S-a plâns multă lume de ediţia din acest an a Electric Castle, sau măcar aşa a părut pe internet. N-a mai plouat, ca în alţi ani, aşa că am găsit alte lucruri de care să ne plângem.
Înainte de asta, un mic disclaimer: am fost la EC în 2018, am scris atunci un articol cu bune şi cu rele. L-am recitit acum, am rămas la aceeaşi părere. EC nu e pentru mine, dar e un festival mişto, care ar putea (şi ar trebui) să evolueze. Atenţie! Nu să crească, să evolueze. Încă din 2018 ziceam că sper să nu mai crească pentru că infrastructura şi-a cam atins limitele.
Au fost mulţi oameni în bula mea de pe Facebook care s-au plâns de transport, cazare, praf şi parcare. Astea au fost chestiile cele mai importante. Unu, doi, trei.
Problema principală pornește de la faptul că Bonțida nu renaște în adevăratul sens al cuvântului. Au trecut 8 ediții, 10 ani, și cu toate astea singura evoluție a zonei constă într-un festival puțin mai lung și mai mare. Nu există alte evenimente pe parcursul anului (exceptând nunta influenceriței de acum câțiva ani), nu există niciun motiv să mergi acolo.
Dacă s-ar face un program coerent ar apărea și soluții de cazare, și restaurante, și transport mai bun între Bonțida și Cluj. Pentru 5 zile pe an n-o să merite niciodată să dezvolți infrastructura.
Fără infrastructură rămâi la nivelul de acum, cu problemele inerente: cozi la transport, toalete insuficiente, cazare cu probleme. Am spus-o din 2018, e moartea pasiunii să mergi cu autocarul o oră de la Cluj sau înapoi, mare parte din cazare ar trebui să se întâmple la fața locului. Ok, dar cine să investească în niște hoteluri și pensiuni care vor sta goale 360 de zile pe an? Corturile sau coșmeliile care se aduc drept soluție temporară nu sunt o variantă decât pentru unii petrecăreți.
La fel și cu transportul, hai să facem o mică autostradă până la Bonțida pentru 5 zile pe an. Sau hai să investească CFR într-o linie dublă de mare viteză care să transporte oamenii în 15-20 de minute, apoi o gară modernă. Cine le plătește?
Având experiența unui festival mare care se întâmplă într-un oraș (știu că FITS-ul nu pare așa mare, dar adună zeci de mii de oameni pe străzile orașului timp de 10 zile), aș zice că echipa Electric Castle este suficient de prinsă pentru a organiza evenimentul în sine, pentru a aduce artiștii, a mulțumi publicul și sponsorii, cred că dezvoltarea infrastructurii nu e chiar pe lista lor de priorități.
Aici ar trebui să vină și autoritățile cu niște soluții. Primarul din Bonțida să facă un apel prin care să găsească noi soluții pentru investiții pe parcursul anului, evenimente de artă, fashion, film, teatru habar n-am. Orice poate să atragă un public de 10-15.000 mii de oameni pe lună. În felul ăsta s-ar justifica să ai niște hoteluri, niște pensiuni cu capacitate mai mare, să colectezi taxe din care să dezvolți și infrastructura. În cadrul unui parteneriat cu Clujul s-ar putea face niște legături rapide, să includă și Bonțida într-un mic circuit. Așa cum te duci în Bruxelles și vizitezi Bruges și Gent, de exemplu.
Dacă rămânem la cele 5-6 zile pe an, putem să ne plângem cât vrem că organizatorii nu fac și nu dreg. Unele probleme nu se pot rezolva, altele nu sunt o prioritate pentru organizatori.
4 comentarii. Leave new
Brezoiul e mult mai coerent – are evenimente de la 15 iunie la 1 septembrie. Astfel ca a rentat ca o groaza de oameni sa isi renoveze apartamentele si sa le inchirieze pe durata verii pentru evenimente.
Da, și eu am observat că se întâmplă multe lucruri bune acolo, chiar sunt curios cum arată zona, e pe listă.
poate își mută organizatorul sediul social la Bonțida și mai ajută astfel, prin taxe la bugetul local, satul…
Investitorul ar putea sa faca, sa dreaga..dar o sa ii scada profitul. Atat timp cat vinde toate biletele inseamna ca e ok ce face si lumea e multumita, altfel nu ar mai cumpara biletele..