Nu putea să treacă Boxing Day fără să marcăm acest moment pentru că e unul foarte, foarte important. Amazon a transmis prin Prime Video toate meciurile de Premier League din etapa de Boxing Day (a doua zi de Crăciun). Au avut exclusivitate, în baza unul contract semnat pe 3 ani cu Federaţia Engleză de Fotbal.
90 de milioane de lire a plătit Amazon pentru un pachet de 20 de meciuri pe sezon, timp de 3 sezoane. Adică 1,5 milioane de lire per meci, în condiţiile în care abonaţii Amazon Prime Video nu plătesc nimic suplimentar.
Înţelegerea este valabilă doar pentru Regatul Unit, nici măcar în Irlanda nu s-au putut vedea meciurile pe Prime Video, însă e un punct uriaş de plecare. Probabil că în următorii 10 ani paradigma se va schimba total, şi vom avea acces la totul pe serviciile de streaming. Vorbim de tot ce presupune coverage-ul unui meci de Premier League: conferinţe, interviuri, reluări şi rezumatul meciului.
Imaginaţi-vă următoarea experienţă de vizionare: te aşezi în fotoliu cu o jumătate de oră înainte de meci, dai play la conferinţa de presă a echipei favorite, apoi vezi şi interviurile care li se iau antrenorilor chiar în momentul în care ajung la stadion (o găselniţă destul de recentă). Vezi toate imaginile premergătoare meciului, poţi alege să te uiţi la încălzire, la cadre cu fanii aflaţi în tribune, toate acele imagini pe care televiziunile le difuzează destul de puţin pentru că au promo-uri, publicitate, şi talk-showuri înainte de meci.
Apoi vezi meciul în sine, urmat de interviurile de final, nişte analize ale unor specialişti (Amazon a acoperit şi bucata asta cu comentatori şi analişti de top).
În plus, au avut şi un canal numit „Goal Center” în care arătau cele mai bune imagini de la fiecare partidă, un fel de transmisie simultană de pe vremuri. Dacă mai ţineţi minte, în anii ’90 aşa urmăreai etapa de fotbal în România, numai că la radio 🙂 Practic, aşa am devenit microbist, în bucătăria apartamentului din Colentina în care bunicul meu se lipea de radio în fiecare weekend şi asculta minutul şi scorul de pe stadioanele din ţară.
Cam aşa e şi aici, numai că vor fi imagini în timp real. Probabil că e un produs în sine pentru cei care nu sunt neapărat fanii unei echipe, sau pentru momentele în care echipa ta favorită joacă în altă zi, dar ai vrea să vezi cele mai interesante momente din fiecare meci.
More than 2,000 people will work on the broadcast, with 350 cameras up and down the country, as well as 70 on-screen hosts, pundits and commentators.
Toate indiciile arată că asta e doar o repetiţie pentru ceva mult mai mare. Amazon are suficienţi bani încât să cumpere cu totul drepturile pentru Premier League, aşa că nu m-ar mira să se întâmple asta în câţiva ani.
În plus, vin cu nişte chestii foarte interesante:
Amazon Prime wants to use Spidercams to give viewers a bird’s eye view of the action. The radio-controlled camera follows the action at speeds of up to 21mph, suspended at least 10 metres above the ground by four wires connected to each corner of the stadium.
The coverage will include what they call their X-Ray feature, which means viewers will be able to follow live Opta match stats, see line-ups and watch key highlights during the match alongside the live coverage.
Mai multe detalii aici.
Streamingul de evenimente sportive e pe cale să devină mainstream, iar peste 10 ani probabil că vom avea în aplicaţiile de SmartTV absolut toate formele de divertisment pe care ni le dorim, fără să mai fie nevoie să păstrăm abonamentele de cablu. Probabil că tranziţia e similară cu trecerea de la telefoanele fixe la mobile.
1 comentariu. Leave new
Daca am vazut bine au optiune meci fara comentariu-atmosfera stadion, doar pt asta as plati 10$/luna 🙂
Viitorul l-as vedea in zona VR, stai pe fotoliu acasa si te simti ca pe stadion.