Am dat de un reportaj făcut în Militari Residence, acel cartier făcut din cutii de carton, apartamente neverosimil de ieftine care au tot felul de probleme. Întregul cartier e o glumă, dezvoltat haotic pe câmpul din Chiajna, în spatele Metro Militari. Țin minte că mergeam pe-acolo când eram mic și era numai grâu și porumb, se vedea Metro în depărtare, acum s-a construit pe fiecare bucățică de teren și la fiecare drum pe-acolo mai descopăr câteva blocuri. Traficul era un coșmar încă de acum 4-5 ani, nici nu vreau să mă gândesc cum e acum.
Nici în Popești Leordeni nu e mult mai bine, nu vă faceți iluzii. Dobroești, Pantelimon, Voluntari, toate au devenit de facto cartiere din București. Numai că s-au transformat și într-un cartof fierbinte pe care nimeni nu-l vrea. Consiliul Județean Ilfov trage cu dinții de orașele și satele astea pentru că duc bani la buget, însă realitatea e că oamenii ăștia sunt bucureșteni care muncesc în București, își fac banii aici și plătesc impozite (măcar pe proprietăți) la un buget local care nu prea îi ajută cu mare lucru.
În anii `70, mama mergea în vizită la o mătușă care locuia în ”comuna Militari”. Tramvaiul avea capăt de linie la Lujerului, similar cu ce se întâmplă acum în zona Pantelimon. Acolo era limita orașului, mai departe începeau satele din jur. De-asta s-a și făcut fabrica Semănătoarea acolo unde era, că se cam termina orașul pe-acolo și fabricile se construiau la margine. Vorbim de 1950! Între timp Bucureștiul s-a dezvoltat incredibil de mult, mai ales în ultimii 30 de ani, fără să mai includă niciun cartier important în acte.
Și asta pentru că nimeni n-are chef să primească un nou set de probleme pe cap. Iar toate cartierele astea incluse în interiorul inelului făcut de Centura București ar trebui să fie și recunoscute oficial. Nu ne ajută cu nimic să ne prefacem că ele nu sunt parte a orașului, de parcă vor dispărea dacă le ignorăm suficient de mult.
Iar toată faza e absolut comică, mergi pe bulevardul Iuliu Maniu spre A1, apoi faci dreapta pe o străduță și te trezești în județul ilfov. La fel e și prin celelalte sate ”bucureștene”.
Poza e din cartierul Militari, ăla clasic. Sunt și acolo speciali, așa că mi se pare reprezentativă pentru ce înțelegem noi despre traiul la comun.
4 comentarii. Leave new
[…] de articolul ăsta al lui Alex, cu cartierele rezidențiale bombe cu ceas, fără acces al pompierilor, fără asfalt, mi-am adus […]
Specialul acela poate ca era doar un pensionar a carui pensie abia ii ajungea sa supravietuiasca. De unde bani sa mai si anvelopeze apartamentul?
Păi poate că nu-şi permite să stea în acel apartament, deci ar fi indicat să se mute. Dar realist vorbind e un apartament cu aer condiţionat, obloane, balcon închis cu termopan, s-au băgat nişte bani.
Sunt convins că asociaţia de proprietari poate înţelege un impas financiar. În loc să plătească în 10 rate, se putea împărţi datoria pe mai mulţi ani, se găseau soluţii.
Acolo mai degrabă e o situaţie cu cineva care s-a pus de-a curmezişul.
Si-a pus si 2 cutii de depozitare lipite de balcon. Ca vecinu de la 3.
Poate omul nu a vrut cu polistiren, sa ia foc.