Am fost de câteva ori prin Sinaia în ultimele 6 luni. E o variantă bună şi pentru mici drumeţii, plus că ajungi destul de repede acolo.

De fiecare dată am trecut şi prin curtea castelului Peleş, aşa că am putut să observ cum se degradează de la o lună la alta.

Castelul Peleş este în proprietatea Familiei Regale a României, însă cel puţin muzeul este închiriat statului român, care îl şi administrează. Nu ştiu dacă la pachet cu castelul intră şi curtea + peluza din faţă, dar e clar că ceva nu merge bine în acest parteneriat.

Peluza este toată distrusă de cârtiţe, arbuştii din faţa castelului n-au mai fost îngrijiţi ca pe vremuri, în curte se plimbă câini vagabonzi (drăguţi, paşnici, dar tot vagabonzi), iar castelul în sine arată tot mai rău.

Statul român a oferit acum câţiva ani 30 de milioane de euro Familiei Regale, însă negocierile n-au continuat la acel moment. 

Nu-mi dau seama dacă ar trebui ca Familia Regală să se ocupe de lucrările de întreţinere sau asta e sarcina autorităţilor care administrează muzeul, cert e că Peleşul are nevoie de o renovare serioasă. Nu poţi avea de mai bine de 2 ani bârne care să împiedice prăbuşirea unei terase. Nu poţi avea o peluză ciuruită de cârtiţe şi boscheţi crescuţi atât de mult încât să nu mai poţi vedea castelul. Nu poţi lăsa faţada să se deterioreze puternic.

Dacă informaţiile din articolul ăsta sunt corecte, statul român plăteşte 11.000 de euro chirie lunar şi încasează de 15 ori mai mult din taxele de vizitare (2 milioane de euro pe an). Însă statul român nu vrea să renoveze Peleşul. Iar motivul pentru care nu vor să facă reparaţii este că nu poţi investi bani publici într-o proprietare privată.

Ok, dar de ce n-am putea investi cele 2 milioane de euro ce provin din taxele de vizitare? Că ăia nu sunt banii contribuabililor, nu mi se pare normal să plăteşti pensii din ei, de exemplu. Sigur, se scad cheltuielile curente, dar restul de bani ar trebui reinvestiţi, chiar dacă Familia Regală nu vrea să vândă. Până la urmă ar putea administra în regim propriu castelul şi cred că lucrurile s-ar desfăşura mult mai bine.

E 2020 şi intrarea în castelul Peleş nu se poate plăti cu cardul, că n-au POS acolo. Nici la magazinul de suveninuri nu poţi plăti cu cardul, exclusiv cash. Despre hotelurile din jurul castelului nu mai spun, o să revin cu articole separate, şi acolo e jale. 

O fi pandemie, dar tot peisajul din jurul castelului începe să arate a lipsă de interes, a lasă că merge şi aşa. Vin turişti oricum, de ce să ne chinuim să renovăm castelul, no? Plus că o renovare dă gaură la buget, de ce să pierdem bani? Hai să-l mulgem cât se mai poate, apoi mai vedem noi.