Înainte de toate, vreau să punctez că nu sunt un fan Star Wars. De-aia mi-a şi luat o grămadă până să ajung la ultimul film din ultima trilogie. Ultima momentan, că nu ştim ce-o să mai fie peste 5 sau 10 ani. 

Pentru un om care a crescut cu a doua trilogie, şi care a văzut trilogia iniţială mai mult de nevoie, pot să spun că mi-a plăcut cum au încheiat povestea. Simţeam nevoia unei continuări dincolo de firul epic lăsat în 1983 de The Return of the Jedi. În acelaşi timp, nu cred că trilogia asta a fost perfectă, dar a fost exact ce trebuia pentru publicul larg. 

Sigur, fanii înfocaţi vor avea o grămadă de nemulţumiri, chiar şi în legătură cu ultimul film, însă vreau să avem în vedere e că universul ăsta e inventat cu totul şi deja am acceptat la nivel de umanitate convenţii precum săbii laser, nave interstelare şi pe Yoda. De ce n-am accepta şi alte chestii care n-au logică conform sistemului tradiţional de gândire?

Trăieşte împăratul Palatine? Plauzibil. Îşi transferă viaţa Kylo Ren şi Rey de la unul la altul prin intermediul Forţei de mai multe ori? Sigur că da. Funcţionează o navă spaţială abandonată de 20 de ani? De ce n-ar funcţiona? Experienţa noastră cu navele spaţiale abandonate ne spune cumva că piesele de nave spaţiale create din metale pe care nu le cunoaştem se deteriorează în timp pe planete inventate, ale căror gravitaţii şi componenţe ale aerului nu le cunoaştem?

E un basm ce are loc într-o galaxie îndepărtată, nu e Star Trek până la urmă.

Iar ultimul film e captivant, oferă un final fericit şi încheie nişte fire epice exact aşa cum ar trebui, nu cum a făcut Game of Thrones.

Dincolo de asta, pot să spun că Star Wars mi se pare cea mai captivantă poveste cinematografică din istorie. Depăşeşte fără probleme alte serii uriaşe precum Bond, Batman, Harry Potter sau Stâpânul Inelelor (găsiţi o listă completă aici).

Vorbim de un film care a început în 1977 cu episoadele 4, 5 şi 6 dintr-o poveste random, a devenit un cult în sine, a impresionat cel puţin o generaţie, apoi a revenit cu alte 3 filme în 1999 şi a mai adunat adepţi din alte 2 generaţii.

Eu aveam 11 ani când a apărut Episodul 1, cum să nu-ţi placă navele extrem de bine desenate, roboţii, scenele de luptă şi toate efectele din 1999, care erau mult peste ce se putea face în trilogia originală. Plus Natalie Portman!

Vă mai amintiţi câte nemulţumiri au fost şi când a apărut seria aceea? Câţi fani conservatori au blamat trilogia cea nouă, exact cum se întâmplă acum cu asta. Dar anii au trecut şi lumea le-a acceptat ca parte din poveste.

La fel se va întâmpla şi acum, iar universul Star Wars probabil că va reveni cu o nouă trilogie peste 5-10 ani. Şi nu pentru că sunt generaţii noi care merită să ştie povestea clanului Skywalker, ci pentru că e vorba de foarte mulţi bani, iar studiourile nu vor refuza niciodată o oportunitate bună. Dar cine suntem noi să refuzăm un film cu Jedi?

6 comentarii. Leave new

 • Toate recenziile de pe youtube sunt NEGATIVE, atât cele ale fanilor cât și cele ale celor care nu prea stiu cu ce se mănîncă. Nu faptul că inventezi noi personaje si „puteri” e problema filmului ci faptul că încalcă cu multă ușurință regulile Universului Star Wars. Are peste 40 de plotholes grave si alte zeci mai usoare. Cand vezi pe Luke cum bea lapte albastru care ii curge pe barbă ca unui boschetar, cand Han este omorât în acel mod de duzină, cand Leia instruieste Jedi fără a fi unul, nu mai e NIMIC de adăugat.

  Răspunde
 • Cantitate, nu calitate.

  Răspunde
 • Andreea Sofrone
  ianuarie 15, 2020 10:54 am

  Parca am vazut impreuna Episodul 1, nu? La cinema Patria, cu juma de clasa :))

  Răspunde
  • Nu-mi aduc aminte. E posibil. Dar oare nu era la Scala? Cred că am văzut în gaşcă un film la Scala. Eram prin clasa a 5-a totuşi, a trecut mult timp de atunci.

 • Singurul film din serie pe care l-am vazut a fost „Imperiul contra-ataca”, in anii ’80, la cinema-ul improvizat in casa de cultura din satul bunicului meu. A fost asa de misto incat m-am lecuit de „Star Wars”.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu