in Jocuri

Sony a tot anunţat noutăţi legate de PS5 + ce mi-aş dori eu de la PS Plus

În ultima lună s-au tot anunţat lucruri legate de PS5, într-un program oarecum normal pre-lansare, ceea ce mă face să cred că lansarea rămâne în picioare pentru finalul anului. E o veste bună, într-un context cu zeci de amânări de produse.

Au fost două ştiri importante în perioada asta: prima legată de hardware, cu nişte cifre şi specificaţii. Singura chestie care mi-a atras atenţia e spaţiul de stocare: 825 de GB pe un SSD performant. În rest nu prea contează, sunt de acord cu Radu aici, tot ce trebuie să ştiu eu e că merge orice joc făcut pentru platforma asta. De când mi-am luat consolă nu-mi mai bat capul cu specificaţiile.

În ceea ce priveşte spaţiul de stocare, mi se pare destul de mic. 825 de GB am acum pe PS4 Pro (mă rog, 860 GB sau câţi rămân din acel 1TB oficial) şi mi-aş dori mai mult. Jocurile sunt tot mai mari, iar trendul ăsta se va păstra. Vom avea jocuri 4k, 8k şi tot aşa, probabil în 2-3 ani ajungem la 100 de gb pentru un singur joc. 

PS4 s-a lansat în 2013, probabil că şi PS5 va avea o durată de viaţă de 5-7 ani. Nu mi se pare că vor fi suficienţi 825 de GB în 2027. Sper că versiunea Pro o să ajungă la 2TB tot pe SSD.

A doua ştire e despre noul controller, numit DualSense, urmaşul DualShockului. Nu prea îmi place. Butoanele sunt dintr-un plastic „lucios”, asemănător cu cele de la Xbox. Am senzaţia că genul ăsta de plastic alunecă mai tare. Nici butoanele L1, L2, R1, R2 nu pot să spun că mă încântă. Eu unul aş fi păstrat DualShock-ul, mi se pare excelent şi actual în continuare. 

În rest, totul e mai stilizat, zici că e un facelift menit să aducă o schimbare şi atât. Pare şi mai butucănos, mai „plin” faţă de vechiul controller. Dar o să ne dăm seama de asta abia când o să ajungem să testăm.

PS Plus

Dincolo de hardware, ce mi-aş dori eu este un upgrade pe partea de abonamente, mai exact în PS Plus. Cred că ar fi interesant să avem mai multe opţiuni şi aici. De când cu pandemia asta mi-am dat seama că mi-ar plăcea un abonament „lite”, care să nu includă niciun joc, doar posibilitatea de a te juca online, unul medium, care să fie exact ca PS Plus-ul de acum (cu 2-3 jocuri lunare) şi unul mai scump, care să includă ceva discounturi mai mari pentru jocuri noi şi măcar un joc foarte nou la fiecare 6 luni. 

Cred că diversificarea asta pe servicii e viitorul pentru Sony, poate cu timpul vor include şi alte tipuri de conţinut. Mi-ar plăcea un abonament care să includă şi filme, de exemplu. 

Însă toate astea cred că se vor întâmpla de anul viitor încolo, după ce se lansează noua consolă.

3 comentarii. Leave new

  • Problema e ca deja multe jocuri depășesc 100gb. Red dead redemption, call of duty, etc.

    Chiar ma gândeam în timp ce asteptam sa se descarce Red dead. Acum 15 ani plimbam dischete cu 1 MB și acum descarcam 110 GB in doua ore.

    Răspunde
  • S-ar putea sa scada marimea jocurilor din cauza SSD. Acum fac developerii niste optimizari de genul ca pun acelasi obiect de design de zeci de ori prin fisiere ca sa nu il caute mult pe HDD cand trebuie sa il randeze, cu efect negativ asupra spatiului ocupat, cu SSD nu mai au problema asta. La fel si cu momentele „moarte” din joc, te tin la o usa mai mult doar sa incarce ce e dincolo de ea.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu