in Politics

S-au făcut jocurile, așa cum se aștepta toată lumea (dar sperau/speram să se producă o minune), se formează USL 2.

Urmează cel mai mare jaf din istoria modernă a României, cel puțin jumătate din banii programului ”Anghel Saligny” se vor scurge prin buzunarele unora din această coaliție ticăloasă. Vorbim de 10 miliarde de euro care se vor împărți în toată țara, mii de proiecte și proiecțele care vor fi acordate unor firme prietene pe baza instituției Paraîndărătului.

Dar să recapitulăm puțin:

De ce vorbim de o coaliție ticăloasă? Pentru că ani la rând a supraviețuit PNL-ul demonizând rivalii de la PSD. Ani la rând i-au numit hoți, corupți, iar acum se pupă cu ei pe gură și îi invită la guvernare.

Care e faza cu programul ”Anghel Saligny”? Sunt niște bani pe care îi administrează ministerele pentru investiții de tot felul. Cele mai multe vor fi în infrastructură: drumuri, rețele de apă, alte construcții de interes public. Problema e că multe dintre aceste proiecte puteau să ia finanțare europeană. Numai că UE cere tot felul de documentații, UE verifică, nu poți să faci toate șmenurile pe care le ai în cap cu fondurile europene. De-asta e miza atât de mare acum. Că din 5 miliarde furați, să zicem, pentru unii primari din orașele mai mici pot însemna o mașină nouă, pentru alții o vilă nouă, pentru șmecherii din partide pot însemna milioane de euro în conturi.

Problema pe care n-a luat-o PNL în calcul e că pe ăștia din PSD n-ai cum să-i duci cu vorba la fel cum ai făcut 1 an cu USR. Când se acordau fonduri primarii USR erau mai mereu săriți din schemă, totul mergea pe la primarii PNL. Or, chestia asta n-are cum să se mai întâmple cu un PSD aflat în creștere și cu o bogată experiență politică. Se va juca la rupere și de-acum până la alegeri ne putem aștepta la scandaluri lunare, o criză politică continuă dată de modul în care se împarte ciolanul. 

N-o să-i convină nimănui, chiar dacă unii câștigă niște bani și noi pierdem un moment bun în care puteam recupera decalajul față de restul Uniunii.

Însă asta trebuie să se transforme într-o oportunitate pentru USR. 3 ani de Opoziție le vor face bine, chiar dacă vor fi cot la cot cu nebunii de la AUR. 

E interesant de văzut și ce se întâmplă cu grupul Orban, cât mai rămâne din PNL-ul actual. Însă la USR e sarcina cea mai dificilă, să capitalizeze pe ticăloșia asta a lui Iohannis. Că asta e realitatea, am avut un președinte jucător, nu ne-a plăcut, apoi am ales un președinte ticălos. Nu-mi iau votul înapoi, nici like-ul de pe Facebook, că nici nu l-am dat (apropo, ce prostie să faci asta și s-o mai și anunți public), dar n-o să uit și sper ca Iohannis să fie glonțul de argint care ucide PNLul și, odată cu el, acest mit tâmpit al partidelor istorice.

E suficient să studiezi puțină istorie ca să-ți dai seama ce sarcină dificilă era pentru Carol I și Ferdinand să gestioneze aceste crize constante de la ceea ce numim azi ”partidele istorice” și adversarii lor de la vremea aia.

Revenind la USR, ce-ar trebui să facă în următorii 3 ani este să urmărească drumul banilor din fiecare proiect aprobat în cadrul ”Anghel Saligny”. Nu e suficient să zici PSD și PNL fură, trebuie să și arăți proiect cu proiect, să faci estimări de costuri și apoi să compari cu ce se aprobă și ce se face în ăștia 3 ani. Sau să finanțezi jurnaliștii de anchetă care fac asta și apoi să te folosești de ceea ce află ei.

Vulnerabilitatea USRului este, culmea, Nicușor Dan. De fiecare dată când va încerca USR să spună că USL 2 fură, se va găsi cineva care să zică ”lasă, că l-ați ales pe Nicușor la primărie și uite că n-a făcut nimic, e un incompetent care încalcă legea intrând în primărie fără să fie vaccinat”. Și răspunsul la chestia asta este destul de simplu: Nicușor a devenit un animal politic obsedat de scopul PMB, care în ciuda opțiunii USR a decis să negocieze fix cu PNL. Nicușor a fost doar fața care a coagulat niște idei, însă timpul a demonstrat că nu se identifică cu ideile USRului, însă e mai absorbit de agenda proprie a clădirilor istorice decât de binele comun.

Rămâne de văzut cum vor gestiona parlamentarii USR 3 ani în care nu vor reuși să facă mai nimic. Mă uitam la Cătălin Teniță cum se agită cu 5% TVA pe cărțile digitale și masa caldă în școli și mă întrebam ce-ar putea el să ofere USL-ului pentru ca proiectele astea să treacă. Urmează niște ani de frustrări pentru oamenii care credeau că se duc în Parlament ca să facă lucruri, că din USR sunt doar câțiva experimentați care vor putea să facă Opoziție reală, restul vor fi de figurație mai mult.

Să sperăm că n-o să ieșim total scârbiți de politică și de România după acești 3 ani.

5 comentarii. Leave new

 • Degeaba profita usr. Si daca va lua peste 3 ani 25% nu va face nimic. Dacă pnl și psd merg împreună, nimeni și nimic nu-i va opri timp de 7 ani. Nu au cum sa nu aibă împreună 51% . Fara UDMR.

  Răspunde
 • Nicușor, Clotilde, Fritz, băiatul ăla de la sectorul 2 al cărui nume îl știu doar părinții săi, la Bacău… Asta la primărie. Scurtele ministeriate ale lui Vlăduț, Epilatoarei șefe (naiba mai știe cum o cheamă), Ghinea, Năsui, Stelică „Garsonieră” martiriul Justiției… Sunt tot atâtea pietre de moară legate de bolovanul suprem: Cioloș.
  Dincolo de imaginea bucolică pe care o vedeți voi, din păcate nu are corespondent în realitate, oamenii sunt mai slabi decât tot ce produce PSD și PNL.
  În următorii 3 ani se vor certa între ei pe FB, vor mai veni cu 2-3 idei năstrușnice de care va râde toată lumea și asta e.

  Răspunde
  • Andrei Serbanescu
   noiembrie 9, 2021 4:45 pm

   Ia dă-ne tu exemple decât cine sunt ei mai slabi, din PNL și PSD.

  • In Bucuresti, cel mai bun primar e la sectorul 6, de la PNL. Si da, cei de la USR(majoritatea) traiesc in bula lor si atat.

 • Nedelcu Traian
  noiembrie 9, 2021 4:06 pm

  Niste mizerii care se cearta avind salarii si diverse venituri uriase pe banii tarii nu se cearta pe proiecte ci numai pe ciolan

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu