E momentul ăla mişto din an în care urmărim tenis cu noaptea-n cap, moment cunoscut şi ca Australian Open. Am trecut de primul tur, am trecut de primele emoţii şi surprize (n-au fost aşa multe), de-acum ne facem comozi şi stăm cu ochii pe televizoare (sau telefoane, după caz; eu am păţit cu meciul Simonei Halep, pe care l-am văzut într-o sală de cinema, în aşteptarea unui eveniment de presă). Ce mi se pare că ar fi de urmărit la ediţia din acest an a turneului:

Serena şi lupta ei cu recordul pe care şi l-a impus singură. Serena Williams ţine cu dinţii de ambiţia ei de a depăşi recordul lui Margaret Court, 24 de Grand Slamuri. Serena are 23 în acest moment şi 4 finale consecutive pierdute, una dintre ele la Wimbledon, cu Simona Halep (când a fost pulverizată de-a dreptul). Treizecizero explică de ce acest record e o nebunie, principalul argument fiind că pe vremea lui Margaret Court nu prea venea nimeni să joace în Australia, aşa că turneul respectiv se câştiga mai uşor. Părerea mea e că Serena va mai ajunge în finale, anul ăsta, însă le va pierde şi se va retrage până la urmă. Acolo e un blocaj psihic similar cu cel pe care l-a avut Simona înainte de primul Slam.

Problemele cu aerul de la Melbourne. Incendiile din Australia au afectat calitatea aerului din Melbourne, până în punctul în care au fost jucători care au abandonat în calificări din cauză că nu puteau să respire cum trebuie. Se discuta chiar despre disputarea indoor a turneului, ceea ce ar fi complicat foarte mult lucrurile. Incendii mari erau acum 2 săptămâni în sud-estul Australiei, între Melbourne şi Sydney, între timp au venit ploile şi lucrurile s-au mai schimbat. Totuşi, lucrurile se pot schimba de la o zi la alta, nu cred că pericolul a trecut cu totul.

Supremaţia lui Novak Djokovic pe hard. În timp ce toată lumea e cu ochii pe duelul recordurilor dintre Federer şi Nadal, Djokovic avansează încet şi sigur, reduce în fiecare an avansul celor doi grei, şi probabil că îi va ajunge sau chiar depăşi. Djokovic are 32 de ani şi 16 Grand Slamuri, Nadal are 19 bucăţi şi 33 de ani, iar Federer are 38 de ani, 20 de Slamuri, dar n-a mai câştigat unul de la AO2018. Până la urmă cred că depinde cine va face faţă mai bine accidentărilor între sârb şi spaniol, pe Roger nu-l văd câştigând mai mult de un Slam în următorul an (ani?). Djokovic e favorit la ediţia asta de Australian Open, are 7 titluri câştigate deja, poate să-l ia pe al optulea.

Colaborarea dintre Darren Cahil şi Simona Halep. Când şi-au reluat colaborarea anul trecut, toată lumea aştepta artificii şi victorii în serie de la Simona, de parcă ar fi apăsat butonul “resume” şi ar fi reluat lucrurile de la momentul decembrie 2018. Treaba nu stă deloc aşa, Simona s-a schimbat, Darren o vede cu alţi ochi, după ce s-a detaşat 1 an, chiar dacă nu total. Nu cred că trebuie să avem pretenţia ca Simona să zburde pe teren odată ce i-a revenit mentorul în lojă, probabil că vârful de formă o să fie pe la Roland Garros. O victorie la Australian Open ar fi o surpriză frumoasă, dar nu o aşteptare de genul unui triumf al lui Nadal la RG sau al lui Federer la Wimbledon.

NextGen din ATP. În timp ce Nadal, Federer şi Djokovic continuă să facă jocurile, NextGen se chinuie să iasă în faţă. Şi se tot chinuie de câţiva ani, de nici nu mai sunt încadraţi la NextGen practic. Tot aştept să confirme cu un Grand Slam Tsitsipas, Zverev, Shapovalov, Khachanov, să se maturizeze odată şi Kyrgios. 3 ani au trecut de când n-a mai câştigat altcineva un Grand Slam, se întâmpla în 2016 la US Open, când a plecat Stan Wawrinka cu trofeul. Înaintea lui a mai luat Murray un Wimbledon, pe vremea acelui Big Four, iar cel mai tânăr câştigător din ultimii 10 ani care să nu fie Nadal, Federer sau Djokovic a fost Cilic în 2014, tot la un US Open, pe vremea când avea vreo 25 de ani. Ăştia 3 sunt ca profesorii ăia legendari care nu mai ies la pensie, ca să-i lase la catedră şi pe cei mai tineri. Sper ca acest NextGen să nu sfârşească la fel ca generaţia lui Dimitrov, mereu aşteptând să le ia locul dinozaurilor.

Şi dacă tot vorbim de Australian Open, pe care îl puteţi vedea şi anul ăsta la Eurosport, am 4 coduri de Eurosport Player de dat. Sunt valabile 3 luni, timp suficient să urmăriţi şi Australian Open, şi Premier League, şi toate sporturile de iarnă care mai sunt în perioada asta.

Ce trebuie să faceţi este să-mi spuneţi într-un comentariu cum se termină partida dintre Harriet Dart şi Simona Halep, din turul 2. Cine câştigă şi în câte seturi. Adun comentariile, apoi trag la sorţi, chiar dacă n-aţi nimerit-o cu pronosticul. Anunţ câştigătorii vineri, pe 24 ianuarie.

*fotografia de sus e de la un FedCup, singura fotografie pe care o am pe hard. N-am ajuns încă la Australian Open, dar e pe listă