in Casual stuff

Să ne setăm corect așteptările cu apa caldă

Aproape de birou e o stradă pe care se lucrează la înlocuirea țevilor. Pare genul de lucrare amplă, serioasă, în care s-a spart tot mijlocul străzii și s-a refăcut tot, de la canalizare la țevi de apă caldă, încălzire, poate și apă rece. Este un mare șantier în care s-a decopertat enorm, cu zeci de utilaje implicate și mulți oameni.

Problema e că strada asta e una mică, nu e vreun bulevard. Și cu toate astea se lucrează de aproximativ un an. 12 luni sau mai bine de-atât în care șantierul a rezolvat o singură străduță dintr-un cartier bucureștean. Timp în care s-a închis strada total, evident, nu s-au mai putut parca mașini etc.

Și aici ar fi două probleme: prima e că ar fi nevoie de vreo 1500 de astfel de șantiere cel puțin. Unele pe străzi mai importante, altele pe străzi laterale folosite drept scurtături. Asta ar bloca total traficul din oraș, la propriu. Nu mă gândesc la cum e acum ”blocat”, ci la o imposibilitate de a parcurge orice fel de distanță cu mașina. Renunțăm la mașini și lăsăm doar transportul public, poliție, pompieri, ambulanțe și transportul de marfă, curieri etc. Doi ani cu mașini interzise în București pe toată zona centrală.

A doua problemă e că n-ai oameni pentru 1500 de șantiere în paralel. Deja se plânge conducerea Termoenergetica de lipsa de personal, dacă ar încerca să deschidă mai multe șantiere ar dura și mai mult fiecare. Sigur, o altă discuție poate fi ”cum poate să dureze o lucrare de înlocuire de țevi 12 luni?”, dar asta e altă poveste, privim realitatea în față și ne raportăm la ea.

Așa că povestea asta cu reabilitarea rețelei publice de încălzire și apă caldă din București va fi aici pentru mulți ani de-acum încolo. Poate 15, poate 20 de ani, cine știe. Dacă avem noroc, se vor folosi țevi care să reziste vreo 50 de ani, astfel încât să terminăm de reabilitat tot orașul până când va fi nevoie s-o luăm de la capăt. Cert e că problemele vor continua, tot mai grave. 

Găsiți soluții alternative dacă locuiți la bloc, povestea cu apa caldă lipsă n-o să se rezolve după vara asta.

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu