Dacă se confirmă estimările din sondaje, cu peste 50% în consiliul local şi Nicuşor Dan ca primar, USRPLUS şi PNL vor avea toate pârghiile pentru Bucureşti. Nici Băsescu, în 2000, n-a avut o situaţie aşa bună precum Nicuşor (poate vă mai amintiţi că în 2004 campania cu care Băsescu a câştigat primăria a fost “Daţi-mi primăriile de sector şi un consiliu”).

Acum situaţia stă aşa: Nicuşor are S1, S2, S6 şi Consiliul Local. Ceea ce înseamnă că nu mai e loc de alibiuri. Guvernul e de dreapta, parlamentul va fi majoritar de dreapta, cel mai probabil. De sus până jos, PNL şi USRPLUS îşi vor împărţi responsabilităţile, posturile cheie şi banii. Nu mai poate spune nimeni că n-a avut consiliu, că n-a avut cum să facă din cauza primarului de sector, că nu s-a aprobat X sau Y.

În ţară lucrurile stau cam la fel. Surprize la Timişoara, la Braşov, inclusiv la Vrancea a pierdut PSD. Şi nu oricine, ci baronul Oprişan. E excelent că timişorenii au scăpat de Robu, care era un clovn, bine că dispare şi Scripcariu şi se pot numi oricum spectacolele de teatru (!!!). 

Surpriză mare pentru mine cu Ciucu la sectorul 6. Nu pentru că ar fi un candidat slab (e prima oară când sectorul ăsta are un candidat capabil, indiferent de partid), ci pentru că Mutu a mai mişcat ceva prin sector. A mişcat şi cu şpagă la influenceri, dar e dintre ăia care au înţeles că trebuie să mai şi faci chestii. Ultima oară când se întâmplaseră lucrări aşa ample în sector a fost pe vremea lui Darabonţ. Mănescu a devenit legendar pentru că nu venea niciodată la serviciu, Poteraş a făcut puşcărie… cam astea au fost opţiunile la sectorul 6.

Ce mă aştept este ca unul dintre primarii ăştia din oraşele mari să dezamăgească. Nu că ar fi hoţ sau prost, ci din lipsă de experienţă. Am văzut de atâtea ori oameni din afara sistemului care promiteau avioane înainte să ajungă la conducere şi care au sucombat din cauza procedurilor, a intereselor, a realităţii din teren. 

Evident că nu-mi doresc asta, dar e destul de previzibil. La Bucureşti mă tem că Nicuşor o să înceapă prea avântat şi o să se ajungă la haos. Companiile municipale nu pot fi desfiinţate de pe o zi pe alta, tot răul care a fost făcut în ultimii 12 ani de Oprescu şi Firea n-o să se rezolve într-un an. Poate în vreo 8 ani. Până atunci trebuie găsite soluţii cu pasajul Ciurel, trebuie finalizat pasajul Doamna Ghica, n-o să putem da “undo” la ultimii 4 ani. Trebuie să înţelegem că vor fi în continuare avarii la RADET, că vom sta fără apă caldă şi căldură şi acum, că nu putem spera decât la planuri şi licitaţii demarate momentan.

Mi-aş dori ca noii primari să comunice cât mai mult, să iasă în faţa alegătorilor, să le expună problemele aşa cum sunt. Transparenţa e ceea ce a lipsit din multe oraşe în ultimii ani. Abia peste vreo 8 ani sper să avem un Bucureşti diferit.