Sunt convins că știrea asta cu BMW care oferă abonamente pentru ”serviciul” de încălzire a scaunelor a făcut deja înconjurul lumii. Ideea nu e nouă, am mai auzit niște zvonuri legate de Tesla, care plănuiau ceva similar. Nu știu dacă au implementat între timp, dar presupun că multe companii se gândesc la asta.

Dacă plătim abonament pentru filme, pentru muzică, pentru alte chestii pe care le consumăm, dacă avem tot mai multe companii de Software as a Service, de ce nu s-ar extinde conceptul ăsta și spre alte domenii? S-a mai vorbit despre Life as a Service, nu sunt primul care articulează ideea, dacă dați un search pe Google veți găsi articole despre acest concept care mi-a venit în cap când am văzut știrea cu BMW.

Până la urmă e logic, nu? Dacă ajungi să plătești abonament pentru alimente, abonament pentru transport și chiar diferite funcții ale mașinii pe care o conduci, de ce n-ai plăti un abonament pentru anumite perioade de timp în care să fii protejat de accidente (poate o asigurare bazată pe orarul de lucru), pentru momente în care să-ți meargă mai bine computerul (cu ajutorul unor servicii de cloud computing), pentru livrarea unor haine ”de vacanță” în funcție de zona în care mergi. 

Cum ar fi să-ți livreze cineva la ușă câteva cămăși ale unui brand de lux, niște pantaloni, niște încălțări scumpe, să le porți în vacanța ta pe insula Mykonos, apoi să le returnezi în baza abonamentului?

Sau să cobori la metrou la o anumită oră și cineva să-ți cedeze un loc fix când ajunge metroul în stație? 

Sunt o mulțime de lucruri care pot fi transformate în servicii cu abonament, unele la care nici nu ne gândim acum. Sigur că unele pot suna ridicol acum, dar ce-ați fi spus despre abonamente la încălzirea în scaune în urmă cu 10 ani?

2 comentarii. Leave new

  • […] din soft dacă nu plătești abonamentul. Să fie lăcomie sau un semn al vremurilor care vin? Alex zice că poate ăsta e viitorul, unul în care vom plăti lunar pentru a beneficia de diverse produse […]

    Răspunde
  • Cum at fi sa iti ceara Samsung abonament pe folosirea telecomenzii? Sau abonament daca vrei sa schimbi sursa..ca poate te uiti doar la posturi tv…toate astea pentru un produs pe care il platesti la valoarea integrala. Sau un abonament super ieftin de doar 10lei pe an pentru porniri nelimitate ale televizorului…unde se trage linie?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu