in Casual stuff

Depopularea Bucureştiului nu e un lucru rău

Jale mare în ZF zilele trecute, după ce directorul Centrului de Cercetări Demografice, Vasile Gheţău a zis că se depopulează Bucureştiul şi n-o să mai avem forţă de muncă pentru care să atragem investiţiile.

Când te uiţi pe cifrele din tabel îţi dai seama că nu e vorba chiar de o depopulare, ci pur şi simplu oamenii vor migra spre suburbii.

Abia acum se formează cu adevărat noţiunea de suburbie în România, cartiere rezidenţiale întregi sau zone populate treptat la 10-20-30 de km de oraş. Până în 2050 poate că vom avea şi infrastructura necesară în jurul oraşului ca să putem funcţiona la fel cum trăiau americanii încă din anii ’60. Poate că vă mai amintiţi din Mad Men cum făcea Don Draper naveta din suburbia în care trăia, lua un tren, mai adormea în el, pe urmă lua maşina de la gară şi se ducea acasă. Când n-avea chef să facă 2 ore pe drum rămânea la apartamentul din oraş. 

Probabil că middle class-ul din România o să facă la fel în 10-20 de ani. Între timp se chinuie prin trafic până la locul de muncă pentru că nici nu e infrastructură (parcare la gara din Mogoşoaia, de exemplu, dacă tot avem trenuri acolo, să meargă oamenii din toate zonele limitrofe şi să ajungă rapid în oraş), nici nu e educaţie pe tema asta, nici nu sunt taxe de poluare în oraş.

Dar revenind la subiect, chestia asta nu mi se pare deloc un lucru rău. Nu ne plângem că e prea aglomerat oraşul? Că stăm prea mult în trafic? Foarte bine, dacă se mută lumea în suburbii o să mai scadă preţurile apartamentelor. Nu mai e cererea aşa mare, lumea va începe să aibă pretenţii. 70.000 de euro pentru 2 camere într-un bloc din anii 1960? Nu, merci. 

Oricum până în 2050 nu ştiu în ce stare vor mai fi toate blocurile construite în anii 70-80, că pe-acolo e un procent mare de locuinţe din Bucureşti. Nu o să sper că se gândeşte cineva să le demoleze şi să facă altele, dar măcar o consolidare poate că prindem.

Oraşul ăsta, cu toate extinderile lui din ultimii 20 de ani, cu o infrastructură adusă la zi, tot nu cred că suportă uşor mai mult de 1.5 milioane de locuitori. Cum ar fi să avem mereu traficul din perioada verii? Ăla să fie punctul critic, aia să fie aglomeraţia din magazine şi malluri. Iar în vacanţe să fie chiar mai gol. 

Nu spun că nu e rea scăderea natalităţii, nu spun că nu îmbătrâneşte populaţia, dar fenomenul ăsta e unul global, n-avem cum să ne împotrivim.

1 comentariu. Leave new

  • In anii 60 americanii n-aveau WFH. 🙂 Ceea ce zic eu ca largește și mai mult suburbia. Mult peste cei 30 km. de care zici. Am un prieten care stă la căsuța lui la 80 km de Bucuresti. Vine rar in oraș. Problema e cu școala copilului că e mai bună decât cea din sat. Deci mai stă si la apartamentul din oraș când e școală offline. Aș miza pe mutarea oamenilor in localitațile de-a lungul A1, A2, AX… ce-o mai ieși din București.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu