Vestea proastă a începutului de an a venit pe mail: Google a anunțat că începând cu 1 iulie va închide conturile de Google Workspace care funcționau gratuit.

Poate că nu știți ce e Google Workspace pentru că înainte de asta s-a numit câțiva ani G Suite și înainte de asta s-a numit Google Apps. Constanța nu este punctul forte al oamenilor de la Google, cel puțin când vine vorba de branding. Între 2006 și 2012 au avut acest feature gratuit prin intermediul căruia puteai să îți treci contul de email prin Gmail. Practic, făceai niște setări de server și puteai să ai un email care arăta ca Gmail, avea toate opțiunile din Gmail (acces la Google Drive, documente etc.) dar era sub forma nume@domeniultău.ro sau .com sau ce domeniu aveai.

Ideea era să fie pus la dispoziție un mail profi pentru organizațiile din zona de educație, pentru micile afaceri, pentru ONGuri. Dar a fost folosită opțiunea asta și de mulți geekși. La început puteai să ai 300 de căsuțe de email în ”organizația” ta, apoi s-a redus la 150, 100, 50, 25, 10 și într-un final au oprit-o de tot. 

Ce spuneau ei la vremea respectivă era că cine a prins 150 de conturi le va avea mereu free, cine a prins 100 o să rămână cu ele și tot așa, nu se va face downgrade niciodată, cine a fost băftos și ne-a ajutat să identificăm probleme în acest serviciu pe care îl folosim gratuit va fi recompensat pentru totdeauna. Ceea ce n-am crezut niciodată, de fapt, că vorbim de Google aici, totuși. Și nici nu cred că ar fi normal să ofere cineva un serviciu gratuit pentru totdeauna doar pentru că te-ai ”abonat” la început.

Și iată că, la 10 ani de la momentul în care s-au concentrat doar pe conturile plătite, a venit momentul să le taie și pe cele free. 

Chestia asta a stârnit multe proteste pe net, mii de comentarii de la oameni care gestionează adresele de email ale familiei sau ale unui ONG. 

Se pare că Google va permite tranziția către un cont gratuit prin care să poți migra toate datele din Calendar, Google Maps, Youtube și achizițiile din Google PlayStore. Nu se știu mai multe detalii, însă lucrurile s-ar mai putea îndulci pe parcurs. O mare parte dintre userii Google Workspace legacy erau angajați sau foști angajați Google, care acum se simt trădați (deși n-ar avea de ce, la drept vorbind).

Eu am atât mailurile de blog, cât și cele de muncă trecute prin Google Workspace, așa că m-am trezit cu o viitoare factură frumușică de la Google cu ocazia asta.  Abonamentele pornesc de la vreo 5 euro per user/lună și dacă stau să adun de câți useri o să avem nevoie…

Sunt tare curios câte astfel de conturi free există la nivel mondial, eu estimez că ar fi câteva zeci de mii pe puțin, probabil că măcar jumătate dintre ele se vor transforma în conturi plătite.

8 comentarii. Leave new

 • […] Google renunță la conturile gratuite de Workspace. […]

  Răspunde
 • Bună, Alex.

  Așa este, Google a anunțat retragerea versiunii gratuite G Suite legacy începând cu luna iulie. Specialiștii FOTC vă pot ajuta și ghida pas cu pas în migrarea la pachetul actual Google Workspace, în timp ce îți putem oferi și discount-uri de până la 50%, 0% comision și asistență tehnică completă. Sperăm să vă putem veni în ajutor!

  Pentru cine este interesat, lăsăm un link aici: https://fotc.com/ro/migreaza-g-suite-legacy/?utm_source=mediaoutlet&utm_medium=comment&utm_campaign=gsuitelegacy&utm_content=hoinaru

  Mulțumesc mult!

  Răspunde
 • Mda, trist de vestea asta.
  Am 2 domenii unul pentru familia extinsa (5 useri) și al doilea folosit la blog (în trecut) și ca domeniu de buffer email (adrese dedicate per provider sa știu cine/cum ma spameaza și sa tai accesul.

  De vreo 3 ani plătesc suplimentar spațiu pt unul din conturile de mail (Google win) in ideea sa le ofer ceva înapoi. Clar nu e de viitor la mine pentru plătit abonament lunar per user.

  Răspunde
 • Noi folosim de ani buni pachetul Office, 10,5€, varianta cu exchange, super simplu de configurat, doar adaugi o linie la setările DNS ale domeniului. Include Teams, practic ai totul într-un singur pachet (tot GDPR non-compliant :D)
  Să zicem că în varianta gratuită mergea, dar pe bani alternativa MS e mai bună.

  Răspunde
  • Eu m-am obişnuit cu Gmail şi n-am de gând să mai schimb. Plus că ai Meet, Docs, Sheets, Drive, tot pachetul.

  • Opțiunea de OneDrive Business prin SharePoint e o mare mizerie, comparativ cu Google Workspace (Drive).
   Configurarea Exchange este greoaie pentru cei care nu sunt foarte tehnici. Nu mai zic de securitatea prin Azure Directory.
   Suportul tehnic la Microsoft e inutil. Dupa ce discuți cu 4 indieni, vei ceda nervos. Am cerut să activeze o licență Microsoft 365 Business (RetailBox), iar ei mă puneau să instalez suita Office local, și să le dau acces remote. Cam asta e suportul.
   În plus, de multe ori când dai share la ceva, ca să poată deschide, persoana respectivă are nevoide Cont Microsoft. Ei bine, nu știu câți au cont Microsoft, dar știu că mai toți au Google.

   Dupa aproape 2 ani în aceste condiții, am cedat și am trecut la Google prin 2018. Nu regret nimic. Momentan am Business Plus (10 Euro/lună). Totul ireproșabil.

 • Google da inapoi, cel putin pentru domeniile marcate drept „family use”

  For individuals and families using your account for non-commercial purposes, you can continue using the G Suite legacy free edition and opt out of the transition to Google Workspace by clicking here (requires a super administrator account) or in the Google Admin console.

  https://support.google.com/a/answer/2855120?product_name=UnuFlow&hl=en&visit_id=637884545535741423-869979474&rd=1&src=supportwidget0&hl=en

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu