in Casual stuff

Printre rânduri despre ajutorul CE pentru reţeaua de termoficare

A aplaudat lumea cu entuziasm la ajutorul pe care îl va primi Bucureştiul de la Comisia Europeană pentru reabilitarea reţelei de termoficare.

254 de milioane de euro care vor veni din fonduri structurale şi care vor ajuta la înlocuirea a 10% din reţeaua totală, constând în conducte principale.

Interesant e mesajul pe care îl dă UE cu ocazia asta: „luaţi bani şi rămâneţi la încălzirea centralizată”.

Întrucât căldura introdusă în sistem provine în proporţie de aproximativ 80% din instalaţii de cogenerare, Comisia a constatat că sistemul de termoficare din Bucureşti este un sistem eficient de termoficare şi răcire centralizată, astfel cum este definit acest concept în Directiva privind eficienţa energetică.

Asemeni pisicii lui Schrödinger, sistemul de termoficare este şi nu este eficient în acelaşi timp. E eficient conform modului de generare şi nu este eficient privind modul de distribuţie.

Înainte să aplaudăm ca focile, trebuie să luăm în calcul că banii ăştia nu ne vor încălzi cu nimic vreme de 3-4 ani. Oricât de mult s-ar grăbi Primăria Capitalei, toate săpăturile astea vor dura. Iar noţiunea de „conducte principale” presupune că vor fi multe opriri de apă caldă în verile următoare.

Între timp, se lucrează şi din sens invers, la interzicerea centralelor de apartament. N-o să iasă nimeni să spună asta, dar se fac mişcări pentru a complica cât mai mult cerinţele. Şi se mai aruncă fumigene pentru a testa opinia publică.

Zilele trecute a apărut un articol pe siteul Asociaţia Energia Inteligentă. Articol care anunţa că devin obligatorii coşurile comune, şi care a fost preluat de presa centrală. Ulterior, articolul a dispărut, nu se ştie de ce, au rămas cele din presă. Nu-i nimic, a rămas în Google Cache.

E clar că odată ce vor cârpi sistemul centralizat de termoficare, va deveni aproape imposibil să primeşti aprobare de centrală într-un bloc vechi. Ceea ce va creşte şi mai mult preţurile din blocurile noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu