Povestea cu dispariția Umbre și Ruxx din catalogul HBO Max e ceva mai amplă decât credeam și deschide o nouă discuție la care o să revin mai jos. Însă până atunci hai să recapitulăm puțin.
Mai întâi a scris Mădălina Craiu pe Instagram că iese Ruxx de pe HBO Max și dispare și sezonul 3 din Umbre. Apoi a apărut știre că Discovery (cei cu care a fuzionat HBO) a decis să perieze catalogul de filme și seriale din oferta HBO Max. A preluat presa, au dat declarații diverși actori și producători, nu ne-am lămurit foarte tare. S-a tot vorbit de diferite ”decizii strategice”, de ”motive neînțelese” etc. Exceptând niște cetățeni din birouri, nu prea știa nimeni de ce au dispărut chestii. Hackerville, One True Singer și multe altele (dacă e să notăm doar producții românești). Au dispărut de prin toată lumea, dar astea sunt notabile.
Ba mai mult, au șters și conturi de social media create pentru respectivele producții (conturi de Instagram, Twitter, Youtube), plus știri ale respectivelor lansări. Pe asta chiar n-o înțeleg prea bine. Sigur, nu vrei să ajungă publicul acolo și să se frustreze că nu mai găsesc showurile, dar nu putem să le ștergem de pe fața Pământului ca și cum nu s-ar fi întâmplat.
Cheia e aici și a fost găsită de Alex:
”There are economic reasons for the move: although the creators have of course already overcome the biggest expenses for previously completed series, they still have to pay a so-called amortization fee for all available content. Analysts also pointed out that the cancellation of the series took place on the penultimate day of the American accounting year.”
Teoretic un serial sau un film e deja plătit când apare, nu trebuie să-ți mai bați capul cu el odată ce l-ai lansat, nu? Se pare că nu-i chiar așa. În lumea filmului mai plătești niște bani mult după ce ai lansat filmul, pe baza unor estimări de venituri care se fac la început. Chiar dacă tu le faci sau nu. Bănuiala mea este că filmele respective nu performau conform așteptărilor, așa că au fost retrase de pe platformă ca să iasă niște cifre contabile.
Se pare că fuziunea Warner Bros. – Discovery are ca prim obiectiv economii de 3 miliarde de dolari, așa că aproape toate producțiile europene au fost oprite și multe filme au fost retrase din catalog. De-asta s-a tăiat în carne vie și singura chestie care ne-ar putea consola e că nu suntem singuri, ci alături de Danemarca, Norvegia, Olanda, Suedia, Turcia și țările din Europa Centrală.
Ce e și mai interesant este că se vorbește despre posibilitatea ca unele dintre aceste showuri să revină la un moment dat pe HBO Max sau pe alte platforme. Cu alte cuvinte, fie să le vândă către platforme mai mici, fie să dezvolte chiar ei alte platforme. Ceea ce mi s-ar părea o nebunie totală. Nici varianta în care ajung pe platforme mai mici nu mi se pare prea bună, oricât de sexy ar suna o platformă de streaming doar cu filme europene, să zicem, nu cred că vrea cineva să dea banii și pe asta (exceptându-i pe cei foarte-foarte pasionați).
Așa că lucrurile rămân deschise, însă decizia pare să fie una pripită. Fragmentarea pieței nu va face decât să readucă în prim-plan pirateria din punctul meu de vedere. Dacă oamenii vor avea prea multe abonamente de plătit vor renunța să mai plătească și vor căuta metode alternative.
Pentru actori și producătorii filmului cred că e și mai frustrat, nu doar că știu că nu se va mai investi în producțiile lor, dar nici nu-și mai pot arăta munca nicăieri.
Și dacă e ceva ce mă deranjează enorm este să știu că producții interesante sunt abandonate prin vreun sertar din diferite motive economice.
PS: Am văzut că au preluat și vloggerii subiectul, unii băieți finuți au dat și link.
1 comentariu. Leave new
Am fost in concediu până acum câteva zile așa că abia azi am citit articolul asta. Vreau să completez ce ai scris tu azi cu ce zic cei de la The Verge despre fuziunea Discovery-Warner. Perspectiva e sumbră pentru HBO Max: HBO Max might get maimed https://www.theverge.com/2022/8/4/23291037/hbo-max-warner-bros-discovery-merger-david-zaslav-chip-joanna-gaines