Se face în curând anul de când am început să folosesc un cuptor electric de la reşedinţa de iarnă (care a cam devenit reşedinţă permanentă, din moment ce persistă problemele cu apa caldă dincolo şi nici boiler n-am pus).
Primăvara trecută întrebam ce fel de cuptor să aleg, aveam de gând să schimb aragazul. Găteam destul de mult în lockdown şi unele reţete includeau şi indicaţii de genul „20 de minute la cuptor la 180 de grade”. Succes să faci asta la un cuptor pe gaz.
N-am schimbat aragazul, în schimb am luat cuptor electric şi plită pe gaz la reşedinţa de iarnă, deşi la momentul respectiv nu plănuiam să locuim acolo. Mulţumesc pe această cale primarilor din Bucureşti care nu s-au ocupat de reţeaua de termoficare în ultimii ani şi mi-au oferit astfel o nouă provocare în viaţă.
Marea mea dilemă era legată de consum. Îmi imaginam că ajunge să te rupă la factură un cuptor electric, mai ales dacă îl foloseşti des. S-a dovedit că nu l-am folosit atât de des pe cât aş fi crezut că o s-o fac, iar rezultatul de pe factură e insesizabil.
Am luat un model similar cu acesta iar până acum sunt mulţumit. Ce-i drept, e simplu să fii mulţumit când treci de la Logan la avion. Cuptorul de la vechiul aragaz pe care îl foloseam se încălzea extrem de greu şi n-avea mari opţiuni. Ăsta are vreo 10 programe pe care nici până acum n-am reuşit să le testez cum trebuie. Cu încălzire de sus, de jos, din laterale, cu ventilaţie, fără ventilaţie, cu aer cald de la ventilator. Plus setarea clară a temperaturii.
Au ieşit nişte cartofi noi cu mărar absolut fabuloşi, am mâncat non-stop vara asta. Am făcut şi drob, chiar şi reţeta mea specială cu pulpă de raţă de câteva ori.
Singurul regret de că n-am trecut mai devreme la cuptorul electric.
6 comentarii. Leave new
Eu am trecut si la plita pe inductie si sunt super incantat.
Totul se incalzeste mult mai repede si se intretine super usor.
Încă nu am curajul să fac şi trecerea asta. Am puţine oale care merg şi pe inducţie, plus că e totul mai scump pe inducţie.
In ultima perioadă am văzut că majoritatea oalelor sunt compatibile cu toate tipurile de plită.
Ca fiecare tip de plită, vine cu avantaje și dezavantaje.
@hoinaru,
Am postat si pe alt blog perceptiile astea false legate de plita cu inductie. Gasesti acest set la ikea la 170 de lei in care ai 1 tigaie, 1 cratita si 2 oale https://www.ikea.com/ro/ro/p/oumbaerlig-set-vase-7-piese-30286416/. Impartind in mod egal vine cam 40 de lei per oala/tigaie.
Legat de curent, lucrurile s-au mai schimbat in ultimul timp cu cresterea pretului energiei electrice (dar pare ca si gazele fac la fel). Uite mai jos un calcul destul de simplu cu pretul de 0.6 lei/kw (cu toate taxele cum aveam pana in septembrie):
O plita normala cu inductie are undeva pe la 7-8kW putere totala (sunt modele si mai puternice). Daca ai utiliza toate ochiurile la maxim ai plati cam 5 lei pe ora de functionare(la un pret de 0.6 lei/kw). Ceea ce e cam greu de facut, pentru ca eficienta unei plite cu inductie e pe la 90% (fata de 40-50% la gaz), si cine naiba foloseste 4 ochiuri la putere maxima timp de 1h?
Cel mai uzual folosesti 2 ochiuri(in acelasi timp, si presupunem ca le folosesti la putere maxima mereu, desi e imposibil datorita randamentului anterior mentionat).
Sa spunem ca unu e cel mare de 3kw si unu mediu de 1.5kw. In total 4,5kw, care, la acelasi pret de 0.6 lei/kw, inseamna 2.7 lei cost de utilizare pe ora(iar e vorba de dat pe puterea maxima).
Sa mai presupunem ca gatim de 3 ori pe saptamana cam 1,5h, fiecare sesiune de gatit (desi mi se pare mult, 1,5h dar fie, de dragul argumentului). Asta duce la un numar 18 ore lunar, care la costu pe ora calculat mai sus ar veni undeva la 50 de lei.
Peste cativa ani o sa scrii un post care se termina cu “Singurul regret de că n-am trecut mai devreme la plita pe inductie.” 🙂
Plita cu inducție este singura soluție civilizată în 2021 din toate punctele de vedere: siguranță rapiditate, poluare, curățenie, copii etc., așa cum mașina de spălat vase nu mai este un moft ci obligatorie într-o gospodărie modernă. În noile ansambluri imobiliare medii spre premium care au centrală comună de bloc nici măcar nu se mai trage gaz în apartamente pentru gătit. Se pleacă din start pe ideea de inducție. Consumul de curent în plus este insignifiant și majoritatea covârșitoare a vaselor de gătit moderne sunt compatibile. @Ss Stai să vezi când vor descoperi românii soluții integrate cum e asta: https://www.ikea.com/gb/en/p/foerdelaktig-induction-hob-integrated-extractor-ikea-700-black-50449403/ Dă-le 5 ani…