A reușit în câteva săptămâni WTA, asociația internațională de tenis feminin, să ia măsuri mai dure împotriva Chinei decât au luat toate statele lumii în ultimii 20 de ani.

Ce s-a întâmplat: Shuai Peng, o jucătoare de tenis destul de cunoscută în circuit (ajunsă în top 20 WTA la un moment dat, nr. 1 la dublu), a postat pe o rețea de socializare din China detalii despre un abuz sexual la care a fost supusă de fostul vice-premier chinez Zhang Gaoli. Postarea a fost imediat ștearsă iar Shuai Peng a dispărut. La presiunea publică a multor figuri importante la nivel internațional (numeroase jucătoare și jucători, oficiali ai WTA, CIO etc.) au apărut niște poze și niște filmări.

În felul ăsta s-a confirmat că e încă în viață, dar se presupune că nu e liberă, ci obligată să zâmbească frumosc ca să uite lumea de cazul ei.

Însă oamenii de la WTA nu s-au lăsat păcăliți și, prin vocea CEO-ului Steve Simon, au decis să suspende toate turneele care au loc în China și Hong Kong. Aici sunt două lucuri de notat. O dată că WTA a ales să piardă foarte mulți bani prin decizia luată și a doua chestie e că oamenii din Hong Kong se chinuie să arate că sunt totuși independenți, autonomi, dar opinia publică internațională îi ia tot la pachet cu China.

Revenind la măsura luată de WTA, mi se pare că oamenii ăștia au făcut mai multă politică internațională decât au reușit toatele statele lumii. În timp ce nimeni nu îndrăznește să-i supere pe chinezi, iar sancțiunile pe care le primesc de obicei sunt la modul ”vă luăm 1% din profitul pe nasturii verzi cu 3 găuri dacă nu sunteți cuminți”, vine cineva și îi pleznește cu un dos de palmă sănătos.

Pentru că asta a făcut WTA. Mesajul e unul extrem de puternic: oamenii nu sunt în siguranță în China, așa că nu vom mai juca acolo turneele noastre chiar dacă asta înseamnă să pierdem enorm de mulți bani.

Sigur, chestia asta nu e o noutate și de obicei nu ne pasă. Se face treabă ieftină acolo, ce contează că e comunism și cenzură? Vrei să fii competitiv, vrei să faci profit mai bun, îți plac gadgeturile, ce să faci? Colaborezi cu comuniștii.

Sunt tare curios cum se va încheia povestea asta, nu cred că vor reacționa bine chinezii. Nu e ca și cum Shuai Peng va fi trimisă la Paris de capul ei să se plimbe pe acolo, cenzura e suficient de puternică, iar cazul a lovit din temelii partidul comunist.

7 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu