Lucrez într-un domeniu care nu e esenţial. Comunicarea şi web developmentul, la nivelul la care activăm noi, nu sunt absolut necesare vieţii. Asta e o realitate. N-avem clienţi care să fie nevoiţi să comunice în perioada asta, mai degrabă avem clienţi care ar fi înţelept să nu comunice.
Sunt conştient că această situaţie legată de Coronavirus o să-mi afecteze business-ul şi încerc să fac nişte planuri de avarie. Orlando este optimist, crede că economia mondială îşi va reveni rapid. Eu nu sunt aşa sigur de chestia asta. În 2008-2009, când a venit virusul, aveam deja de vreo 2 ani proiecte de web development, înainte de Superior Media. În perioada aia ţin minte că au fost luni în care n-a mai venit niciun proiect nou. Şi am cheltuit banii dintr-un avans de maşină pe care îl aveam strâns.
Contextul e mult diferit, inclusiv pentru agenţia noastră, însă amintirile n-au dispărut. Am crescut, dar avem şi alte cheltuieli, e altă presiune faţă de momentul respectiv, când eram în facultate, locuiam cu părinţii, iar toate proiectele astea nu reprezentau decât bani de buzunar şi cel mult de benzină.
Ce-am învăţat atunci a fost că e bine să ai nişte economii, ceea ce văd că nu prea e cazul la oamenii din jur. Încă sunt mulţi tineri din „bula noastră” care trăiesc de la un salariu la altul. Oameni din agenţii de comunicare, oameni care sunt deschişi la minte şi care ai crede că ştiu lucrurile astea. Dacă nu aveţi economii, măcar ăsta să fie momentul în care vă apucaţi să economisiţi, pentru următoarea criză mondială, când o fi ea. Sigur, salariile sunt mici, chiriile mari etc. Însă putem să tăiem din berile la Control, putem să ieşim la mai puţine concerte pe lună, putem să ne luăm haine mai scumpe pe care să le purtăm mai mult timp, nu să facem shopping de 3 ori pe sezon.
Între timp, plecaţi de la premisa că va fi afectată toată economia. Horeca, toată piaţa de evenimente, sunt nişte domenii puternic conectate în toate ramurile economiei. Un eveniment anulat înseamnă nopţi de cazare care nu mai sunt plătite, mese la restaurant care nu se mai întâmplă, firme de webdevelopment care nu mai facturează şi exemplele pot continua.
Dincolo de proviziile de mâncare pe care le avem, trebuie să ne gândim şi cum vor arăta lucrurile după ce trece toată nebunia.
7 comentarii. Leave new
Eu de vreo saptamana ma tot intreb daca sa mut economiile din lei in euro sau daca sa le las in euro. Una peste alta, anii de freelancing m-au invatat ca trebuie sa economisesti mereu, indiferent ce se intampla sau cati bani/cate proiecte ai momentan. Noi economisim lunar cel putin 30% din cat castigam.
Cred ca supravietuim chiar binisor un an, daca vine criza… Am un an la dispozitie sa ma apuc sa plantez si sa vand rosii.
Si inca un lucru: acum chiar ma felicit ca am investit jumatate din timp pentru freelancing si am lasat jumatate pentru blog si alte nebunii pt ca cine mai are nevoie de bloggeri de travel in contextul actual?
In schimb poate o sa aiba nevoie tot mai multa lume de freelanceri care stiu sa lucreze de acasa sau de oriunde.
deja am vazut cazut cu 15% pretul la apartamente mai pe la sud de Europa, prin niste locuri.
hai coro, tu poti!
@J, am vrut sa-ti zic ceva de dulce, dar m-am abtinut. Termina cu prostiile, comentariul tau e in plus.
Alex, respira adanc.
in perioada de criza se cumpara actiuni si imobiliare, e regula de aur.
nu se termina lumea cu virusul asta si nici chinezii n-or sa-ti vanda mai ieftin ca de la ei a pornit totul.
lasa ipocrizia deoparte.
@J: ai scris „hai coro, tu poti!”, adica hai sa se mai infecteze niste oameni, sa mai moara niste oameni ca sa-ti iei tu… cate apartamente? daca tot sunt la reducere, eu zic sa-ti iei vreo 2-3 blocuri, sa faci profit ca lumea. da’ vezi sa nu te loveasca si pe tine virusul, ca nu te vad bine.
Imi ziceti si mie ce faceti cu banii daca vine o devalorizare agresiva sau daca nu mai ai ce cumpara ? Si nici macar de la banca nu-i poti scoate! OK…sa spunem ca ai bani sub saltea .. vine criza mondiala .. reusesti sa cumperi provizii.. ce te faci in fata un bande de infractori pusa pe praduit.. arunci cu hartia igieninca dupa ei?
Cand a fost criza economica in Grecia, au avut limita 200E /persoana/zi. Banii sunt buni in boom economic.. in caz de „apocalipsa” doar ca hartie igienica.
coro sa reziste ceva mai mult timp, 6-8 luni cat sa pice niste piete.
de infectat vom fi multi, si eu iau daca n-am luat deja. singura sansa sa nu iei e sa te duci in mijlocul Siberiei, radio pe satelit, cu topor, arc, sageata si tolba de abilitati corespondente asteptand sa treaca. 3, 6, 12, 18 luni. ala scapa sigur, care nu da de alt om pe toata perioada aia.
noi care iesim din casa chiar si la 5-7 zile, chiar si doar la magazin, imposibil a nu atingem ceva, sa nu trecem pe langa cineva. o parte nu au simptome, virusul rezista in aer 2-3 ore, pe obiecte mult mai mult. nu e nevoie decat de 1 ocazie si-i al tau.
nu scapi nici tu Alex, chiar daca abia ai umplut frigiderul si camara. respira adanc.
de murit? vom vedea.
in alta ordine de idei, un studiu zice ca criza din 2008 ar fi dus la moartea a 250.000 de oameni. te-a animat la fel Alex, a durut?
culmea, acolo bancile au facut totul cu premeditare s-au mai si scapat, salvati cu banii nostri, ai tuturor.
da. asta e capitalismul, trebuie exploatat la crize ca in rest majoritatea, clasa muncitoare e pielea tobei.