Reiau o temă pe care am abordat-o și pe Instagram recent, e cumva legată de inflație. La momentul ăla nici nu începuse povestea cu războiul, așa că procentul ăsta din titlu ar trebui să fie chiar mai mare.

Ideea e că au crescut absolut toate prețurile, din cauza diferitelor crize (a containerelor, energetică, a petrolului). N-o să revină nimic ”la normal”, așa că singura soluție este să vă suplimentați și veniturile.

Încercați să cereți o mărire de salariu dacă sunteți angajați sau creșteți costurile către clienți. Altfel nu veți supraviețui. Mă rog, veți supraviețui, dar veți ajunge să vă frustrați. 

Sigur că e neplăcut, angajatorul deja s-a confruntat cu creșteri de costuri din toate părțile și fix de încă una n-avea chef, dar până la urmă nu e problema voastră. Nu munciți mai prost decât acum 3 luni, nu e normal ca munca voastră să valoreze cu 25% mai puțin. Pentru că fiți siguri de asta, dacă nu v-a crescut salariul în ultimele luni, înseamnă că ați pierdut bani din cauza inflației.

5 comentarii. Leave new

  • Corect ce zici tu aici, pana la un punct.

    Eu cred ca abordarea corecta in situatia de fata e „brace for impact”, vorba americanului. Adica nu poti spera sa iti creasca brusc veniturile cu 25% sau mai mult, doar pentru ca a crescut si costul vietii. Daca muncesti la fel de bine (ca angajat) oricum ai cresteri salariale anual, daca nu poate ar trebui sa te reorientezi catre alt angajator. Iar daca muncesti bine (ca antreprenor) oricum iti ajustezi preturile anual fata de clienti.

    Ce poti face acum e sa mai reduci un pic din cheltuielile care nu sunt strict necesare. Poate renunti la a mai cumpara 3 perechi de adidasi pe luna si iti iei doar 2. Sau poate mai renunti la unele servicii de streaming pe care le folosesti putin spre deloc. Sau poate iti faci un plan mai bun de mancare si nu mai cheltui aiurea in supermarket pe mancare pe care o arunci dupa cateva zile ca ai cumparat aiurea.

    Si hai sa fim realisti, criza asta o sa ne afecteze pe toti, dar cel mai dur pe aia care oricum erau la nivelul de trai de pe o zi pe alta. Aia nu iti citesc blogul si aia nu prea au unde sa ceara mariri de salariu. Noi astilalti, clasa de mijloc cum s-ar zice, mai strangem un pic cureaua si ne descurcam.

    P.S. – vorbesc din perspectiva unui antreprenor, studio de design ce are majoritatea clientilor din afara tarii.

    Răspunde
    • Asta cu angajatorul și creșterile anuale de salarii mi se pare că e doar teoretică. Rar se aplică la noi. În rest, da, obții greu un 25%, dar dacă îi ceri, poate că vei obține măcar 10%. E un punct de început. Clasa de mijloc nici măcar n-are nevoie să strângă cureaua, ar putea să mănânce din economii, doar că asta nu e o variantă pe termen lung.

      Cât despre cititorii blogului, săraci și trăitul de pe-o zi pe alta, eu cred că sunt destui cei care se consideră ”middle class”, dar care își cheltuie banii până la salariu. Trăiesc pe picior mai mare decât își permit și tot împing niște datorii de pe o lună pe alta. Ei tot în categoria celor care trăiesc de pe o zi pe alta sunt, chiar dacă unii îmi citesc blogul.

  • Cristian Banu
    martie 30, 2022 8:41 am

    Nu știu unde vezi tu 25% 🙂 La noi, familie „tradițională” de 3 persoane, creșterile sunt mai reduse. Creșterile sunt de genul 1-2 lei pe produs, unele nu au crescut deloc – de exemplu carnea și mezelurile sunt tot pe acolo, fructele și legumele de import la fel. Per total, nu simt să fi crescut cu mult coșul la supermarket.
    Adică puse cap la cap – energie, gaze, benzină, alimente ies undeva la 600-800 lei în plus lunar, ceea ce înseamnă în jur de 10% din veniturile unei familii medii, adică în ton cu ceea ce zice și inflația oficială.
    Nici cheltuielile pe firmă nu au crescut foarte mult, la începutul anului am majorat salariile cu 10%. Not great, not terrible.

    Răspunde
    • Andrei Serbanescu
      martie 30, 2022 5:30 pm

      De când naibii inflatia o masori per total venituri? Dacă eu câștig, să zic, 10.000 de lei, dar cheltui lunar, din ei, 5000, o creștere de cheltuieli de 1000 de lei, înseamnă inflație 20%, nu 10%.

  • Păi am făcut o medie cu manopera şi materialele de la Aceeaşi Mărie, că acolo a fost impactul direct. Când ai o fabrică şi foloseşti tot felul de unelte industriale te cam ustură facturi de curent dublate. Şi la gaze la fel.

    Benzina a crescut de la 6 lei la 7.75, mai mult de 25%.

    Inclusiv unele firme de curierat au venit cu costuri extra.

    Nu te uita neapărat în supermarket, unde stocurile pot fi mai vechi. Deşi la Mega Image-ul din colţ o apă Dorna la 2 litri este 3.2 lei, era 2.7 lei acum câteva luni. Deci creşterile astea chiar se simt în multe domenii şi nu se vor opri aici.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu