in Casual stuff

Ai accepta să te vaccinezi ”pe sub mână?”

Am notat la final niște precizări*

În toate discuțiie despre vaccinarea jurnaliștilor, am încercat să-mi imaginez ce aș face dacă mi-ar propune cineva să mă vaccinez acum, ”pe sub mână”. Să zicem că poveștile alea cu vaccinurile rămase în plus sunt adevărate și vine cineva la tine cu o ofertă de nerefuzat: poți primi chiar mâine vaccinul, cu condiția să nu spui nimănui și nici să nu primești certificat de vaccinare. Deci dispare pericolul pentru tine, însă nu poți demonstra că ești vaccinat, viața ta nu se întoarce complet la nivelul din 2019.

Reversul medaliei este că sari rândul în felul ăsta și iei locul cuiva care e mult mai vulnerabil decât tine.

Ce faci? 

Te minți că oricum se aruncau dozele alea, așa că mai bine le faci tu? 
Te bucuri că ai scăpat cu viață dintr-o încercare destul de grea a omenirii și mergi mai departe?
Sau refuzi?

Eu am ajuns la concluzia că aș refuza acest folos necuvenit. Mi-aș aștepta rândul, în condițiile în care stau destul de izolat în mod normal. Am interacționat live cu cel mult 20 de oameni în ultimele luni, de multe ori cu mască. Am doar vreo 3 persoane cu care mă văd constant fără mască, oameni care nu prea ies din casă.

Mai rezist așa câteva luni? Normal. Sigur, nu e o bucurie, dar nici nu m-aș simți deloc confortabil să iau doza cuiva care poate are mai multă nevoie decât mine. 

Lunile de iarnă mi se pare că trec mai ușor, până în aprilie oricum n-aveam mari planuri în afară de muncă.

*Discuția de mai sus este una pur teoretică, nu mi-a propus nimeni să mă vaccinez, nici n-am auzit că s-ar face astfel de vaccinări pe sub mână.

8 comentarii. Leave new

 • Simplu : Nu
  Dar, cu toate minus urile pe care o sa le primesc recunosc ca as da o mica spaga sa ma pot vaccina mai repede, dar oficial, cu certificat

  Răspunde
 • Nici eu n-aș accepta pe sustache, fara o dovadă. Vaccinul are 2 beneficii, pt mine: o dată că mă ajută să nu mai iau/dau corona și a doua oară că îmi permite sa demonstrez când urc in avion/intru la un festival/you name it ca nu pot lua/da corona. A doua condiție nu ar fi respectată în cazul teoretic descris de tine, așa că aș mai aștepta – după cum ai zis, așa cum am stat 1 an, mai putem sta 2 luni.

  Dar dacă ar fi sa se organizeze la nivel național & legal un proiect de genul vaccin walk-in la sfârșitul zilei pt a consuma dozele rămase, m-aș duce cu siguranță.

  Răspunde
 • Nu. Nu as sari peste rand, nci cu certificat, nici fara. Maica-mea, de exemplu, e in grupa de risc, cu varsta, probleme de sanatate. Cum as putea sa o privesc in ochi stiind ca i-am luat-o inainte la vaccinat, desi sunt tanar si destul de sanatos?
  Chiar daca nu as avea pe cineva in familie in grupa de risc mare, tot nu as sari randul la vaccin. Tine de educatie, de bun simt.

  Răspunde
 • Ce legătură are vaccinatul ,,pe sub mana,, cu jurnaliștii?

  Răspunde
 • Mie în momentul de față nu-mi sunt deloc foarte clare beneficiile vaccinului, cu atât mai puțin să mă vaccinez „pe sub mână”. Până acum informațiile oficiale sunt că:

  1) Vom continua să purtăm mască, oricum fiind greu de administrat purtarea ei selectivă, iar cum ai noștri au avut de la bun început o abordare de milițian, masca va fi în continuare obligatorie, inclusiv în spațiile deschise (unde chiar este o aberație medicală, că nu mergi liniștit pe stradă și sare virusul pe tine, orice virus are nevoie de contact direct și prelungit cu o persoană infectată).
  2) Faci în continuare boala, nu garantează că nu poți face forma gravă, în teorie faci o formă ușoară – cum fac 80% din cei infectați.
  3) Nu este clar dacă „imunitatea” dobândită este mai eficientă sau mai de durată decât cea naturală.
  4) Nu este deloc clar dacă mai poți sau nu transmite virusul mai departe. De aia și punctul 1.
  5) Toate vaccinurile actuale au „marja de eroare” mai mare decât cei cu „șanse” de a face o formă gravă care să conducă la deces (aprox. 2%).

  Că tot fu Boboteaza, în momentul de față vaccinul pare echivalentul apei sfințite. Sigur, nu-ți bagă cipuri, nu sunt cine știe ce efecte secundare, dar, nici nu pare să ajute efectiv la ceva.

  Răspunde
 • +1 la ce a zis Ioana mai sus.

  Pe termen scurt nu mă ajută cu nimic un vaccin „pe sub mână”. Oricum stau în casă mai mult decât prevede legea.

  Răspunde
 • @Cristian Banu
  Singurul care gandeste… restul au impresia ca cine stie ce beneficii ar avea de la un vaccin care e in mod oficial unul experimental.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu