Știți moartea RADETului, pe care o tot anunțam de câțiva ani pe blogul ăsta? Ei bine, a venit. Nu e oficială, dar pacientul nu mai reușește să îndeplinească funcțiile principale și nici n-are mari șanse să-și revină prea curând.
Oamenii stau în frig și fără apă caldă în toate sectoarele Bucureștiului, și nu câte o zi sau două, ci de zile întregi.
Siteul Termoenergetica București, compania creată de Firea pentru a înlocui Radet București, are un document cu 28 de pagini de avarii! DOUĂZECIȘIOPT de pagini pe care sunt enumerate sute de blocuri!
Mamele își țin copiii în brațe sub plapumă, le pun dresuri de lână și se roagă să treacă iarna fără incidente la rețeaua electrică.
Mai rău de-atât nu prea are cum să fie, poate doar să rămână tot orașul în frig.
Urmează niște ierni crunte, ultima oară când am citit o știre pe tema asta, se estima că va fi nevoie de 12 ani pentru reabilitarea completă a sistemului de încălzire centralizată. 12 ani e enorm și chestia asta va avea o grămadă de alte implicații.
Devalorizarea apartamentelor din blocuri racordate la rețeaua publică. Explozia prețurilor la rezidențialele noi. Tot felul de accidente casnice, presiune și probleme cu rețeaua electrică. Și multe altele. Plus 12 ani de chin pentru o parte dintre bucureșteni.
Urmează ani grei, păziți-vă pielea cum puteți. Căutați soluții să vă mutați în chirie eventual, orice ca să treceți măcar iarna asta.
Eu scriu articolul ăsta de la marginea orașului, dintr-un apartament cu centrală proprie, în care nu mă vedeam mutat prea curând. Nu e o schimbare ușoară, mă simt ca sinistrații ăia de la inundații, dar măcar am scăpat de frig.
14 comentarii. Leave new
sunt curios daca dupa iarna asta in care se va petici nonstop, in vara se vor face lucrari calumea asa incant iarna urmatoare sa fie putin mai bine sau va fi si mai rau? or avea un plan oare? or fi izolat zonele cu pb mare unde trebuie schimbat totul cat mai repede?
Va dura minim 10 ani sa se schimbe 80 % din rețeaua de țevi… Ce e mic, negru si bate la uşă?
in zona piata muncii avem si apa calda si caldura in bloc vechi. sunt curios cand vor incepe problemele si aici
In Berceni desi nu este nici o avarie nu avem caldura iar apa calda este la 31.5 grade 😮
Ce putem face sa avem voie sa ne debransam iar?
Acum agentul termic nu este livrat la parametrii. Nimeni nu spune. 1 CET este în revizie si 1 CET se modernizează. CET – urce apartin de Min. Eonomiei(Guvern). Dar vina toata este plasatala Firea-Termoenergetica. Este timp sa spună adevărul Dl. Primar General.
De ce nu se aproba debransarile la blocurile vechi ? Macar sa ne punem centrale în apartamente, bineînțeles cei care vor si au posibilitati. Oricum plătim, în mare parte, ceea ce nu beneficiem. Locuiesc în Sectorul 5, str. Nasaud
in sezonul rece urmator nu se vor mai acorda subventii generale, ci doar la solicitanti cu pb. sociale .
avariile in reteaua electrica se vor inmulti, e tot din anii ’60
daca exagerezi cu consumul de curent pot lua foc prizele de la suprasolicitare. un contact imperfect intre stecher si priza duce la incalizea lor, pe termen lung se topeste plasticul din jur, apoi ia foc.
Toata lumea se scarpina, ne dam cu stângul in dreptul si nimeni nu face nimic. Vin ai noștri, pleacă ai noștri…vorbe…vorbe…sictir
Elecn aparține de Ministerul economiei dar cine la împins în dezastrul de acum? Nu primarii care nu au plătit energia termica?
Eu p-asta cu încercarea de reparare a rețelei RADET, total distrusă de veche ce este, nu că de nouă ar fi fost vreo mare minune a tehnologiei, prin anii `80 am lucrat ca instalator-sudor la IGCL – Întreprinderea de Gospodărire Comunală de Jalea Viului și am manufacturat de la zero centrale de cartier, o mare bătălie de batjocură, se interzisese lucrul cu galvanizata, erai obligat să folosești doar țeava neagră, revin, rețeaua RADET poate fi petecită, eventual, dar este mult mai ieftin să faci de la zero o nouă rețea.
Dar și mai ieftin și cu rezolvare rapidă ar fi centralele de bloc ori individuale, de apartament, cu credite fără dobândă.
Din rahat nu poți face bici.
Că uitasem, o necunoscută pentru majoritatea bucureștenilor, Bucureștiul stă pe o mare termală aflată la 3.000 de metri adâncime, cu o investițe măricică am avea căldură și apă caldă doar pompând-o.
daca nu s-ar fi dat cu atata larghete pomeni sub forma subventiilor, ar fi vazut si bucuresteanul cat costa de fapt gicacaloria si ar fi luat masuri, si-ar fi pus centrala.
dar le-a placut pomana si acum sunt victimele catorva banuti aruncati ca momeli electorale.
de ce in provincie nu e problema asta?
@miriam aberezi, fara suparare. Subventiile alea s-au platit in Bucuresti fix pentru a se acoperi pierderile imense (40%) din retea, nu pentru altceva. Iar Timisoara si Constanta, ca sa dau doar doua exemple de orase mari, au si ele probleme grave cu termoficarea. Primarul Timisoarei chiar a cerut ajutorul guvernului: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/inca-un-mare-oras-risca-sa-ramana-fara-caldura-in-plina-iarna-primarul-a-cerut-ajutorul-guvernului-1416963
Pfff… cel mai nasol e de ăștia la porumb, off-grid. Curent din fotovoltaice, apa caldă solară sau centrală cu lemne/peleți, foc în șemineu, butoaie, borcane pline in beci. Niște aroganți, dom’le!