Halep, Andi Moisescu, Codin Maticiuc sunt doar ultimele nume cunoscute confirmate pozitiv cu Covid-19. Sunt toţi oameni care intră în contact cu multă lume, ceea ce creşte riscul de infectare. Andi filma ceva, ceilalţi 2 au avut alte contexte în care s-au întâlnit cu străini.

Dar mulţi alţii s-au izolat destul de bine de când a început pandemia şi cu toate astea unii s-au infectat. De ce? Cred că şi din cauza excepţiilor pe care le facem zilnic.

Aţi stat non-stop cu mască atunci când v-aţi văzut cu rudele apropiate? Mereu, mereu?

Ce-am observat e că multă lume lasă garda jos atunci când se vede cu rudele sau prietenii apropiaţi. N-avem nimic, suntem sănătoşi cu toţii. Sau, desigur “N-o să ni se întâmple chiar nouă”.

Colegi de birou care nu stau cu masca pentru că oricum sunt sănătoşi (ce-i drept, e oribil să stai ore întregi cu mască, încercaţi măcar o zi, poate aşa veţi aprecia mai mult efortul medicilor), rude din oraşe diferite, care se văd şi se pupă, se îmbrăţişează şi care la rândul lor se întâlnesc cu zeci de oameni.

Eu recunosc că am mai făcut şi excepţii. Am lăsat garda jos uneori. Am scăpat până acum, dar pe măsură ce-a trecut timpul am început să mai închid din portiţele astea. Nu mă interesează ce zice lumea, nu-mi pasă dacă li se pare ciudat, sau exagerat, prefer să mă protejez şi să-i protejez pe cei din jur. 

Cred că ar fi util să faceţi un exerciţiu de sinceritate cu voi înşivă ca să vă daţi seama câte excepţii aţi făcut în pandemia asta. Sigur, vă protejaţi, dar…