in Ecommerce

Ieri a avut loc conferinţa de presă organizată de Fashion Days cu ocazia Black Friday. S-a ţinut online, desigur, dar am aflat informaţiile obişnuite şi am economisit şi timpul petrecut pe drum.

Informaţia de bază: Fashion Days organizează Black Friday miercuri, 10 noiembrie, iar reducerile vor începe în jurul orei 7:00. Reducerile vor continua până vineri şi probabil şi peste weekend, dar reducerile mai bune vor fi chiar în ziua de miercuri.

Am întrebat de ce nu încep marţi seara, au zis că luni şi marţi rulează primele reclame legate de Black Friday, abia de miercuri încolo începe publicul să proceseze informaţia şi să intre în moodul de cumpărături.

Dincolo de asta, au venit cu multe informaţii legate de piaţă, iar cea mai importantă e că zona de fashion va avea o creştere de doar 2-3% în 2021. De ce? Pentru că magazinele offline, alea din malluri şi centre comerciale au fost frânate destul de puternic în ultimii 2 ani.

Ceea ce a înseamnat şi că Fashion Days + eMAG au ajuns pe locul 3 în clasamentul retailerilor de fashion în 2020. În 2019 FD era pe locul 10 şi se uita în sus la Pepco, H&M, Zara, C&A şi mulţi alţii. Găsiţi aici clasamentul din 2019, dacă sunteţi curioşi.

În 2020 Fashion Days avea doar 40% din cota de piaţă a H&M, acum au ajuns să aibă 3 puncte procentuale sub ei. Ţinta e ca în 2-3 ani să fie numărul 1 în fashion retail.

Cum fac asta? Printre altele, au consolidat Romanian Corner, zona cu zeci de branduri româneşti şi au adus o serie de produse „entry price”. Adică brandurile mai ieftine, precum LC Waikiki sau Penti. 

În 2021 se aşteaptă să atingă 2 milioane de euro venituri din Romanian Corner, iar pentru 2022 ţinta este de 3 milioane de euro.

Din punct de vedere al marketingului, au investit mult în rebrandingul făcut de Brandient şi au mutat bugetele din TV în digital. De unde în 2020 principarii parteneri media erau ProTV, Antena, apoi Google, Facebook, în următorii ani probabil că #1 va fi Youtube, apoi Instagram, TikTok şi după ei vor urma investiţiile în ProTV, Antena etc.

Zona de outdoor şi sport a crescut mult, peste 25%, pentru că oamenii şi-au schimbat comportamentul de deplasare. Vedeţi mai jos cum a bubuit deplasarea oamenilor în vară şi cum ne apropiem de normal cu condusul acum, dar încă mergem mult pe jos.

Creşte utilizarea cardului, aşa cum s-a anunţat şi la GPeC, Fashion Days a ajuns la 47% plată cu cardul. De remarcat şi cât de bine merge easyBox, în Bucureşti este la 60% din livrări.

Sigur, în Bucureşti este un număr mare de lockere, dar şi în ţară au ajuns la 45% livrări şi se aşteaptă la 50%+ în 2022.

Se aşteaptă ca anul acesta să scadă mult valoarea medie a coşului, dar să crească numărul de comenzi. De la 1-2 comenzi să se ajungă la 3 comenzi+ pentru că oamenii vor comanda pe rând produsele fiind ajutaţi de livrarea gratuită în easyBox (nu mai e nevoie să faci o comandă minimă ca să ai transport gratuit).

Ca de obicei, BF este un eveniment de achiziţie de clienţi noi, ţinta pentru acest an este de 39.000 de clienţi, ceea ce ar însemna un plus de 23% YoY.

Pe parcursul săptămânii de Black Friday se aşteaptă la aproape 600.000 de comenzi, în creştere cu aproximativ 100.000 faţă de anul trecut şi o dublare faţă de 2018.

De altfel, Fashion Days a crescut cu 92% faţă de 2019, aşa au şi ajuns să se bată cu Inditex şi H&M. 

În ceea ce priveşte Romanian Corner au ajuns la 92 de branduri, 3600 de produse listate şi venituri cu 120% mai mari faţă de 2020.

Mare atenţie cu easyBox, produsele vor sta 36 de ore în lockere. Aici se bazează mult şi pe cooperarea oamenilor, care să meargă să le ridice cât mai repede, astfel încât să se elibereze locurile pentru alte produse.

Sfat personal: încercaţi să daţi comandă miercuri dimineaţă astfel încât să prindeţi pe cât posibil primul val de livrări în easyBox, altfel depindeţi de „vecinii” voştri de lockere.

Până pe 25 noiembrie îşi propun oricum să livreze tot, de-asta şi încep atât de devreme.

În caz că n-aţi prins până acum informaţia, de ceva vreme au „instant money back”, adică în 30 de minute primeşti banii pe card dacă laşi coletul la easyBox sau iei banii pe loc dacă mergi în showroom.

În 2022, la începutul anului, se va implementa şi opţiunea „Buy now, pay later”, probabil la fel ca la eMAG, să plăteşti după 15 zile. Reiau ce ziceam şi la articolul despre eMAG, consumaţi responsabil opţiunea asta, nu vă aruncaţi la mii de lei doar pentru că nu trebuie să plătiţi acum.

În încheiere las câteva produse vedetă şi alte slideuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu