Ştim deja că nu se fac suficiente lucruri împotriva agresiunilor la care sunt supuse tinerele femei.

Şi mai ştim că Centrul Vechi a devenit un loc total nefrecventabil pentru mulţi bucureşteni, în timp ce puştanii se înghesuie prin baruri şi cluburi.

Fix din cauza asta, Asociaţia Necuvinte a implementat în Centrul Vechi un proiect pilot, adus din UK, numit “Vorbeşte cu Angela“.

E, în primul rând, o campania de informare pentru tinerele fete, care sunt extrem de vulnerabile la agresiuni, inclusiv din partea partenerilor cu care ies în oraş. E o campanie despre consimţământ, ce înseamnă asta şi cum pot fetele să-şi dea seama că sunt presate să-şi dea consimţământul. 

În plus, “Vorbeşte cu Angela” este un cod, prin care orice fată poate lua legătura cu autorităţile, prin intermediul personalului din cluburi/baruri/puburi. Mai exact, Asociaţia Necuvinte, alături de Poliţia Română, a început o campanie de informare şi responsabilizare pentru personalul din toate acele baruri din Centrul Vechi. Când o fată merge la bar sau îi spune unui ospătar “Vreau să vorbesc cu Angela”, oamenii de acolo îşi dau seama că e ceva în neregulă şi cheamă poliţia.

Chestia asta a fost validată deja în UK, să sperăm că o să aibă succes şi la noi. Evident, e un efort pe termen lung. Abia peste 1 an o să ne putem da seama dacă a scăzut numărul de agresiuni raportate, dacă foloseşte cineva acest nume de cod etc.