După articolul ăsta am mai strâns material suficient cât să fac o serie de articole, ceea ce e bine pentru blog, dar rău pentru bloc, pentru că o s-o luăm razna cu aşa vecini.
A fost şi o perioadă distractivă, că a venit întreţinerea pe timp de iarnă şi un „deştept” s-a gândit că e un moment bun să pună acum la plată fondul de rulment şi ăla de reparaţii. Apoi preşedintele şi-a dat demisia, netul pică într-o veselie, dezvoltatorul blochează roţi, oamenii fără loc de parcare lasă maşinile pe o tarla şi aduc noroi pe holuri, apoi se plâng că e mizerie.
Vecinul „ăştia sunt mână-n mână”
S-a semnat un contract cu o firmă de mentenanţă fix la cumpărarea apartamentelor. Erau chestii obligatorii pe care ţi le punea în faţă dezvoltatorul. Toţi au semnat, fără să obiecteze prea mult. 1 an mai târziu, ce zic unii vecini: „firma asta de mentenanţă e mână în mână cu preşedintele, sigur şi-a luat şpagă”.
Deci pe un contract semnat dinainte să existe asociaţia.
Au venit cu un automat d-ăla Bob Concierge „clar a luat comision preşedintele”.
Au pus unii flyere „a luat şpagă preşedintele”.
Vecinul „eu nu folosesc aia, nu vreau să plătesc pentru ea”
Asta a fost preferata mea. Mai întâi a zis unul că el stă la etajul 2, că urcă mereu pe scări şi că nu e de acord să plătească pentru lift.
Apoi a venit altul şi a zis că el n-are parcare subterană şi că nu vrea să plătească curentul pentru degivrarea rampei (context: nu există locuri de parcare pentru vizitatori şi oamenii se ajută între ei cu locurile, care sunt majoritar la subsol, deci sunt mari şansele ca omul să aibă vreodată nevoie de rampa aia, chiar şi indirect).
Dacă mai insistă, o să le zic că eu stau la mijlocul blocului şi că nu am nevoie de acoperiş, aşa că nu sunt de acord să plătesc dacă se strică. Şi merg cu o frontală prin bloc, deci nu sunt de acord să plătesc curentul electric.
Vecinul „pică blocul pe noi”
Blocul ăsta e relativ decent construit, dar mai există scăpări. Care nu afectează în mod real existenţa nimănui, dar de ce să nu ne plângem de ceva? Sunt 2-3 oameni pe care îi auzi non-stop pe grupul de Whatsapp „pică blocul pe noi”. Nu fac absolut nimic, nu contribuie cu nimic la celelalte probleme, dar îi dau înainte cu nemulţumirea asta.
Vecinul „e casa mea, fac ce vreau în ea”
Ştiţi cum suntem toţi oameni civilizaţi şi vrem o Românie mai bună până când vin în vizită nişte prieteni pe la noi şi dăm un party mic până la 1 noaptea cu manele şi chiote? Eh, atunci arătăm că ne doare în cur de vecini şi de bunul simţ. Dacă le faci observaţie eşti bulangiu. Dacă suni la poliţie, eşti comunist, bagi teroarea în oameni, nu e normal.
La fel şi cu ăia care dau găuri în miez de noapte. Am încercat să le explic că bunul simţ nu se negociază în acest bloc şi au sărit unii să-mi spună că ar trebui să fim mai indulgenţi, măcar 1-2 ani să mai aşteptăm, până se mută toată lumea în bloc. 1-2 ani!
2 comentarii. Leave new
Buna aia cu frontala la urcat scările. 🙂
Tocmai ieri am fost la sedinta cu asociatia de proprietari.
Context: Complex relativ central construit acum 5-6 ani cu 5 blocuri, vreo 10 scari. Fiecare bloc are asociatia lui, la diverse nivele de dezvoltare. Sedinta asta a fost la asociatia cam cea mai mare si mai dezvoltata, deci altii stau mai rau. Avem firma care se ocupa de administrare si ei stiu ce si cum.
1. Fiecare schimbare exterioara trebuie anuntata la asociatia de proprietari. Autorizatia de constructie a fost luata de dezvoltator pt o anumita culoare a geamurilor, un anumit stil de inchidere al balcoanelor etc. deci nu se poate face altfel. Bineinteles ca unii au facut circ, desi cand au semnat contractul de vanzare-cumparare scria acest lucru acolo.
2. La 6 ani de la terminarea blocului, cartea tehnica a cladirii inca este la dezvoltator. Trebuie luata impreuna cu un inginer care stie sa o citeasca si sa analizeze. O alta asociatie care a luat deja cartea, a dat in judecata dezvoltatorul pentru lucrurile pe care nu le-a facut sau le-a facut gresit.
3. Masina de pompieri intra peste tot, dar nu intra masina mare de pompieri cu scara.
4. Jardinierele de la marginea complexului sunt construite fara autorizatie de constructie, iar pe sub ele trece un cablu electric foarte important. Trebuie daramate si cumparate din alea de beton.
5. Unii vecini isi incarca masinile electrice la prizele comune din parcare, deci am avut 1-2 luni in care a venit factura la curent cu vreo 20 de lei mai mult/apartement si sunt vreo 500 de apartamente in complex.
6. Firma de paza e cam degeaba pentru ca lasa cam pe oricine sa intre in complex si sa parcheze nelimitat pe locurile pt vizitatori, care de fapt nu exista si au fost create pe caile de acces. (inca un lucru pentru care ar trebuie dat in judecata dezvoltatorul)
7. Exista o camera de adapost in caz de atac aerian, atomic sau ceva de genul asta, care are 1000 mp, sub bloc, care nu e folosita si nici amenajata. S-a discutat amenajarea ei ca spatiu de depozitare si parcare de biciclete.
8. Cei de la parter, etaj 1 si 2 pot fi scutiti de la plata curentului electric pentru lift (nu si de la mentenanta), doar daca este de acord asociatia de proprietari.
9. Sunt vreo 100 de apartamente, 70 si ceva de oameni membrii ai asociatiei de proprietari si doar 18 s-au prezentat la intrunire..
Sunt enorm de multe lucruri la care trebuie sa te gandesti la un bloc, exista de asemenea legi pentru mai toate lucrurile la care te poti gandi, dar sunt ignorate fara probleme fie din necunoștință, fie din lene sau din rea vointa.