in Contraste

A circulat zilele astea un clip cu nişte băieţi care cântă. Textul zice aşa:

Primul cântăreț este fiul lui Andreea Bocelli, cel mai înalt și voinic este fiul lui Pavarotti, iar cel cu ochelari este fiul lui Placido Domingo.
Alte comentarii sunt de prisos!

Clipul este din 2011, dintr-un concert al trupei Il Volo. Aşa cum puteţi bănui, cei trei băieţi n-au nicio legătură cu Pavarotti, Placido Domningo sau Andrea Bocelli. Am văzut acest share în feed şi mi s-a părut ciudat, apoi am căutat informaţii despre băieţii celor trei.

Cu acest fake news, doamna Ana-Maria Tara a reuşit să ajungă la peste 8 milioane de views cumulate, 450.000 de shares, peste 20.000 de comentarii şi, probabil, un reach de 20-30 de milioane de utilizatori dacă nu şi mai mult. Putem spune, deci, că e cel mai viralizat status de Facebook din România anul acesta. Şi că cel mai viralizat status este o minciună. (Mă rog, sunt 2 statusuri identice, n-am înţeles de ce a publicat de 2 ori).

Sunt comentarii acolo în italiană, spaniolă, engleză, română şi probabil alte limbi. Multe o contrazic pe doamna Tara, dar sunt destule pline de admiraţie. Oameni care n-au făcut niciun fel de documentare ulterioră şi au luat lucrurile ca atare.

Cam aşa funcţionează fake news-ul în general. Cineva zice o chestie care ne emoţionează (fie că acea emoţie este pozitivă sau negativă), apoi minciuna este rostogolită de oameni.

Mai grav e că doamna Tara, cu reachul pe care l-a strâns în ultima săptămână, rostogoleşte informaţii de la Luis Lazarus, cere demisia lui Arafat şi Vlad Voiculescu, cheamă la diferite proteste.

Nu ştiu dacă doamna e parte din vreun mecanism de propagandă sau rostogoleşte benevol lucrurile astea, dar e mai puţin relevant. Cam aşa funcţionează lucrurile şi ăsta e un studiu de caz foarte bun care demonstrează cât de uşor le poate fi atrasă atenţia oamenilor pentru ca mai apoi algoritmii să-şi facă datoria şi să le servească anumite subiecte şi idei.

Ne-am uitat la pagini sponsorizate de AUR în campanie, când nu ne explicam cum a ajuns partidul ăsta în Parlament trecând chiar pe sub nasul nostru, dar nu ne-am uitat la profile, că n-avem statistici acolo, nu ne-a trecut prin cap că aia ar fi putut fi tactica aleasă, plus că oricum am blocat toate conturile care răspândeau idei cu care nu eram de acord, aşa că alea nici nu există pentru noi.

Reţineţi istoria acestui clip şi data viitoare când o să vă povestească cineva despre cât de frumos cântă fiii lui Andrea Bocelli, Luciano Pavarotti şi Placido Domingo, să vă amintiţi că fake news-ul ajunge mai departe decât putem noi bănui.

10 comentarii. Leave new

 • Se uda toate babele cand aud de Placido, Pavarotti si altii 🙂

  Răspunde
 • De aceea trebuie luat cu un pumn de sare orice stire de pe Fb…asta in situatia in care se mai foloseste Fb, care ar fi trebuit sters de multa vreme…dar in fine, prieteni / amici din copilarie bla bla, pentru multa lume e greu de lasat. Sare multa + verificare la fiecare stire citita. Si nu numai de pe facebook – practic trebuie cate un DD la orice auzi/vezi/citesti, fie TV, internet, prieteni.

  Member cand ne ziceau parintii sa nu credem toate prostiile de la TV? E randul nostru sa ii invatam sa nu creada toate prostiile de pe net.

  Răspunde
  • Problema este ca cine posteaza un articol serios cu bibliografie, documentație, preluat de pe site cu greutate si tot ce vrei, primește aceeiasi reactie: „Huo, fake news, interese, masoni, big pharma, nu mai credeti tot ce vedeti la televizor, oilor!”

   Csf ncsf

 • […] Alex Ciucă – Cum funcționează manipularea și fake newsul […]

  Răspunde
 • Am căutat în postările Anei Taru și nu există acea piesă, de like-uri nu mai vorbim. Femeia abia scrie în română. Ăsta e un fake la fake, sau cum?

  Răspunde
  • Păi toate postările dinainte de 16 mai au dispărut. Ori e o eroare, ori e altceva la mijloc.

  • Ce-i așa greu de înțeles ? E un cont fals și după ce le răspândește, le șterge!!
   Tehnică bolșevică, doar așa s-au instalat în țările cu puțină educație!
   S-a schimbat ceva la noi????

 • Florin butnariu
  mai 15, 2024 7:22 pm

  Și pana la urma.cine sunt cei trei tineri cântăreți, ca nu sunt lămurit. Nume și prenume.

  Răspunde
 • Și acum întreb… totuși, cine sunt in realitate acești băieți ?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu