Am lăsat maşina în parcare zilele astea, că e complicat cu locurile şi când nu e zăpadă, ce să mai vorbim acum.

Şi, spre surprinderea mea, n-a fost chiar aşa rău cu transportul în comun. Şi nu mă refer la experienţa în sine, că am mers cu tramvaiul în afara orelor de vârf. Mi-am dat seama că reticenţa mea din ultimii ani legată de transportul în comun ţinea mai mult de accesul la bilete. Mă apuca groaza când mă gândeam că trebuie să caut o gheretă deschisă, sau că trebuie să merg pe jos până la Obor, unde există şi un automat de bilete.

Pe blat nu-mi face plăcere să merg, deşi s-a mai întâmplat, de nevoie. Aşa că toată chestia asta îmi provoca o angoasă teribilă. Însă am descoperit că s-a introdus (iar?) plata prin SMS, pe lângă aplicaţia de mobil care permite plata cu cardul.

Mi-a fost lene să descarc şi să instalez aplicaţia, aşa că am mers pe varianta rapidă, cu SMS-ul, şi mi se pare excelentă. Te urci în tramvai, autobuz sau troleu, dai un SMS la 7458 cu mesajul U178 (dacă iei linia urbană 178) şi primeşti o confirmare care te anunţă că biletul tău e valabil o oră. Costă 30 de eurocenţi + TVA, deci puţin mai mult decât un bilet la ghişeul STB, dar măcar nu mai pierzi timpul cu asta. Merge şi pentru liniile regionale şi express, iar abonamentul pe o zi pentru toate liniile urbane este 1.5 euro + TVA.

Adică vreo 8.5 lei, ceea ce mi se pare decent dacă ai de făcut mai multe drumuri.

Desigur, plata prin SMS nu e convenabilă dacă mergi zilnic, dar nici nu cred că asta e ideea. 

În aplicaţia B-Pay (iOS, Android) poţi să-ţi iei inclusiv un abonament pe o lună, ocazie cu care am descoperit că abonamentul e 50 de lei pentru o linie. Nu mai ştiu cât plăteam eu când eram în liceu, dar ţin minte că i-am înduplecat pe ai mei să-mi dea bani atât pentru abonament la metrou, cât şi pentru un abonament pe toate liniile. Asta ca să pot să eficientizez cât mai mult drumul între Lujerului şi Grădina Icoanei, pe care îl făceam uneori şi în 17-18 minute (2 staţii cu metroul până la Eroilor, apoi 3 staţii cu autobuzul până la biserica Boteanu, de acolo sprint pe jos).

Acum nu ne mai rămâne decât să avem şi un transport mai decent. Pe linia lui 21, de exemplu, sunt unele tramvaie civilizate şi altele căzute rău de tot. De troleibuze nu mai zic.