pentru că ei sunt axaţi doar pe campionatul Angliei. Or, redacţiile din România nu-şi mai permit luxul de a avea jurnalişti dedicaţi pe un singur campionat.
How do you know? – de data asta un podcast în engleză, realizat de Andra Zaharia. E despre modul în care poţi să iei decizii mai bune.
De ce să-l asculţi: pentru că Andra, prin reputaţia bună pe care o are la nivel internaţional, are ocazia să intervieveze nişte oameni la care nu ai acces în mod normal, performeri în domeniile lor. De la marketeri cu zeci de ani de experienţă până la autori de cărţi best seller, precum Paul Jarvis (poate aţi auzit de cartea lui, Company of One).
Eu am ales episodul cu Louis Grenier, pentru că, la momentul la care a apărut, ascultam cu interes podcastul lui – Everybody Hates Marketers.
Străine
99% Invisible – un podcast pe care l-am descoperit recent, la care se munceşte aproximativ 2 luni pentru fiecare episod, şi care te face să descoperi acele lucruri pe care în mod normal nu le tratează nimeni.
De ce să-l asculţi: pentru că fix poveştile astea 99% invizibile sunt cele prin care ne putem diferenţia. Toată lumea ştie ce face Elon Musk cu Tesla, dar sunt o mulţime de poveşti care merită spuse şi pe care nu le tratează nimeni.
Am ales un episod special şi aici, cu nişte poveşti scurte, care n-au fost suficient de ofertante încât să aibă un episod dedicat, dar care sunt extrem de interesante. De exemplu, povestea semnului Hollwood, restaurat de Hugh Hefner în anii ’70, după ce un uragan a lovit LA-ul. Semn care acum atrage atât de mulţi turişti, încât a devenit o problemă pentru comunitatea locală, pentru că cei care ajung în zonă fac zgomot, mizerie şi mai lovesc ocazional câte o maşină. Altfel încât consiliul local a făcut presiuni la Google Bing şi celelalte companii care fac hărţi să schimbe partea de Maps. Acum, când dai search pe directions la Hollywood Sign, te duce la Griffith Observatory, mult mai departe de unde e semnul efectiv. Şi asta e doar o mică parte dintr-o singură poveste.
The Crown Podcast – a apărut recent moda asta a serialelor care să aibă un supliment de podcast. Netflix a sărit în tren şi a făcut lucrurile foarte bine, cu interviuri cu toţi actorii importanţi, poveşti de la filmări, context pe modul în care sunt abordate anumite roluri etc.
De ce să-l asculţi: dacă ţi-a plăcut sezonul 3 din The Crown, sigur o să-ţi placă şi podcastul ăsta; dacă nu ţi-a plăcut în mod special episodul, merită măcar să vezi ce face Netflix pe partea de promovare.
The Chernobyl Podcast – alt podcast legat de un serial de succes, cu poveşti de la filmări şi detalii despre cum a mers documentarea.
De ce să-l asculţi: pentru că povestea de la Cernobîl are foarte multe detalii în plus care n-au intrat în cele 10 ore de film.
Modern Love – oameni celebri citesc poveştile de la rubrica Modern Love din NY Times. La fel ca în cazul serialului cu acelaşi nume de pe Amazon Prime, poţi să dai de nişte poveşti super emoţionante.
De ce să-l asculţi: pentru că e un mod foarte mişto de a te relaxa.
The Greatest Game – podcastul lui Jamie Carragher, fostul fundaş de legendă al lui Liverpool. Nu vă speriaţi, chiar şi cu accentul lui de scouser, poţi să înţelegi destul de bine ce zice.
De ce să-l asculţi: pentru că de obicei fotbaliştii nu au ocazia să vorbească deschis despre anumite momente din cariera lor. Fie că sunt emisiuni în care timpul e limitat, fie că nu se cunosc aşa bine cu gazda, lucrurile nu curg la fel de bine. Însă la podcasturi formatul încurajează astfel de discuţii, iar faptul că e gazdă Jamie Carragher ajută mult.
Am ales episodul cu Steven Gerrard pentru că… well… chiar mai are sens să spun? 🙂
The Racquet – un podcast cu şi despre tenis. Sunt preview-uri pentru turneele finale, sunt analize la final de an, plus interviuri cu jucători sau foşti jucători.
De ce să-l asculţi: similar cu podcastul lui Jamie Carragher, dacă eşti pasionat de tenis, o să apreciezi o discuţie mai lungă cu jucători sau antrenori.
Slow Burn: Biggie and Tupac – un podcast împărţit pe sezoane, fiecare sezon are un alt subiect legat de cazuri controversate. Primul sezon a fost despre scandalul Watergate, al doilea despre suspendarea lui Bill Clinton. Sezonul 3 urmăreşte asasinarea lui 2Pac şi a lui Biggie.
De ce să-l asculţi: pentru că este foarte bine documentat, iar dacă te interesează povestea în urma căreia au fost ucişi cei 2 mari rapperi americani, aici sunt mari şanse să afli o serie de detalii mai puţin cunoscute.
Cam astea sunt recomandările mele, dacă aveţi altele, le aştept în comentarii.
9 comentarii. Leave new
câte din ele ai recomanda pe bune, dacă n-ai fi legat, într-un fel sau altul, de oamenii care le fac? 🙂
Îți arăt istoricul din Spotify? Recomand ce ascult și nu ascult pe prietenii, că e așa mult content audio încât nu am timp de pierdut o oră cu rahaturi.
No MCN podcast? 🙁
Pe subject cu Vali, am ascultat un podcast “autohton” dintre recomandarile tare si aproape de neascultat ca si calitate si structura si pe langa ce promitea. Ii mai dau o sansa si gata! In rest, iti multumesc de munca, nu sunt tocmai usor de gasit pe Spotify si sunt convins ca voi gasi ceva care sa ma prinda.
Calitate… audio? Sau content?
Eu aș recomanda și:
– Stay Grounded – un podcast care, după cum probabil că se înțelege din titlu, este despre cum să keep it together în viața agitată de zi cu zi. Invitații nu sunt neapărat persoane cunoscute pe plan internațional, dar care au niște povești foarte faine. Unele din episoadele recente pe care le-aș recomanda sunt Ep. 100 – cu Brian Smith fondatorul UGG sau Ep. 104 cu Miki Agrawal – o antreprenoare care a scris cartea „Do Cool Sh*t” (pe care o recomand) și care a brevetat vreo trei idei mai neconventionale. https://open.spotify.com/show/22Hrw6VWfnUSI45lw8LJBP
– The Truth Prescription – ideea acestui podcast este că fiecare are anumite adevăruri după care se ghidează, atât în viața personală cât și în cea profesională, iar Seku – prezentatorul – încearcă să scoată la iveală aceste adevăruri de la fiecare invitat 🙂 https://open.spotify.com/show/6CxKEempl3IyauozuPmJRL
Salut !
Incearca si podcasturile fostului brasovean Manuel Cheta, din Londra :
https://manuelcheta.ro/2020/01/01/podcast-un-roman-in-londra-ep-69/
Respectiv :
https://tehnocultura.ro/, din pacate neactualizat de ceva timp, dar este singurul podcast pe „felia”de stiinta si tehnologie in limba romana, cu un bogat material.
Amandoua merg si pe player.fm si pe itunes
[…] de cărți recomandate pentru oamenii pasionați de content marketing– Podcasturi pe care să le asculți în 2020– Cei de la Ziare.com m-au întrebat ce părere am despre TikTok. Am răspus […]
Vast and Curious cu Andreea Rosca
Florin Rosoga Podcast
Podcastul lui Chinezu
BT Talks
Revisionist History (Malcolm Gladwell)