Urmăresc de câţiva ani cum evoluează lucrurile pe partea de streaming de evenimente sportive, şi eram chiar entuziasmat. Twitter, Facebook, Yahoo, Amazon şi Youtube au cumpărat de-a lungul timpului drepturi de transmisie pentru o mulţime de competiţii sportive. Dealuri cu NBA şi MLS, transmisii de la Wimbledon, meciuri din Premier League transmise exclusiv în anumite ţări din Asia, chiar şi drepturile Champions League pentru America de Sud.
Însă interesul companiilor mari de tech a scăzut în ultima vreme, pentru că oamenii au attention span mic.
Fraza cheie e aici:
it’s difficult to see how the likes of Facebook and Google could ever offset the huge investments needed to buy rights for major sports that tend to be country-specific, have little or no shelf life and have a limited appeal outside of a dedicated fan base.
Companiile astea au realizat rapid că dau 2-300 de milioane de euro pentru drepturile de difuzare ale unor meciuri pentru 2-3-5 ani în câteva ţări, atrag doar publicul interesat de un anumit sport, apoi conţinutul ăla e bun de aruncat la gunoi. Cred că putem merge şi mai departe de atât şi să spunem că nici măcar toţi fanii interesaţi de un anumit sport nu ajung să vadă contentul respectiv. Pentru că degeaba mă uit la fotbal dacă nu mă pasionează campionatul Germaniei. Mai mult, doar nucleul dur de fani vede toate meciurile din campionat, în general microbistul obişnuit se uită la meciurile echipei lui favorite şi la derby-uri.
În tenis e tot cam aşa, nu te uiţi chiar la orice turneu (exceptând cazul în care joacă vreun favorit), ci mai degrabă la Grand Slamuri şi la câteva turnee importante.
Cred că aici a fost vorba şi o diferenţă de cultură, americanii sunt mult mai conectaţi la toate meciurile atunci când vine vorba de NBA, MLB sau NHL (baschet, baseball, hochei).
Prin urmare, probabil că n-o să vedem chiar curând meciurile din Champions League pe Facebook, legal, dar sunt toate şansele să vedem mai mult conţinut legat de aceste evenimente sportive.
Effectively, they want the content around the main event on their platform, not the event itself.
Conferinţe de presă, highlights, topuri cu cele mai frumoase goluri, interviuri înainte şi după meciuri.
Deja am sesizat o îmbunătăţire din punctul ăsta de vedere, pe Twitter contul oficial de Premier League nu mai restricţionează clipurile cu goluri doar pe UK. Pe lângă asta, a început şi Eurosport să facă treabă bună pe online în România, aşa că suntem acoperiţi.
Cred că singurii (dintre giganţii deja implicaţi) care vor mai avea un cuvânt de spus în legătură cu sport streamingul vor fi cei de la Amazon. Ceea ce fac ei cu Prime Video Sport e la alt nivel. Şi dacă ne gândim că Disney+ deja oferă pachete online în care include şi ESPN, tind să cred că cei de la Netflix vor fi nevoiţi să testeze şi ei apele.
Până atunci, ne întoarcem la modul clasic în care urmăream competiţiile sportive.
3 comentarii. Leave new
Personal, cred ca genul asta de content ar prinde mult mai bine pe YouTube decit pe facebook. Pe fb, se pierde in negurile newsfeedului, pe cind YT ar putea face o treaba mult mai buna pe zona asta.
Eurosport parca a depășit un pic linia și acum fac niște clickbait-uri de se uita sport.ro cu jind la ei uneori.
Credeai ca aia de la Europsport sunt niste măicuțe? Doar au angajat oameni chiar de la Sport.ro si Protv. Oare de ce? Pentru calitate?