in Casual stuff

Chiar aş vrea să susţin afacerile locale, dar ele nu vor

Am un business de mai bine de 10 ani, în jurul meu sunt o serie de oameni cu afaceri mai mici sau mai mari, pornite de la zero. Ştiu cum e cu antreprenoriatul, înţeleg perfect cum e să plăteşti taxe şi să te frustrezi din cauza tuturor hoţiilor.

De-asta încerc să cumpăr local din când în când, chiar dacă e puţin mai scump, de-asta plătesc pentru mici servicii pe care m-aş descurca să le rezolv singur. 

Dar unii pur şi simplu nu vor să fie ajutaţi, nu trece zi fără să realizez asta.

Am intrat recent într-un pet shop de cartier, ca să iau mâncare pentru bestie. Îi cer omului nişte bobiţe de vreo 10 lei, îmi dă, bate bonul, întind o hârtie de 100 de lei (n-aveam mărunt deloc). Ridică din umeri şi îmi zice că n-are să-mi dea rest. „Ştiţi, am început ziua mai prost…”. Era 12 şi ceva. Nu-i nimic, lăsaţi că plătesc cu cardul. „Ah, păi n-avem POS”. Şi zic ok, cum facem. „Îmi pare rău, dar chiar n-am ce să fac”.

Deci n-a zis hai să mă duc să schimb la un magazin vecin, a ridicat din umeri. Se vedea că e jenat de situaţie, adică îi păsa un pic, dar n-a venit cu nicio soluţie. Ce-am făcut a fost să merg eu să schimb, m-am întors cu 50 de lei de data asta, tot n-avea rest şi într-un final am cumpărat de 25 de lei bobiţe ca să-mi poată da restul. 

Nu vă gândiţi că era vreo strategie, omul pur şi simplu aşa a gândit-o el, că e ok să nu ai bani mărunţi deloc, într-o zi de miercuri la 12.

Altă zi, altă întâmplare. De data asta la un Shop and Go la care merg de când s-a deschis, acum 5 ani. Făceam poză unor sortimente de pâine, că voia ceva cu făină integrală colega de apartament. Vine o casieră la mine şi îmi atrage atenţia „da’ ce faceţi, poză la tot magazinul? Nici n-aveţi voie să faceţi poze în magazin”. Încerc să-i explic că făceam poze să aleagă prietena mea o pâine. „Dacă e nevoie să întrebaţi, puteţi s-o sunaţi”. Deci o vânzătoare care e de câteva luni acolo şi care peste alte câteva luni n-o să mai fie tocmai a interpretat regulile în aşa fel încât a pierdut un client care cumpăra de 5 ani de-acolo. Oare patroana de la Shop & GO (astea sunt în sistem de franciză, îi ştiu şi pe patroni) se bucură că nu-i mai face lumea poze în magazin sau simte în buzunar mica pierdere?

Deci da, hai să susţinem afacerile locale, dar numai să vrea şi ele.

9 comentarii. Leave new

  • Nu știu dacă sunt cele mai potrivite exemple. Ambele sunt simplu de înlocuit. Ideea de business local cred că implică ceva creat/produs local. Ai 4/5 megauri la orice colț de stradă. La fel și cu cronțănele. Dar o măcelărie cu niște mezeluri speciale cum ai pus în poză e altceva.

    Răspunde
    • Sigur, dar tot economie locală se numeşte, chiar dacă e doar negoţ simplu. Sunt şi acolo nişte joburi, nişte taxe plătite la stat.
      4 pet shopuri au 4 firme luminoase diferite, pe care le plătesc unor furnizori, plătesc chirii etc.

  • De acord, doar că acestea sunt firme „consumabile”. Nu vin cu nimic nou, nu vin cu nimic special, nu există un plan de dezvoltare. Au o durată de viață scurtă, mor și sunt înlocuite de altele, e un ciclu de viață normal. Așa cum sunt afaceri cu rulaj masiv de angajați, sunt și zone de afaceri cu rulaj masiv de… firme. Mai ales acolo unde bariera de intrare pe piață este mică. Eu urmăresc cu bucurie un aprozar și o băcănie care rezistă de ani buni, deși în zonă au apărut vreo 3 Mega, un Profi, un Penny și, nu chiar foarte departe, un Lidl. De câte ori ajung pe-acolo mai iau cu plăcere ceva de la ei, deși, probabil au sute de clienți, ne știu (nu după nume, dar după ce cumpărăm în mod uzual de la ei). Peste drum am o măcelărie, care, la fel, vinde de rupe, vin de departe la ei clienți. La parterul blocului am o florărie, care, la fel, rezistă, deși anul ăsta nu prea s-au cumpărat flori. Acestea sunt afaceri care, nu știu neapărat dacă au un plan, dar au o identitate, au ceva. Restul, Cronțănele 1 SRL va fi înlocuit de Cronțănele 2 SRL, apoi de 3… 4, până când va apărea Cronțănele Magice SRL 🙂

    Răspunde
  • Da şi nu. Cu ce e diferită o florărie de Cronţănele 1 sau 2? Doar că îţi zâmbeşte frumos doamna de acolo? Tot reselleri sunt până la urmă.

    Răspunde
  • Salut!
    Ca tot stam prin aceasi zona: magazin de paine pe Teiul Doamnei, „La Painarie” parca asa ii zice. Mergeam destul de des sa luam paine de la ei avand cateva sortimente care ne placeau. Daca mergeam de 10 ori, de 9 ori cred ca nu le mergea POS. I-am rugat a faca ceva cu POS-ul pana cand am mers la alt magazin. Imi pare rau pentru ei, dar daca ei nu se ajuta, eu de ce sa-i ajut? De ce trebuie sa am mereu cash in buzunar pentru paine? (eu umblu mereu si cu cash in portofel, sotia nu!)

    Răspunde
  • stau in uk
    am facut poze in o gramada de magazine la haine, mancare sau alte obiecte
    chiar de fata cu paznicii
    no problem-o

    in romania acum 9 ani in retail erau obsedați ca vine concurența si face poze ca sa ii facă la preț 🙂

    sau se zicea ca vine concurența si fura stickerul/ bilețelul cu pretul de la raft

    asta la magazine gen Profi, Minimax etc

    Răspunde
  • Faza cu pozatul am patit-o si eu in Bricostore (inca nu devenise BrocoDepot) cand faceam poze la niste suruburi.
    Pe mine ma exaspereaza la micile magazine de cartier vechile obiceiuri proaste pe care patronii sau angajatii refuza sa le abandoneze:furatul la cantar, lipsa restului, strecurarea unor fructe/legume stricate printre cele bune.
    Pai dupa ce ca ai preturi mai mari decat la supermarket (inteleg de ce sunt mai mari si nu comentez la chestia asta) de ce mai faci mizerii de astea?
    Am renuntat sa mai cumpar de la vreo doua magazine de cartier de unde luam de mult timp pentru ca m-am saturat sa fiu bataia lor de joc pe banii mei. Mai cumpar inca de la magazine de cartier, dar sunt exigent in privinta comportamentului lor fata de client. Nu mai sustin afaceri doar pentru ca sunt mici ori doar pentru ca sunt romanesti .

    Răspunde
  • Dl Cristian Banu are dreptate. Sper sa nu fie cu suparare, dar confunzi putin lucrurile.
    Sa sustii un business mic nu inseamna sa cumperi de la shop&go. Acolo, desi se platesc salarii, ele sunt mizere. Acolo plus valoarea este zero si se joaca dupa regulile mega image. Ca dovada ca n o sa auzi in vreun shop de cartier „nu aveti voie sa faceri poze”.
    Sustine un business de care ai fi mandru sa povestesti unui prieten britanic sau francez. O cofetarie cu laborator propiu in detrimentul eclerelor de la mega shop and go, spre ex.
    numai bine

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu