Locuință nouă, probleme noi. Internet de la NextGen, singurul provider din zonă, va mai dura până când vin în complex RDS sau Telekom (glumesc, nu-mi mai fac abonament la Telekom). Cablurile sunt trase prost, merge doar priza UTP din sufragerie, nu și cea din dormitor. 

Am avut inițial un router ieftin, de la Asus, nimerit întâmplător aici. Semnalul n-ajungea până în dormitor, deși apartamentul e unul normal, nu vreun palat. Am testat cu routerul meu de acasă, un TP-Link AC1200 Gigabit, tot nu erau mai mult de 2 liniuțe în partea cealaltă a casei.

Ok, ce e de făcut? Citisem pe la Radu ceva despre sisteme mesh, dar nu m-a interesat subiectul cu adevărat, că întotdeauna am avut semnal suficient de bun prin casă, a funcționat totul cu un singur router. Știam vag care e ideea, știam că vreau neapărat o singură rețea wireless, ca să pot conecta ușor telefoanele și televizoarele între ele prin funcția cast.

Folosim foarte mult cast-ul, mai ales că la unul dintre televizoare am un Chromecast, e dumb TV, ca pe vremuri. Plus Playstationul, Google Home Hub, nu merge să treci de pe o rețea pe alta în funcție de cameră.

Așa că am luat un TP-Link Deco E4, cu 2 unități, pe care l-am prins la un super preț la evomag. În oferta eMAG nu mai e momentan decât varianta M4, care știe Gigabit, dar care e mult mai scump. Am prins modelul E4 la 240 de lei, practic un preț de dumping aproape, cam atât costă un router bunicel Gigabit. Apropo, are evomag ofertă bună și pentru M4, la 350 de lei.

Mă uitam pe articolele mai vechi ale lui Radu și un astfel de sistem era 1500-2000 de lei în urmă cu 3 ani. Fantastic cât s-a ieftinit tehnologia asta.

Despre sistem nu sunt așa multe de zis, am instalat aplicația TP-Link Deco, am urmat pașii, n-a mers din cauza setărilor din rețeaua providerului, am sunat la ei de 4 ori, am dat peste 2 tipe total incompetente, apoi peste una care știa ceva, dar nu suficient, iar la final am nimerit un tip care știa exact care e problema lor cu routerele TP-Link și mi-a rezolvat-o. 

Am pus o unitate în sufragerie, alta în dormitor și am început să aplaud ca la circ, că aveam semnal full în toată casa. Acum abia aștept să se mute niște prieteni la casă și alții într-un apartament uriaș, ca să merg să le fac și lor inițierea în lumea asta specială a semnalului full.

Am făcut și niște teste, mai mult din plictiseală, că diferența e clară, până acum nu aveam HD la Netflix pe TV-ul din dormitor, ba chiar se întrerupea constant. Primul e din mijlocul casei, 2 și 4 sunt din dormitor, 3 este de lângă unitatea principală, cea în care intră cablul.

Meshurile au 2 porturi UTP, în primul a intrat cablul de net (deci funcția WAN), al doilea a fost conectat la PS4 (deci poate fi folosit ca port LAN). Nu știu exact cum se comportă poturile pentru unitățile secundare, presupun că pot fi ambele porturi pe post de LAN, dar e ușor inutil, din moment ce semnalul vine tot wireless.

În concluzie, dacă aveți probleme cu semnalul prin casă, poate fi și un apartament mic cu pereți groși, recomand sistemul ăsta de meshuri, mai ales la prețul ăsta e o alegere excelentă. În plus, dacă e casa mai mare, există sistem și cu 3 meshuri, iar la nevoie puteți adăuga și mai multe, bani să fie!