Din multe puncte de vedere efectele pandemiei a fost foarte clare: s-au închis restaurantele, s-a oprit turismul, s-a pus pe pauză cam tot sectorul de evenimente – fie că vorbim de cele culturale sau de business.

O altă implicație, de data asta mai puțin evidentă, este cea legată de zona imobiliară. Multe spații de birouri au fost abandonate, iar companiile mari au realizat că treburile merg foarte bine și așa. Se discută deja despre renunțarea pe termen nedeterminat la birourile corporațiilor, ceea ce ar putea crea un surplus de ofertă pe piață. Cum ar fi să găsim Pipera goală din nou, așa cum era în urmă cu 25 de ani?

Deja am auzit că unii dezvoltatori imobiliari vor să facă reconversie a clădirilor de birouri aflate în lucru și să le treacă în rezidențial (unde se vor cumpăra tot mai multe apartamente pentru că oamenii vor realiza că nu le mai convine într-o chirie urât amenajată; dacă înainte aveau nevoie doar de un loc de dormit, acum petrec 90% din timp acasă, deci nevoile sunt altele).

Pe lângă asta, sunt și lucruri la care nu ne-am gândit că vor fi afectate de pandemie. De pildă, toată piața autoturismelor “de firmă” pentru middle și top management. Cele mai multe nu-și vor mai avea utilitatea acum, că oamenii ăștia nu se mai deplasează nici la birou, nici la întâlniri.

Asta va afecta mai departe și asiguratorii, producătorii de anvelope, service-urile și întregul lanț de întreținere.

De câștigat vor avea companiile, care vor face o economie în felul ăsta.