Twitter a introdus un fel de stories. Se numesc Fleets şi sunt de fapt nişte mesaje care dispar după 24 de ore, exact ca story-urile inventate de Inst Snapchat.
Messenger a băgat mesaje care dispar, Vanish Mode. Înainte de asta Linkedin a lansat Stories luna trecută şi lista poate continua.
Reţelele de socializare (şi n-am ales la întâmplare 3 jucători concurenţi) se străduiesc să vină constant cu noi funcţionalităţi pentru platforme, însă realitatea e că nimeni n-are nevoie de aşa ceva.
S-a ajuns la punctul de saturaţie în care userii au descoperit tot ce era de descoperit, acum ne jucăm doar la nivel de text, foto şi video. Rezultatul e că oamenii se plictisesc, ceea ce scade interacţiunea (probabil şi consumul în medie) şi afectează cifrele raportate trimestrial. Fără cifre bune, se pierd bani. Şi cred că am mai discutat pe aici ce înseamnă „cifre bune” pentru un business din zona de social media: orice creştere mai mică de 2 cifre este inacceptabilă în industrie.
Problema cea mare e că s-a ajuns în punctul în care chiar nu mai entuziasmează pe nimeni schimbările astea. Pe vremuri erau discuţii prin social media, tot felul de specialişti mai mari sau mai mici îşi spuneau părerea, „Noua funcţionalitate ne va ajuta să facem mai mult…” insert KPI here. Nici măcar ei nu mai sunt interesaţi acum.
Şi realitatea e că Fleets sau Vanish Mode sau Linkedin Stories vor ajuta marketerii să… nimic. Uniformizarea asta stupidă (trebuie să avem şi noi reacţii, trebuie să avem şi noi story-uri, trebuie să avem şi noi filmuleţe ca pe TikTok – apropo, abia aştept o funcţie similară cu Reels pe Linkedin) a făcut ca toate reţelele de socializare să arate la fel.
Dacă mai pui la socoteală şi aglomerarea tot mai mare de reclame de pe Facebook şi Instagram ajungi să realizezi că toate platformele astea sunt într-o derivă totală. Se anunţă constant strategii noi de dezvoltare dar se implementează atât de greu şi de prost încât userii nu mai ajung să simtă îmbunătăţiri de vreun fel. Facebook şi Instagram vor să meargă tot mai mult pe shopping, dar în ritmul ăsta vor ajunge să nu mai aibă ce să vândă şi nici cui până termină de implementat.
De-asta spun că nimeni n-are nevoie de funcţionalităţi noi, oamenii au nevoie de platforme funcţionale, fie că vorbim de userii obişnuiţi, fie că vorbim de branduri şi agenţii.
2 comentarii. Leave new
Mie mi se pare ca Facebook-ul devine din ce in ce mai dificil de utilizat pentru utilizatorul de rand. Nu mai zic de contul de business a Facebook, care e ingrozitor pe usability. Ma rog, „stiu ei mai bine ce fac”.
Facebook-ul a devenit o chestie oribila pentru utilizatorul obisnuit. A devenit un fel de camp de batalie pentru activisti de tot felul, s-a umplut de reclame si de spam („viralizat”). Din cate vad eu singura optiune ar sa iti filtrezi la maxim „prietenii” si brandurile/influencerii pe care ii urmaresti. Chestie care vine in contradictie cu filozofia prin care FB vrea sa creasca si implicit sa castige bani (numar mare de useri, care stau mult pe platforma si vad multe reclame). Nu vad cum s-ar putea rezolva problema, cred ca a venit vremea pentru o alta retea sociala.