in Casual stuff

De ce am ales să-mi foto-documentez viața

Bine, e destul de pompos spus ”foto-documentez”, dar cam asta e ideea. Fac poze la toate momentele notabile din viață, la toate chestiile care mi se par funny, la orice mașină nouă pe care o văd, la orice restaurant merg etc.

Eu sunt ăla scoate telefonul să facă poză la meniu și la mâncare atunci când e la un restaurant. Am început pe la debutul social media, când urcam pozele pe Twitter printr-o conexiune WAP, scopul de atunci fiind să postez pe blog. Ulterior mi-am dat seama cât de mult îmi folosește obiceiul ăsta chiar și fără să postez undeva.

Deși am o memorie excelentă, nu mă ajută suficient încât să-mi aduc aminte chiar orice detalii, așa că fotografiile făcute cu telefonul vin să completeze informațiile.

De exemplu, știu foarte clar cum să ajung la un restaurant din Grecia, zona Zagora, la care am fost în urmă cu 5 ani, într-un concediu. Dar nu mai știam numele și nici nu puteam să explic cuiva în timp real ”mergi înainte, ia-o la stânga, apoi la dreapta, apoi coboară pe un drum ce pare părăsit”. Cum am reușit totuși să-i recomand restaurantul ăla bun? Am căutat fotografiile de atunci și am verificat location-ul. Pentru că da, uneori ajută să ai location-ul activat. 

Știu că este mare deranj cu privacy-ul, dar eu prefer să mă folosesc de avantajele pe care mi le oferă tehnologia și să plătesc cu datele mele aceste servicii gratuite decât să nu le pot folosi deloc.

Apropo, restaurantul este ăsta și acolo am mâncat cele mai bune fructe de mare ever.

Sau alt exemplu, eram în concediu la Rachi, un restaurant foarte mișto din Lefkada. Oare ce-am mâncat în 2019? Au fost niște chestii foarte bune pe care aș vrea să le încerc din nou. Am căutat pozele și am reușit să identific în meniu câteva preparate. Apoi am găsit și meniul și am putut să compar cum au evoluat prețurile în urma pandemiei.

De fapt, am putut să fac asta cu toate prețurile de pe la restaurante. 

Indexul la curent dintr-o anumită lună? Îl am într-o poză. Ziua în care am fost la un anumit spectacol de teatru? Am poză de la aplauze, când nu deranjează pe nimeni un cadru tras rapid. Ce-am gătit la cină weekendul trecut? Am poză și cu asta. 

Evident că nu fac poze în fiecare secundă a vieții, nu stau cu telefonul lipit de mână. Dar lucrurile care mi-ar putea folosi pe viitor sunt salvate.

1 comentariu. Leave new

  • Să nu mai zicem că dacă le urci în Google Photos, toate fotografiile sunt indexate foarte bine și le poți găsi în funcție de conținut (Exemplu: Meniu, Bere, Caine, Inghetata etc).

    Privacy? E discutabil. Nu cred că stă cineva de la Google să vadă ce face un individ anume. Da, poate că datele sunt folosite pentru a dezvolta AI-ul lor însă consider că nu mă afectează pe mine, în mod direct.

    Eu sunt PRO Cloud 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu