M-am mutat într-un complex rezidențial de la marginea orașului. Ceea ce mi-a deschis noi orizonturi și m-a făcut să înțeleg mai bine că țara asta n-o să se schimbe prea curând, că n-are cum. Să vă explic.

Bloc nou, complex rezidențial, ai putea crede că dai de niște oameni din pătura de sus a societății. O categorie mai răsărită, poate corporatiști, poate mici antreprenori. Și unii chiar așa par.

Numai că asta nu înseamnă că blocul e ferit de gherțoisme, de prostie și de lamentări.

Mașinile variază de la Dacia Logan la Mercedes ML, dar ceea ce nu variază sunt pretențiile. Toți au senzația că au dat bani pentru un apartament într-un rezidențial de lux și se plâng de chestii care de multe ori se dovedesc a fi banale.

De când am văzut că blocul are aproape 400 de apartamente am știut că o să mă distrez, iar la prima ședință, aia la care s-a constituit asociația de proprietari, a fost un deliciu.

S-a făcut și un grup de Whatsapp, pe care mai intru când simt că am nevoie de o caterincă bună.

Vecinul ”De ce ăla?”

Eram la ședință, s-au oferit niște cetățeni să îndeplinească rolul de Președinte, Vice, Cenzor și ce mai trebuie într-o asociație de locatari, au început românii cu opinii să vocifereze. Da de ce să fie dumnealui, de ce nu altcineva? alegem așa, fără să cunoaștem oamenii? E prima ședință, trebuie să alegi un comitet ca să poți constitui asociația, cum să ajungi să-i cunoști pe ăia care s-au oferit? Ieși cu ei la un suc? Le ceri CVurile? Te duci în vizită la părinți?

Vecinul ”la noi pe tarla”

Sunt o grămadă care lasă gunoiul la ușă până la un moment dat, când ies ei să-l arunce. 

Alții lasă papuci, pantofi, după posibilități. Practic, apartamentele au și o zonă virtuală pe hol. În 2-3 ani probabil că o să vedem și mobilă + plante, ca în blocurile comuniste.

Vecinul ”Îi fentez pe dezvoltatori”

Inițial s-a anunțat că vor exista locuri de parcare pentru vizitatori. Până la urmă cică s-a schimbat legea și n-a mai rămas loc pentru vizitatori, totul e la vânzare. Ceea ce a dus la un război între cei care credeau că fentează dezvoltatorul și nu cumpără loc de parcare, că na, din 20-30 de locuri de vizitatori, ce-are dacă pun și eu mașina pe unul din ele? E ca și cum m-aș vizita singur permanent hăhăhă.

Iar acum dezvoltatorul le blochează mașinile (ilegal, din câte știu eu) și e haos seară de seară în curtea interioară.

Vecinii ”Plătim prea mult la întreținere” și ”Nu mai trăim în anii 2000”

S-a pus problema unor paznici, care să stea la barieră și să controleze cât de cât accesul. Mai intră un curier fără cartelă, mai intră un livrator de pizza, chestiile clasice. S-au făcut calcule, ar fi cam 50 de lei pe lună de apartament

Au fost oameni care au spus că ei nu plătesc nimic, că Bucureștiul e un oraș sigur, că nu mai trăim în anii 2000. 

Ăștia s-au luat de mână cu vecinii care se plâng de costul ridicat la întreținere. Au fost niște luni cu fond de rulment, de reparații, se mai adună costuri, dar nu vorbim despre avioane. 2-300 de lei pe lună cel mult, în lunile cu extra fonduri.

Argumentul principal? ”eu, în alte blocuri în care am stat, nu plăteam atât”.

Asta în condițiile în care dezvoltatorul a impus un contract scump de mentenanță, în condițiile în care s-au dat și alte mici țepe, care nu se mai pot remedia decât pe parcurs. Eh, oamenii pur și simplu nu vor să înțeleagă și să accepte.

Vecinul ”S-a” stricat

La fel cum nu pot face legătura între ”au venit meșteri să-mi aducă mobilă și au inghesuit-o în lift” și ”sunt probleme cu liftul”. Efectiv s-a mers la rupere când s-au mutat oamenii, cei mai mulți vara trecută, nu i-a păsat nimănui de cum va arăta liftul la final. Unii cred că aveau senzația că va veni cineva și le va înlocui lifturile alea bușite după ce se termină lucrările.

Pur și simplu oamenii nu înțeleg că trebuie să aibă grijă și de spațiile comune. Totul s-a pus în cârca dezvoltatorului, care nu e ușă de biserică, dar nici mega țepar. De bine, de rău, blocul n-are probleme mari sunt tot felul de lucruri perfectibile. Mai puțin oamenii, care mi se par pierduți. Niște capsomani, majoritatea. 

Pentru mine e mișto, că știu că nu voi locui aici toată viața, așa că privesc situația ca pe un studiu antropologic și-mi pare puțin rău de oamenii rezonabili care vor trebui să rămână cu ei pe cap 20-30 de ani de-acum încolo.

De ce să eviți blocurile neconstruite

Ce-am învățat din asta: nu vă luați apartament într-un bloc neconstruit. Va dura foarte mult până când lucrurile se vor așeza. Poate că dezvoltatorul se va ține de program și va livra la timp, dar povestea nu se termină aici. Abia începe. Apar mici probleme, unele care n-au fost gândite inițial, reparații, alergătura cu transferul contractelor de utilități, ședințe, fonduri de rulment, decizii etc. etc.

Estimez că după ce se dă în folosință blocul mai urmează cel puțin 1-2 ani de frecușuri, în funcție de cât de mare este construcția. Ideal ar fi să nu fie foarte mare, cu cât e mai mare, cu atât cresc și problemele.

Mai bine vă uitați după ceva finalizat de 3-4-5 ani, cu condiția să vă interesați foarte bine de motivele din care pleacă oamenii ăia de-acolo. De preferat sunt cei care se mută din țară și ăia care se mută la curte. Și cred că se eliberează multe apartamente bune în anul ăsta din motive de relocare la curte. Important e să le prindeți pe alea care vă rezolvă nevoile.

Altfel, e mișto să ai căldură, apă caldă și loc de parcare la subteran.

32 de comentarii. Leave new

  • […] Viața la bloc nou […]

    Răspunde
  • Mai e și vecinul blogger care le știe pe toate.

    Răspunde
  • Și acum serios cum să plătești pentru reparatii când ai luat ceva nou care are garanție ;)) n-au oamenii dreptate? Investitorul ăla a pus lifturile finale? Pai nu știa că nu urca nimeni cu mobila la 10 în carca?

    Tatisme!

    Răspunde
    • Cum adică lifturile finale? Există lifturi provizorii, „de şantier”? Eu n-am mai auzit de aşa ceva.

      Nu e obligat niciun dezvoltator să pună la dispoziţie lift ca să urci mobila la etajul 10.

  • Loc de parcare in subteran insemna de multe ori masina ruginita prematur.

    Răspunde
  • Salutare! In ce complex te-ai mutat? Urmăresc de ceva vreme să mă mut și eu în zona de Sud – Sud-Est.

    Daca ai mă multe detalii și le poți împărtăși ar fi de apreciat (ex. Relația cu dezvoltatorul, calitatea imobilelor și a finisajelor, cum a decurs tranzacția etc)

    Răspunde
    • Sfatul meu e să nu te muţi în zona de Sud-Sud-Est 🙂

      Fără mişto, este o zonă care se aglomerează tot mai mult, multe blocuri proaste, infrastructura nu face faţă – vorbim de apă, curent, nu doar şosele – (şi imaginează-ţi ce va fi după ce vor construi zeci de blocuri pe platforma IMGB, am înţeles că a luat-o Negoiţă. Parcuri nu prea ai pe măsură ce te depărtezi de centru, iar zona e un mix dubios de industrial cu rezidenţial, ceea ce face ca peisajul să fie cam dezolant.

      Eu n-am fost implicat direct în procesul de achiziţie, deci nu prea pot da foarte multe detalii, doar am observat nişte lucruri.

  • Da

    Răspunde
  • Ohoo, sa vezi distractie si dupa 4-5 ani. Nu se rezolvă toate frecușurile, dar apar altele. Se mai asează blocul, se mai umflă vopseaua, se mai crapă una alta. La noi in subteran este ca în pesteră: infiltrații de apă ca la nebuni. In complexul in care stau s-a schimbat administratia de la dezvoltator la o asociatie proprie, dar tot nu e liniste.
    Chestii aparute la 5-6 ani de la cumparare: linistea (daca dupa 10 se face zgomot mama ce nebunie pe unii vecini, cu poze si reclamatii), locurile de parcare (astea nu se rezolva vreodata pentru ca dezvoltatori jegosi), masini electrice care se incarca de la reteaua blocului, gunoi, gunoi reciclat, compostare mai nou, magazine si business-uri in complex, trotuare, iluminat, siguranta copii, spatiu verde.
    Oamenii sunt problema in tara asta. Oameni de cacat, cu gandire arhaica si de saraci, chiar daca nu mai sunt de mult saraci.

    Răspunde
  • in popesti leordeni e cel mai fain. toate blocurile de acolo nu respecta nici o norma urbanistica si mare minune daca or sa fie in picioare la urmatorul mare cutremur vrancean. sanatate!

    Răspunde
  • ”loc nou, complex rezidențial, ai putea crede că dai de niște oameni din pătura de sus a societății. O categorie mai răsărită, poate corporatiști, poate mici antreprenori. ”

    Ai pornit din start cu ideea gresita : de ce crezi ca aceste categorii sunt din patura de sus ?
    De ce un angajat de call center care e clar tot corporatist este mai presus de un profesor, un angajat la kfl, un soldat sau un electrician?

    Răspunde
  • Sa consideri corporatistii o categorie mai rasarita e greseala de incepator :)))
    Lucrez in Pipera (in inima corporatiilor) si in zona unde lucrez am intalnit in mod regulat situatii de genul:
    – bagat in fata la coada la cantina sau dimineata cand e aglomerat la intrarea in cladire (la usile rotative)
    – aruncat tigari pe jos sau si mai rau stins tigari pe bancile de piatra (avem niste banci albe in fata, sunt pline de urme de scrum, baietii aia de fac curat au ajuns saracii la limita rabdarii la cat curata la ele)
    – masini parcate total aiurea (ok, se stie ca nu sunt locuri de parcare si mai parcheaza lumea pe trotuar dar unii blocheaza tot trotuarul de nu mai au pietonii loc)
    Daca le zici ceva, devin extrem de vocali, probabil aplica tehnicile invatate prin sedinte. 🙂
    Fara nicio o gluma, daca ar fi sa aleg intre un corporatist din asta vehement si un cocalar din ala old school as alege cocalarul, cu ala macar mai ai o sansa (mica) sa te intelegi.

    Răspunde
  • @Radu, la tine in Pipera cu ce te ocupi? Esti cumva tot corporatist?
    Daca nu esti corporatist, de ce alegi sa lucrezi printre ei? Nu ar fi mai bine sa te duci sa iti desfasori activitatea printre cocalari de tip old school?

    PS: Nu inteleg de ce trebuie sa punem etichete din astea in functie de locul unde lucreaza o persoana.
    Daca esti corporatist nu inseamna neaparat ca ai venituri mai mari decat alte persoane. Pana si angajatii din Call Centere unde salariile incep de la 1500 de lei sunt tot corporatisti.

    Răspunde
  • @hoinaru mersi pt. răspuns! Mă gândeam la Cavar Residence, Brâncoveanu cu Turnu Măgurele și la Optima Residence din Pallady. Astea mi s-au părut mai ok-ish.
    Legat de blocuri proaste – presupun că dacă iau un inginer constructor îmi poate spune daca e ok sau nu ce intenționez să cumpăr,cel puțin nu cumpăr fara o părere avizată.

    Răspunde
  • Ma minunez de ce citesc in comentarii – e chiar mai delicios decat articolul :))) pentru ca arata realitatea crancena din teren . Oamenii au opinii, ei habar nu au de lucrurile necesare dar au dorinte , si opinii pe care nu se sfiesc sa le afiseze public (a se citi jena) . Pur si simplu nu au .

    Deci daca e bloc nou , sa puna dezvoltatorul lifturi provizorii care sa duca Marghiola mobila la 10 fara griji . Practic asta fac dezvoltatorii – sunt sclavii cumparatorilor .

    Singurul proiect cu 400 de apartamente decente este cel din Politehnica unde chiar s-a construit frumos si cu cap . Imi pare rau ca nu mi-am permis sa-mi iau acolo …. era foarte aproape de orice iar apartamentele si scarile sunt super misto .

    In alta ordine de idei , astea sunt ganduri proaste ale unor bucuresteni (ma scuzati dar asta e) care au fost obisnuiti o viata intreaga sa primeasca de-a gata orice . Nu stiu eu , sa faca primaria , nu stiu eu , sa faca asociatia , presedintele , cineva sa faca . Eu dau bani (o farama) sa munceasca sclavii . Asta nu intelege nimeni , ca nu este suficient . Ne place cand vedem „pe afara” vai ce frumos , dar nu ne plac taxele si costurile de acolo … doar salariile cand le cheltuim in tara .

    Ceea ce nu intelegeti – este simplu – nu trebuie sa locuiti in Bucuresti , mergeti la tara undeva , unde e mai ieftin . In Bucuresti prin natura faptului ca e capitala , eu inteleg ca totul ar trebui sa fie scump – loc de parcare , parcari publice , preturi apartamente , costul vietii (intretinere , utilitati) samd .

    Pai pana anul trecut eu am platit 40LEI / an / loc de parcare :))) Pai ce investitii sa faca primaria ma cu 40 LEI / an din locul meu de parcare , ca nici deplasarea sau vopseaua pentru remarcaj nu se acopera :)))
    Mama plateste in provincie ca sa aiba unde parca ai ei copii atunci cand vin 150LEI / an de acum 4 ani . In centru e vreo 400LEI / an . In Bucuresti e 85LEI / an :))) Deci … terminati cu pomana si puneti osu` la treaba . Nu vreti – dati bani , dar calumea nu glumite !

    Răspunde
  • Asta e pentru comentariul lui Razvan ( nu imi dau seama daca imi ia reply sau nu ) .

    „Chestii aparute la 5-6 ani de la cumparare: linistea (daca dupa 10 se face zgomot mama ce nebunie pe unii vecini, cu poze si reclamatii)”

    -> probabil fac parte din categoria asta, desi nu asa dusa la extrem . Si nu , nu ma astept la 22 sa nu mai aud nimic. Dar daca la ora 23:30 trebuie sa il aud pe vecinul ,care si-a strans tovarasii la meci si zbiara „da in p**a mea drumu la minge” , apai sa mearga la oi. Si eu primesc lume in vizita sa ne uitam la meci ( primeam, inainte de pandemie ) , inchideam usile de la dormitoare ( care au pereti comuni cu vecinii ) , si ne uitam linistiti . Ah , vreau sa „traiesc” un meci ( gen cand juca Romania ) ? mergeam la un bar sportiv unde toti zbieram. Sau cand se trezeau la 6 jumate, mergeau sa faca dus cu boxa dupa ei sa asculte muzica ( dormitorul + baia lor e lipit de dormitorul nostru ). Si nenumarate exemple cu ai mei „dragi” vecini . Le-am batut toti la usa sa le zicem ca exagereaza in diferite situatii ( ap din stanga, dreapta, sus , jos ) cu diferite ocazii , chiar si-au luat si o amenda de la politia locala ( si azi ma intreb cine a sunat, ca eu nu am fost ), nimic . Daca te comporti ca retardu, mergi in plm pe camp. ( e zis in general , nu catre tine )

    Răspunde
  • Apropos de „cine e ăla și de ce să-l alegem pe el” eu am pățit-o pe dos. 🙂
    Din motive personale am ales să cumpăr într-un bloc comunist mai în oraș.
    La câteva luni, poate 1 an de când m-am mutat am participat la prima mea adunare generală. Erau 20-30 de oameni de la toate cele 6 scări (32 apartamente pe scară), așa că atunci când fiecare scară a trebuit să-și propună și să aleagă reprezentantul în comitet (în același timp și responsabil/șef de seară) am întrebat și eu cine mai e de la scara B.
    Atât le-a trebuit! „O propunem/alegem/votăm pe doamna, că uite e mai tânără și în putere”. Eram cel mai nou locatar mutat pe scară, nici nu mă cunoșteau.
    N-am reușit să refuz. Vreo 2 ani m-am dus la ședințele de comitet (altă distracție, dar nu așa nasoală ca adunările generale), de vreo câteva ori am coborât la subsol să închid robineți, de vreo 2 ori singură, cu scara personală, că robineții sunt practic pe tavanul subsolului și eu am 1,5 m ;), după ce împrumutăm cheia de la subsol de la vecinii mai vechi. O dată m-am trezit cu poliția la ușă pe la 11 noaptea că vor cheia de la subsol că i-a chemat cineva că e o problemă (numele, nr apartamentului și telefonul meu erau afișate la avizier 🙂 ), cheie pe care n-o aveam.
    Apoi am zis că nu mai pot, nu mai vreau, nu-s potrivită și am scăpat.

    Răspunde
  • Si practic te-ai fofilat … problemele au ramas . Asa se intampla peste tot – sa faca altii .

    Daca subsolul e comun, toata lumea va avea cheie , ca nu esti portar pentru toti ! Faceti niste reguli de bun simt .
    Ai dreq` pensionari nu mai fac nimic , macar in comitet sau ca sefi de scara ar putea fi , sa faca niste chestii sa se simta si ei utili , dar nu … stau relaxati nu vor sa se streseze pentru 100 lei , nu vor sa fie utili . Sincer … pe gratis as fi si as incerca sa fiu util . Cand oamenii devin obraznici , postez public lucrurile cu care ma confrunt .

    Răspunde
    • Apropo de asta, în Colentina, la „reşedinţa de vară”, am fix genul ăla de organizare. Blocul e vechi, sunt mulţi oameni bătrâni, dar din pătura ceva mai de sus. Nu chiar nomenclaturişti, dar joburi mai bune pe vremea comuniştilor. Şi există un mecanic al blocului, există un preşedinte care se implică, există nişte femei de serviciu angajate care numai asta fac toată ziua, curăţenie şi alte mici treburi într-un bloc cu 4 scări x 10 etaje etc.

  • Era o ironie, firește că pe timp de șantier lifturile alea au fost folosite pentru lucrări și de constructor, dar au fost bine tiplate astfel încât să nu aduca pagube prea mari. Am lucrat in șantier naval, și până la preaderarea către client totul era folosit, dar protejat in prealabil foarte bine, mai erau probleme apăreau defecțiuni, butoane sărite/furate etc. Intra in zona de pierderi a șantierului.

    Răspunde
  • Da, m-am fofilat, că nu mai făceam față. Și la job, dacă nu mai pot face față pot să-mi dau demisia, nu mă ține nimeni legată cu arcanul, sclav pe plantație.
    – munca nu era remunerată. Doar cenzorul primea 2 bani jumate. De vreo 2 ani (povestea are vreo 9-10) s-au aprobat și pt președinte vreo 2 bani. Nu și pt restul comitetului.
    – am continuat să ajut comitetul și orice președinte a mai fost cu legi, informații și explicații, în măsura în care le-am deținut. Sunt jurist de meserie.

    Răspunde
  • @Andrei G, sigur vrei sa continuam discutia asta? In primul rand mi se pare ca nu ai inteles absolut nimic din ce am zis si parca nu mi-as irosi timpul pretios explicand lucruri evidente unuia care nu e in stare sa inteleaga niste idei destul de simple in esenta, in al doilea rand poate ai call si te retin, nu vreau sa te enervezi si sa iti scada randamentul la corporatie (si Doamne fereste sa iesi rau in evaluari). 🙂

    Răspunde
  • @Pato Basil – garantia aia acopera defecte de fabricatie, nu ca unii si-au batut joc de un obiect si dupa se plang ca e stricat.
    @Hoinaru – nu mai functioneaza „Reply” la comentarii (incercat pe Chrome si IE).

    La mine in bloc zilele trecute a fost o problema la Digi, ce afecta multe apartamente. Cineva se astepta sa anunte administratorul problema catre Digi.
    Problema curentului folosit in garaje s-a rezolvat simplu. In garaj in sine nu exista prize, exista prize in camera tehnica si contor separat in boxe.

    Răspunde
  • Romania are un spirit civic aproape de 0 . In Bucuresti este sub acest prag . Mizerabil – asta zic . Sa vina sa faca altii … E amuzant si trist in acelasi timp .

    Pensionarii de aici sunt lenesi dar se plang ca e pensia mica dar mama are 2 joburi si socrul la fel in provincie (deci se poate ca vor sa aiba utilitate si fac si bani pentru un trai mai bun), iar asta cu remuneratia e prostia voastra . Domnia și prostia se plătesc – vreti sa stati in comfort sa faca altii , ganditi-va la un salariu potrivit pentru care ati face jobul respectiv . Este cerere si oferta . Pe gratis nu prea se face – pe burta goala cum s-ar zice .

    Noi nu facem pentru ca nu vrem , nu ca nu putem . Asta e mentalitatea – educatia proasta de acasa. Degeaba le zic eu tiganusilor din cartier unele si altele , dar tot le zic , in speranta ca 1% va avea constiinta si va face primavara pe strada lui . Dar nici cu romanii nu mi-e rusine , atata scarba , vai ce-as amenda ! Pe banda rulanta .

    Răspunde
  • Cum ti se pare izolarea fonica? De altfel m-ar interesa si pe mine complexul, pt. ca la ce relatezi astea sunt probleme cat de cat ok, se poate si mult mai rau.

    Răspunde
  • @Radu, cand zice de corporatisti ca sunt mai rasariti, inteleg ca se refera la “mai rasariti decat bombardierii/manelistii/samsarii/insert other lower blue collar job or shady job here”. Stiu ca exista asa o mini-raca pe corporatisti in Romania, zici ca sunt noii “telectuali”, dar n-a zis nimeni ca profesorii sunt mai jos. Obiectiv vorbind, fara umori locale, corporatistii lucreaza intr-un sistem relativ bine pus la punct, cu reguli de eficienta, sunt un pic mai bine platiti si de multe ori un pic mai educati decat media mare a tarii (sa zicem media PSD-ista). Daca nu educati, macar specializati. Si cand zici “un bloc mai rasarit, de corporatisti” nu injuri pe nimeni. Zici doar ca e un bloc de oameni cu joburi stabile, bine platite, care au deschidere spre vest, cam stiu o limba straina, asculta mai putine manele, si urmaresc mai mult BBC sau Discovery decat Antena 3. De unde atunci supararea? Ca sa nu mai zic de ironia acida si gratuita cu call-urile si evaluarea.

    Răspunde
  • @Dale, nu sunt suparat deloc, am vrut doar sa punctez niste realitati.
    Pana acum cativa ani eram convins (ca si tine) ca in acest sistem pus la punct cu oameni mai educati peste medie, cu deschidere spre vest, etc etc nu ar trebui sa gasesti marlani care se baga in fata si nu sunt in stare sa stinga o tigara. Ei bine, gresit, marlanii exista si sunt destul de multi, crede-ma.
    Nu stiu care o fi explicatia, poate ca s-a aborbit atat de mult personal incat au fost angajati foarte multi oameni fara o minima educatie si sistemul nu reuseste sa ii schimbe, cine stie.

    Legat de ironia mea, hai sa fim seriosi, era o gluma, tre sa fii corporatist fanatic rau ca sa pui la suflet asa ceva. Si eu lucrez in corporatie si prietenii fac misto de mine pe tema asta in mod frecvent. Si noi intre noi (corporatistii) glumim pe acelasi subiect. Intr-un final radem toti si cam aia e, nu se supara nimeni 🙂

    Răspunde
  • „mobilă + plante, ca în blocurile comuniste.”
    Mergi boss prin Spania,Italia,Elvetia si o sa vezi pe holuri de bloc NEcomuniste,foarte multe plante decorative.Asa ca mai usor cu pianul pe scari ca se dezacordeaza.

    Răspunde
  • Lucrez intr-o cladire de langa metrou pipera. Inainte de pandemie 1/2 din cei de aici erau angajati in callcentere, ascultau manele, tipau, injurau etc..dar erau corporatisti.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu