Pe la final de ianuarie, spectacolul Casa cu suricate, în regia lui Radu Afrim, care se joacă la Teatrul Marin Sorescu din Craiova, a avut o reprezentaţie la TNB. N-am prins bilete pentru că m-am trezit târziu, însă m-am uitat la programul teatrului şi mă bătea gândul să fac un road trip în Oltenia, ca să-mi satisfac curiozitatea.

Habar n-aveam că oamenii de la Teatrul Naţional din Craiova pregăteau deja ceva pe tema asta. Zilele trecute au anunţat Naveta Culturală, un proiect prin care pun la dispoziţie un autocar pentru iubitorii de teatru din Bucureşti. Sunt 4 spectacole la care puteţi merge cu autocarul: Radio, în regia lui Bobi Pricop, Casa cu Suricate (r. Radu Afrim), Operaţiunea Marte (r. Dragoş Muşoiu) şi Vărul Shakespeare (r. Radu Boroianu).

Datele sunt mai jos, sunt din martie şi aprilie. Numărul de locuri este limitat, normal, 49 de locuri, adică un autocar plin cu oameni însetaţi de cultură. Se pleacă la 12:30 din Bucureşti, întoarcerea este după spectacol. Probabil după miezul nopţii. E obositor, dar mi se pare un experiment mişto. Sper să le iasă.

E tare că se pregătesc să-l extindă şi în alte oraşe.

În primă fază, publicul țintă este reprezentat de consumatorii de teatru din București, însă în scurt timp N A V E T A C U L T U R A L Ă va fi introdusă și pentru orașele din regiunea Olteniei (Calafat. Drobeta-Turnu Severin, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Târgu Jiu etc).

Adevărul e că teatrul „de provincie” a crescut extrem de mult în ultimii ani. Tot mai mulţi regizori de calibru au început să monteze spectacole prin oraşe mai mici, cu trupe preponderent tinere. Şi îşi permit să experimenteze acolo, să se joace mai mult decât o fac în Bucureşti, Cluj sau Timişoara. Ies uneori nişte spectacole foarte bune, pe care restul ţării are foarte rar ocazia să le vadă.

Unele spectacole au producţii mari, ce nu pot pleca în turneu, mai ales dacă ne gândim la bugetele tot mai mici pe care le au festivalurile de la noi.

Aşa că astfel de idei precum Naveta Culturală nu pot decât să mă bucure.

Mai multe detalii pe pagina de Facebook a teatrului Marin Sorescu din Craiova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu