Mi-am trăit o bună parte din adolescenţă cu vorba asta din titlu, pe care o auzeam de la ai mei de fiecare dată când venea vorba despre diferite obiecte din casă.

Frigider maro? „Nu se găseau pe vremea aia”.
Bibliotecă cu imperfecţiuni? „Nu se găseau pe vremea aia”.
Masă cu picioare mai subţiri şi pene proptite? „Nu se găseau pe vremea aia”.

Şi nu era nimic neadevărat în asta, cele mai multe obiecte din casa alor mei au fost luate cu relaţii, cu şpăgi, sau cu ambele. Şi cu toate astea am prins lucruri… perfectibile. Povestea cu masa din bucătărie este antologică, şi acum mă întreb cum ar fi trebuit să arate masa de fapt şi la cine au ajuns picioarele alea mai groase.

Nu despre asta e vorba, că timpurile alea au apus.

Însă în ultimii ani s-a nimerit să se tot mute oameni din cercul de apropiaţi, unii şi-au mai făcut o mobilă, alţii au mai construit o casă. Şi am avut ocazia să văd mai multe seturi de bucătării, mai multe paturi, biblioteci şi aşa mai departe. 

Ce vreau să spun e că, exceptând IKEA, de cele mai multe ori am găsit tot lucruri perfectibile. Şi vorbim de toate plajele de preţuri, de la mii de lei, la zeci de mii de lei pentru o bucătărie. Pe vremea aia înţeleg că nu se găseau, ne descurcam cu ce puteam, dar acum de ce acceptăm rahaturile astea? De ce primim bucătării puse strâmb, uşi care nu se închid bine, gresie care nu e aliniată, podele inegale (e o şapă autonivelantă, dă-o în mă-sa), mese care au nevoie de câte o pană?

Şi nu-mi spuneţi de meşterii buni care au plecat, că sunt o grămadă care au rămas şi care fac treabă de mântuială din lene. Din merge şi-aşa.

1 comentariu. Leave new

  • Este destul de greu cand iti renovezi/construiesti sa te pui pe meserias cu „desfa-l si mai baga o fisa”. Mi-am renovat recent, am avut niste modificari la instalatia electrica. Am cerut sa traga cablul nou prin tubulatura PVC (n.r. am cerut eu, clientul. Ca de ce sa vina de la el?). Am venit in santier, am verificat, am vazut unde nu au tras, „desfa si refa-l”. Zis si facut.
    Ffwd cateva saptamani mai tarziu a trebuit sa mut gaura hotei. Cand au dat gaura noua, au taiat un cablu. Asa am aflat ca au pus PVC in zona aia insa au lasat 30cm pe final unde au zidit cablul. Da-i si sparge peretele.
    Presupun ca in multe situatii lumea nu mai are stomacul sa se ia in piept cu toti si cu toate coroborat cu sportul national de a nu ne cere drepturile decat pe facebook.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu