Dacă se confirmă estimările din sondaje, cu peste 50% în consiliul local şi Nicuşor Dan ca primar, USRPLUS şi PNL vor avea toate pârghiile pentru Bucureşti. Nici Băsescu, în 2000, n-a avut o situaţie aşa bună precum Nicuşor (poate vă mai amintiţi că în 2004 campania cu care Băsescu a câştigat primăria a fost „Daţi-mi primăriile de sector şi un consiliu”).

Acum situaţia stă aşa: Nicuşor are S1, S2, S6 şi Consiliul Local. Ceea ce înseamnă că nu mai e loc de alibiuri. Guvernul e de dreapta, parlamentul va fi majoritar de dreapta, cel mai probabil. De sus până jos, PNL şi USRPLUS îşi vor împărţi responsabilităţile, posturile cheie şi banii. Nu mai poate spune nimeni că n-a avut consiliu, că n-a avut cum să facă din cauza primarului de sector, că nu s-a aprobat X sau Y.

În ţară lucrurile stau cam la fel. Surprize la Timişoara, la Braşov, inclusiv la Vrancea a pierdut PSD. Şi nu oricine, ci baronul Oprişan. E excelent că timişorenii au scăpat de Robu, care era un clovn, bine că dispare şi Scripcariu şi se pot numi oricum spectacolele de teatru (!!!). 

Surpriză mare pentru mine cu Ciucu la sectorul 6. Nu pentru că ar fi un candidat slab (e prima oară când sectorul ăsta are un candidat capabil, indiferent de partid), ci pentru că Mutu a mai mişcat ceva prin sector. A mişcat şi cu şpagă la influenceri, dar e dintre ăia care au înţeles că trebuie să mai şi faci chestii. Ultima oară când se întâmplaseră lucrări aşa ample în sector a fost pe vremea lui Darabonţ. Mănescu a devenit legendar pentru că nu venea niciodată la serviciu, Poteraş a făcut puşcărie… cam astea au fost opţiunile la sectorul 6.

Ce mă aştept este ca unul dintre primarii ăştia din oraşele mari să dezamăgească. Nu că ar fi hoţ sau prost, ci din lipsă de experienţă. Am văzut de atâtea ori oameni din afara sistemului care promiteau avioane înainte să ajungă la conducere şi care au sucombat din cauza procedurilor, a intereselor, a realităţii din teren. 

Evident că nu-mi doresc asta, dar e destul de previzibil. La Bucureşti mă tem că Nicuşor o să înceapă prea avântat şi o să se ajungă la haos. Companiile municipale nu pot fi desfiinţate de pe o zi pe alta, tot răul care a fost făcut în ultimii 12 ani de Oprescu şi Firea n-o să se rezolve într-un an. Poate în vreo 8 ani. Până atunci trebuie găsite soluţii cu pasajul Ciurel, trebuie finalizat pasajul Doamna Ghica, n-o să putem da „undo” la ultimii 4 ani. Trebuie să înţelegem că vor fi în continuare avarii la RADET, că vom sta fără apă caldă şi căldură şi acum, că nu putem spera decât la planuri şi licitaţii demarate momentan.

Mi-aş dori ca noii primari să comunice cât mai mult, să iasă în faţa alegătorilor, să le expună problemele aşa cum sunt. Transparenţa e ceea ce a lipsit din multe oraşe în ultimii ani. Abia peste vreo 8 ani sper să avem un Bucureşti diferit.

10 comentarii. Leave new

 • Daniel Merezeanu
  septembrie 28, 2020 1:06 pm

  Sunt total de acord. Si cred ca greul abia acum începe. Mai ales ca procentele tind sa se apropie… Cred ca majoritatea în consilii va fi la limita 🙁 .
  In fine… Ce va fi va fi! Măcar sa ne bucurăm o clipa înainte de a lua în piept realitatea (care e sumbra).

  Răspunde
 • Mi-ar plăcea un tren rapid spre Giurgiu, să ajung la Dunăre la fel de repede cum ajung în Pipera cu metroul.

  Acum că și la Giurgiu e PNList, mi-ar plăcea să amenajeze faleza Dunării, să facă un ștrand ca la Therme, totul cu panoramă la fluviu.

  E așa un păcat să ai Dunărea la 50km și sa nu poți să te folosești de asta….

  Răspunde
 • Cine sa faca linia de tren, primarul bucurestiului?
  Asta tine de ministerul transporturilor…

  Răspunde
 • O ocazie foarte buna sa iesim la vot in decembrie sa aducem mai multe surprize si in parlament – directia in care se va indrepta Romania se va observa in Decembrie dupa votul de la parlamentare. La vot inainte!

  Răspunde
 • Eu zic să nu te grăbești cu concluziile. PSD are 35% din consiliu. Iar majoritatea de care vorbești este compusă din USR,PNL și….PLUS. Sunt trei partide.
  Sigur nu va fi chiar asa ușor cum spui.

  Răspunde
 • Adi, nu sunt 3 parttide, suna doua, USR si PLUS au fuzionat, acum sunt un singur partid.

  Răspunde
 • O fi USR/PLUS un singur partid, dar PSD fura voturi cat pentru toti (vezi scandalurile de la sectoarele 1 si 5). Deci trebuie sa nu ne culcam pe o ureche si sa fim tot timpul cu ochii pe ei „ca pe butelie” cum se spunea in copilaria mea.
  Si ar fi tare bine daca hotii de voturi de acum ar intra la puscarie, asa, ca un avertisment, sa nu mai incerce sa faca manarii si in decembrie.

  Răspunde
 • „Companiile municipale nu pot fi desfiinţate de pe o zi pe alta”

  Parca tineam minte ca s-a obtinut decizia in instanta ca ele au fost infiintate ilegal:

  https://usr-bucuresti.ro/2018/11/22/decizie-definitiva-a-instantei-companiile-municipale-au-fost-infiintate-ilegal/

  Practic da, doar trebuie pusa in executare aceasta decizie de catre Nicusor si Consiliu si companiile lui Firea sunt desfiintate de pe o zi pe alta.

  La fel cum exista decizie definitiva de demolare a unei cladiri in Bucuresti. Firea doar trebuia s-o aplice. La fel trebuie sa faca si Nicusor, sa aplice o decizie definitiva a justitei. 😀

  Răspunde
 • Apropos, Mutu a fost la fel de slab ca Rares Manescu si Poteras. Tot ce a facut a fost lipsit de substanta, scump, inutil si doar de imagine( reabilitare cu borduri, inclusiv in picioare in Militari si Dr Taberei; covor de gazon pe linia de tramvai; banci printre blocuri etc). Nu a facut nimic: sa termine o data sere Parc Dr.Taberei, interzicere constructii noi intre blocuri, parcari noi supraetajate de mari dimensiuni, curatenie deplorabila, zgomot, sa incerce o strapungere Bd.Timisoara in linia de centura, sa incerece o strapungere din Bd. Timisoara spre Prel Ghencea pe la sere prin spate, extindere Prel Ghencea care arata deplorabil, pasaj Domnesti etc.
  In rest a fost foarte bun! 😜

  Răspunde
  • Mie mi s-a părut că a mai mişcat ceva. Ce-i drept, pe mandatul lui n-am mai locuit în sector, aşa că n-am o imagine la fel de clară precum la Mănescu şi Poteraş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu