in Food

Private labelurile – de la Marca 1, la Cămara Noastră sau Hanul Boieresc

Prima oară când m-am întâlnit cu noțiune de private label cred că era 2006 și Cora tocmai lansase Marca 1. Până atunci toate produsele de pe raft erau din mărci cunoscute, pe care le găseai prin toate magazinele.

Noțiunea de private label presupune ca un anumit lanț de supermarketuri să-și facă propriul brand, pe care să-l vândă în exclusivitate. De obicei e vorba de alimente, dar nu e obligatoriu, iar supermarketurile colaborează cu fabrici locale, care au propriile lor branduri.

Toneli, de exemplu, împacheta ouă în ambalajul propriu, dar pe lângă asta mai furniza și pentru Mega Image sau Carrefour plus lanțuri de fast-food cum e McDonald’s. Am văzut asta în urmă cu 3 ani, când le-am vizitat ferma, presupun că e la fel și acum.

Problema cu private labelurile în România e că au început prost. Marca 1 era cea mai ieftină variantă de pe piață, iar produsele erau de slabă calitate. Ambalaje care arătau ieftin, economie pe linie.

Abia peste câția ani au venit alte lanțuri de supermarketuri, care se bazau mult pe mărcile proprii. Mă gândesc aici la Lidl, Kaufland sau Penny. Penny, de exemplu, are vreo 30 de mărci proprii, românești sau străine.

De departe cel mai mare succes mi se pare că îl au brandurile românești cu produse tradiționale, precum Cămara Noastră (Lidl) sau Hanul Boieresc (Penny). Cumpăr ambele mărci, am produse favorite la fiecare, ceea ce nu mi s-ar fi părut posibil în urmă cu 10-15 ani.

Hanul Boieresc a ajuns anul ăsta la 200 de produse sub marca asta, dintre care jumătate apar doar de sărbători, cu produse specifice (de Crăciun ghiudem, de Paște drob etc.). Am primit recent câteva dintre produsele noi, de unde și ideea articolului.

Cozonacul e unul cinstit, fără pretenții de competiție cu unele scumpe, crema de brânză de capră a fost o surpriză plăcută, iar cașcavalul de Săveni e excelent.

Evident că a contat și partea de packaging, și marketingul, dar totul pornește de la niște produse bune. Și cred că asta a fost strategia câștigătoare pentru lanțurile de supermarketuri: în loc să pună pe raft un private label cu cel mai mic preț, au cerut de la furnizori produse mai bune, care i-au convins pe oameni să-și facă de acolo cumpărăturile.

5 comentarii. Leave new

 • Chiar m-ai făcut curios în privința produselor de la Penny. Ce-i drept intru ff rar într-un Penny. Se găsesc tot timpul sau doar în anumite perioade?

  Răspunde
 • Marca 1 nu era a lui carrefour?

  Răspunde
 • Daniel Petrariu
  decembrie 22, 2020 10:53 am

  Cascavalul de Saveni se gaseste in acelasi ambalaj si la alte hypermarket-uri. E intrat in Penny recent (ei l-au cautat pe acel producator). Si, stiu din sursa sigura, ca este printre putinele produse care chiar se face doar cu lapte si dupa o reteta traditionala.

  Răspunde
 • Eu comand, de pildă, de la Mega Image cu precădere mărcile lor, „Gusturi românești”, „365” sau „Delhaize”. 365-ul e în zonele de prețuri mai scăzute, dar e ce trebuie, n-am ce reproșa calitativ, Gusturi e în parteneriat cu țărani producători de la noi, toată lumea mulțumită. Delhaize e de la firma-mamă belgiană.
  Dacă tot au făcut un Penny și prin zona mea, o să caut recomandările tale, mulțumesc.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu