Mai țineți minte cum, la începutul anilor 2000, românii se isterizau pe tema cutremurului cel mare? 

Libertatea scria de 3-4 ori pe săptămână că urmează să fie un cutremur mare de tot, iar Dan Diaconescu invita aceiași oameni cu care discuta mereu aceleași lucruri. Și cu toate astea publicul consuma îngrozit informațiile, așteptând inevitabilul ca pe proverbialul drob de sare.

20 de ani mai târziu ne uităm îngroziți cum urmează să vină o pană de curent nasoală și noi n-avem ce să facem. Din 3 surse apropiate am aflat de calamitatea asta iminentă care ne va paraliza, ne va distruge pur și simplu.

Ce s-a schimbat între timp? Păi am devenit mai proști. 

Dacă în anii 2000 ne îngrijoram la nivel de nație din cauza unui posibil cutremur, acum inventăm calamități. Măcar cutremurul e o calamitate naturală, nu prea poți să demonstrezi că n-are cum să se întâmple. Dar pana de curent? De ce? De unde vine pana aia? 

E ca și cum ai locui lângă un râu și un lac și ai începe să plângi că o să mori de sete. A povestit cineva aici de ce n-o să se întâmple să rămânem fără curent. Foarte pe scurt, avem și centrală nucleară, și surse eoliene, și hidrocentrale, plus combustibil fosil. 

Ce rețin românii din asta? Că încearcă să ni se ascundă adevărul! Că trebuie să ne pregătim pentru că suntem o țară săracă și o să trăim fără curent câteva săptămâni. 

În momentul ăsta conspiraționiștii nici nu se mai obosesc să vină cu scenarii cât de cât plauzibile, pur și simplu aruncă tot felul de lucruri aberante. Și culmea e că le luăm în serios.

Ce urmează? Să ne isterizăm la vestea că vine o civilizație extraterestră care mănâncă numai români? Sau că va dispărea toată apa de pe planetă peste noapte și n-o să avem cu ce să ne adăpăm?

3 comentarii. Leave new

 • Toata lumea e la pamant cu nervii dupa aproape doi ani de pandemie. Suntem tot mai agresivi si mai creduli in acelasi timp, dupa ce ne-am vazut vietile bulversate complet, luni de-a randul, cu decizii (nu intotdeauna cele mai bune) luate de conducatori, fara sa ne intrebe si pe noi (si nici nu aveau cum sa o faca, chit ca s-a descoperit de la inceputul pandemiei ca romanii sunt si un popor de virusologi…). Asa ca tresarim si luam de buna orice stire, oricat de tampita si necredibila ar fi aceasta.
  Si da, am devenit si mai prosti ca specie (o bag si eu pe aia:”acum 50 de ani, in manualul cu care venea automobilul cand il cumparai, iti spunea si cum sa faci mici reparatii la masina, acum scrie ca nu ai voie sa bei antigelul”).

  Răspunde
 • Idiocracy nu este doar un film, este un documentar… Ahead of it’s time, dar ideea ramane…

  Răspunde
 • Pana de curent nu vine de la lipsa producerii en electrice ci de la transportul acesteia. nu stiu care sunt sansele dar teoretic este posibil. Sistemul de trasportul este unul “viu”, unuii consuma si atii produc. Electronii aia nu stau pe loc la apa pe conducta :)))

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu