in Casual stuff

S-a civilizat plata la transportul public bucureştean, aşteptăm şi serviciile în sine

Am lăsat maşina în parcare zilele astea, că e complicat cu locurile şi când nu e zăpadă, ce să mai vorbim acum.

Şi, spre surprinderea mea, n-a fost chiar aşa rău cu transportul în comun. Şi nu mă refer la experienţa în sine, că am mers cu tramvaiul în afara orelor de vârf. Mi-am dat seama că reticenţa mea din ultimii ani legată de transportul în comun ţinea mai mult de accesul la bilete. Mă apuca groaza când mă gândeam că trebuie să caut o gheretă deschisă, sau că trebuie să merg pe jos până la Obor, unde există şi un automat de bilete.

Pe blat nu-mi face plăcere să merg, deşi s-a mai întâmplat, de nevoie. Aşa că toată chestia asta îmi provoca o angoasă teribilă. Însă am descoperit că s-a introdus (iar?) plata prin SMS, pe lângă aplicaţia de mobil care permite plata cu cardul.

Mi-a fost lene să descarc şi să instalez aplicaţia, aşa că am mers pe varianta rapidă, cu SMS-ul, şi mi se pare excelentă. Te urci în tramvai, autobuz sau troleu, dai un SMS la 7458 cu mesajul U178 (dacă iei linia urbană 178) şi primeşti o confirmare care te anunţă că biletul tău e valabil o oră. Costă 30 de eurocenţi + TVA, deci puţin mai mult decât un bilet la ghişeul STB, dar măcar nu mai pierzi timpul cu asta. Merge şi pentru liniile regionale şi express, iar abonamentul pe o zi pentru toate liniile urbane este 1.5 euro + TVA.

Adică vreo 8.5 lei, ceea ce mi se pare decent dacă ai de făcut mai multe drumuri.

Desigur, plata prin SMS nu e convenabilă dacă mergi zilnic, dar nici nu cred că asta e ideea. 

În aplicaţia B-Pay (iOS, Android) poţi să-ţi iei inclusiv un abonament pe o lună, ocazie cu care am descoperit că abonamentul e 50 de lei pentru o linie. Nu mai ştiu cât plăteam eu când eram în liceu, dar ţin minte că i-am înduplecat pe ai mei să-mi dea bani atât pentru abonament la metrou, cât şi pentru un abonament pe toate liniile. Asta ca să pot să eficientizez cât mai mult drumul între Lujerului şi Grădina Icoanei, pe care îl făceam uneori şi în 17-18 minute (2 staţii cu metroul până la Eroilor, apoi 3 staţii cu autobuzul până la biserica Boteanu, de acolo sprint pe jos).

Acum nu ne mai rămâne decât să avem şi un transport mai decent. Pe linia lui 21, de exemplu, sunt unele tramvaie civilizate şi altele căzute rău de tot. De troleibuze nu mai zic.

19 comentarii. Leave new

  • Daca iti faci un card de abonament doar pe numele tau, e 50 lei pe luna pt. toate liniile. E no-brainer si super ieftin.

    Răspunde
  • Ca sa nu mai spun ca poti sa reincarci abonamentul la anumite bancomate BCR f.rapid.

    Răspunde
  • Sau iti faci cont online la ei si incarci acasa de la computer sau de pe telefon cu un card bancar.

    https://online.stbsa.ro/

    Răspunde
  • Da, e cel mai ușor pe https://online.stbsa.ro/ dar aș avea 2 completări:
    1. trebuie să ai card fizic de STB, îl obții de la orice chioșc.
    2. dacă ai abonament și vrei să renunți la el și vrei să faci conversia către reîncărcare pentru călătorii atunci trebuie să te deplasezi la chioșc.
    3. după ce reîncarci trebuie să validezi abonamentul la terminal în orice autobuz/tramvai/troleibuz
    Cum eu am doar abonament, n-am avut până acum nicio problemă dacă am validat.

    Răspunde
  • ntntnt, 50 de lei toate liniile.
    capitala, 2020.

    Răspunde
  • Da. Lucrurile evoluează de la an la an și mă bucur foarte mult că și în România se fac pași mici.

    Sunt curios de o chestie. Dacă dai SMS-ul fix când vezi că urcă controlorul în tramvai, se pune sau nu? 😛

    Răspunde
  • se pune de o ciomageala zdravana si cinstita.

    baietii erau in statie deja, stiu cine s-a urcat cu ei.
    tu n-ai cum zice ca abia te-ai urcat, deci erai deja in autobuz. sms-ul are inregistrata data la nivel de secunda.
    deci sms-ul tau e foarte recent, erai fara bilet. rezulta o rupere de oase.

    stim, esti student, somer, n-ai 50 de lei pe luna.

    ps: ce ma enerveaza unele orase care se prostesc la faza asta cu urcatul pe oricare usa.
    nu nene, pe la sofer, arati biletul, aplicatia, sms-ul si calatoresti. n-ai, gara.

    Răspunde
  • LOL As vrea sa vad faza asta cu urcatu prin față în București. In multe situatii e imposibil de pus in practică pentru simplul motiv ca sunt prea mulți oameni.

    Răspunde
  • nu sunt prea multi oameni.

    sunt prea putine mijloace de transport in comun.
    e prea putina disciplina la calatori.
    nu ai bilet valabil, te dai jos in secunda 2 fara sa scoti un sunet.

    in Barcelona se poate, acolo nu sunt multi oameni, aham.

    Răspunde
  • J, nu vreau sa fiu nesimtit, dar traiesti pe alta lume.

    Răspunde
  • J, incearca sa faci ce zici tu in statie la Grozavesti, dimineata, sa te sui in tramvaiul nr. 10 doar pe o usa. Azi dimineata am reusit sa ma urc de abia la al treilea tramvai. Asta in conditiile in care au venit toate trei tramvaiele unul dupa altul, de nu mai aveau loc in statie. La metrou, la Piata Unirii, ai vazut cum este, tot dimineata? Cum asteapta garniturile de metrou sa intre in statie, una in spatele celeilalte, spre Pipera? Problema Bucurestiului este mult mai ciomplexa si nu tine doar de transportul in comun. Pur si simplu orasul s-a dezvoltat asimetric, majoritatea locurilor de munca sunt in nordul orasului si de aici si supraaglomerarea pe unele trasee, indiferent ca mergi cu metroul sau transportul in comun la suprafata. Sa nu se inteleaga ca ii iau apararea duamnei Firea, care a pus umarul serios la deteriorarea conditiilor de trai in Bucuresti.

    Răspunde
  • „deteriorarea” ar fi grozav sa se introduca posibilitatea de a edita comentariile, chiar si dupa ce le postezi, multumesc.

    Răspunde
    • Promit să mai iau la pilă blogul luna viitoare 🙂

      Până acum n-a fost aşa mare nevoie de editare, că le mai editez eu când sunt typos 🙂

  • ooh, am provocat pe baieti, bun, daaa..
    cu tine @bradu, e usor, sa dormi linistit la noapte, nu de alta: pe mai multe chiar, imagineaza-ti!

    e problema companiei de transport ca toti vreti la ora X pe directia X, deci e dreptul vostru sa urcati oricum si in orice numar, aham. fara control de bilet evident.
    compromis: prima usa la autobuze, unele statii de tramvai inchise+turnicheti altele pline de control in civil si pe traseu.

    la metrou nu tine, ca acolo suntem verificati la intrare dar acolo intervin alte discutii. cati permiti sa fie pe peron? se asteapta probabil o calareala a la animalele alea de la Mecca.

    ps: lasand la o parte editarea de comentarii, partea de reply functioneaza defectuos pe multe platforme, browsere si e mai urgenta poate. dar cum cele mai multe articole au 0 comentarii nu e de fapt o problema..

    Răspunde
  • J, bai nene, matale te numeri printre aia 44% care au picat Testul Pisa? Unde plm a pomenit cineva de urcat „oricum si in orice numar, fara control de bilet” asa cum aberezi tu? Eu doar am incercat sa iti arat de ce nu este viabila solutia propusa de tine, dar tu o tii intruna pe langa subiect…

    Răspunde
  • Hai că v-aţi aprins cât n-am fost pe fază 🙂

    Din păcate, nici eu nu cred că ar funcţiona în Bucureşti urcatul prin faţă. Dar e nevoie de controale mai stricte, acum că ai atâtea variante să plăteşti.

    Răspunde
  • @Constantine. n-ai explicat nimic. te-ai plans ca, alaturi de alti calatori, ati stat pe peron asteptand un alt tramvai ca erau pline (ca o paranteza, nu te doare sa stii ca poate 50%-75% din ei is fara bilet in primul, s-al doilea tramvai in timp ce tu ai abonament?).

    in tarile civilizate se permite accesul pe la toate usile din doua mari motive, primul mai important ca al doilea. sunt servicii de transport subventionate cu bani publici. mare majoritate a calatorilor au bilet valid pe perioada calatoriei, deci ii respecta si ii ajuta sa se miste cat mai rapid posibil.

    dar intr-o tara speciala, cu baieti care au sute de euro in abonamente online sau altii, educati, cu scris in diacritice mai merg si pe blat sau cauta sa-si programeze butoanele laterale pe mobil pentru cumparare bilet cand vad controlul atunci nu ramane decat motivul 1.

    da, evident ca transportatorul poate impune urcarea pe la prima usa si in Bucuresti. ce inseamna asta, ca in loc sa pleci de acasa la 06:30, 07 sa fii la 8 la munca vei pleca la 05:30, 06.00.
    fiecare tramvai poate sta in statie si 15 minute (poate mai mult, ca stim cine suntem [domle, am ramas fara baterie dar am abonament, n-am primit sms-ul domleee, si alte tiganeli]).

    cum ziceam, corect ar fi sa se inchida anumite statii cu gard si accesul sa fie pe la turnicheti (camere video peste tot), pe alte statii mai sensibile, si intre ele, controale la greu cu pedepse pe masura. autobuzele, toate, pe prima usa.

    Răspunde
  • J, tu vorbesti de o utopie. Ar fi cazul sa revii cu picioarele pe pamant. Tocmai ti-am explicat in comentariul anterior ca problema transportului public in Bucuresti este una complexa, ca poti sa bagi cate tramvaie si metrouri vrei tu, ca tot nu se va rezolva atata timp cat majoritatea locuitorilor au locurile de munca intr-o singura parte a orasului. Tu vorbesti de stat in statie 15 minute, azi dimineata un dobitoc era sa fie luat la bataie la Grozavesti ca nu voia sa se dea jos din tramvaiul care era supraaglomerat, Nu se puteau inchide usile din cauza acelui individ si tramvaiul nu putea pleca din statie. A mai stat vreo doua minute in statie, pana cand ala a fost dat jos cu forta si a primit si o scatoalca dupa ceafa. Esti complet de realitate sau doar trollezi.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu