Am un business de mai bine de 10 ani, în jurul meu sunt o serie de oameni cu afaceri mai mici sau mai mari, pornite de la zero. Ştiu cum e cu antreprenoriatul, înţeleg perfect cum e să plăteşti taxe şi să te frustrezi din cauza tuturor hoţiilor.

De-asta încerc să cumpăr local din când în când, chiar dacă e puţin mai scump, de-asta plătesc pentru mici servicii pe care m-aş descurca să le rezolv singur. 

Dar unii pur şi simplu nu vor să fie ajutaţi, nu trece zi fără să realizez asta.

Am intrat recent într-un pet shop de cartier, ca să iau mâncare pentru bestie. Îi cer omului nişte bobiţe de vreo 10 lei, îmi dă, bate bonul, întind o hârtie de 100 de lei (n-aveam mărunt deloc). Ridică din umeri şi îmi zice că n-are să-mi dea rest. “Ştiţi, am început ziua mai prost…”. Era 12 şi ceva. Nu-i nimic, lăsaţi că plătesc cu cardul. “Ah, păi n-avem POS”. Şi zic ok, cum facem. “Îmi pare rău, dar chiar n-am ce să fac”.

Deci n-a zis hai să mă duc să schimb la un magazin vecin, a ridicat din umeri. Se vedea că e jenat de situaţie, adică îi păsa un pic, dar n-a venit cu nicio soluţie. Ce-am făcut a fost să merg eu să schimb, m-am întors cu 50 de lei de data asta, tot n-avea rest şi într-un final am cumpărat de 25 de lei bobiţe ca să-mi poată da restul. 

Nu vă gândiţi că era vreo strategie, omul pur şi simplu aşa a gândit-o el, că e ok să nu ai bani mărunţi deloc, într-o zi de miercuri la 12.

Altă zi, altă întâmplare. De data asta la un Shop and Go la care merg de când s-a deschis, acum 5 ani. Făceam poză unor sortimente de pâine, că voia ceva cu făină integrală colega de apartament. Vine o casieră la mine şi îmi atrage atenţia “da’ ce faceţi, poză la tot magazinul? Nici n-aveţi voie să faceţi poze în magazin”. Încerc să-i explic că făceam poze să aleagă prietena mea o pâine. “Dacă e nevoie să întrebaţi, puteţi s-o sunaţi”. Deci o vânzătoare care e de câteva luni acolo şi care peste alte câteva luni n-o să mai fie tocmai a interpretat regulile în aşa fel încât a pierdut un client care cumpăra de 5 ani de-acolo. Oare patroana de la Shop & GO (astea sunt în sistem de franciză, îi ştiu şi pe patroni) se bucură că nu-i mai face lumea poze în magazin sau simte în buzunar mica pierdere?

Deci da, hai să susţinem afacerile locale, dar numai să vrea şi ele.