A început să-mi placă povestea asta cu plata parcării prin SMS, nu mai stau să alerg după funcţionarii primăriei, plus că nu trebuie să mă scotocesc după bani cash. 

Mai ales e când au crescut preţurile, e plin de locuri de parcare. Ce se întâmplă cu maşinile alea nu-mi dau seama, dar presupun că nu sunt lăsate acasă de şoferi, ci mai degrabă blochează străduţe, intrări în garaje şi aşa mai departe.

Problema cu sistemul de plată prin SMS e că nu prea pare a fi un sistem pus la punct, ci o improvizaţie. Mi s-a întâmplat de vreo 2 ori să parchez într-o zonă în care era un angajat al Primăriei, să plătesc prin SMS, apoi să mă trezesc cu notificare în geam. “Începând cu ora X, în data de ocupaţi un loc de parcare gestionat de… pe care nu l-aţi achitat anticipat. Înainte de părăsirea parcajului al cărui cod este Z vă rugăm să achitaţi contravaloarea duratei în care aţi staţionat.”

Plus alte chestii cu contravenţii şi constatarea organelor abilitate.

Pe de-o parte am SMS-urie cu plata (plată făcută corect, codul parcării verificat, cu încadrare în timp util etc.), pe de altă parte am foi cu notificare de la PMB. 

Eu ce să deduc de aici? Că angajaţii PMB care colectează parcarea nu pot verifica în timp real cine a plătit şi cine n-a plătit? Sau pur şi simplu le-a fost lene să verifice ălora care m-au notificat?

Dincolo de asta, sunt zone şi ore la care pur şi simplu nu cred că verifică nimeni. Aş vrea să înţeleg de ce e 10 lei pe oră parcarea în centru inclusiv noaptea, când sunt oricum sute de locuri disponibile. Nu e absolut nicio logică, şi nici nu mi se pare că descurajează mersul cu maşina în vreun fel.

În rest, suntem departe de un sistem eficient de taxare. Ţin minte că în Budapesta am luat o amendă prin zona Parlamentului, pentru că plătisem pentru vreo 3 ore şi am stat 3 şi jumătate sau 4. Se plimbau constant angajaţi ai unei firme care se ocupa strict cu verificările, citeau ora înscrisă pe tichetul de parcare (după modelul tichetelor care sunt în Sibiu sau Braşov), apoi chemau poliţistul să dea amendă în cazul în care era depăşit timpul. 

Am dat echivalentul a vreo 90 de lei, cam toţi forinţii pe care îi mai aveam, apoi am plătit în continuare parcarea şi aia a fost.