Toate video-urile din Instagram au fost transformate în Reeluri zilele trecute pentru că Meta vrea să împingă în față acest format. Pe lângă asta, vor crește procentul de conținut sugerat (de la utilizatori pe care nu-i urmăriți) pentru a se apropia tot mai mult de ceea ce oferă TikTok în prezent.
Trecerea asta de la o copie de Snapchat la o copie de TikTok mă bucură din două motive.
Primul e legat de calitatea conținutului. Reelurile sunt super muncite, în timp ce story-urile erau de multe ori niște poze sau clipuri aruncate la întâmplare, doar pentru a sugera că surprinzi momentul. Ceea ce nu era adevărat de cele mai multe ori.
Al doilea motiv, care mi se pare mai important, e că Reelurile sunt un tip de conținut care rămâne disponibil, în timp ce story-urile dispăreau după 24 de ore. De fapt, cred că era momentul să o spună cineva, story-urile au fost cea mai mare țeapă din istoria (scurtă) a marketingului online.
Să-i dai cuiva 2-3-5000 de euro pentru una sau două postări care dispar în 24 de ore și care nu ajung să fie văzute decât de vreo 10% din totalul de followeri ai acelui influencer este o eroare care trebuie să înceteze cât mai repede. Să accepți de bunăvoie că bucata publicitară pe care o plătești se vede o singură dată (și ulterior nu poate fi arătată nimănui) este o înșelătorie care a fost înghițită de agenții fără nicio logică.
S-a bătut atât monedă pe conținut efemer sau snackable și iată că ajungem tot la conținut de calitate, gândit, regizat, muncit.
Aștept cu interes să dispară din zona de sus a Instagramului și bulele alea de story, care ne țin captivi într-un loop de 20 de oameni la care ne uităm și care ne sunt afișați din nou de algoritm pentru că i-am văzut mai devreme, apoi ne uităm iar și asta pune încă o cărămidă la algoritm și tot așa.
Sunt o grămadă de creatori de conținut care fac lucruri mișto și pe care, culmea, îi și urmărim! Dar care nu postează așa des, nu joacă după regulile algoritmului, așa că ajung la coada listei.
Măcar dacă scăpăm de modelul Snapchat știm că există șansa ca peste 3 zile sau 3 săptămâni conținutul ăla să fie descoperit și apreciat de cineva care să-l dea mai departe.
11 comentarii. Leave new
Ce zici tu poate avea sens pentru branduri sau pentru influenceri. Dar cât reprezintă ei procentual? 10% din utilizatori? 20%?
Utilizatorii obișnuiți, care folosesc rețeaua pentru a sta în contact cu prietenii, care nu știu dar nici nu vor să regizeze sau să editeze clipuri, vor doar să împărtășească un moment cu cei apropiați, cred că vor pierde odată cu schimbarea asta. Nu vreau tot a doua postare să fie sugestie. Vreau să văd conturile pe care am ales să le urmăresc. Că de aia le urmăressc. Nu “sugestii” de la algoritm. Este zona de explore pentru sugestii. Nu am intrat aproape niciodată pe acolo.
Nu cred că marea majoritate a utilizatorilor normali vor aprecia schimbările.
Dacă rămâi doar cu prietenii tăi nu creşte consumul, deci nu creşte nici timpul petrecut pe reţea, aşa că ei nu mai fac la fel de mulţi bani.
Astea sunt vremurile în care trăim şi reţelele sociale pe care le folosim.
„Daca ramai cu prietenii tai nu crezte consumul… ” daca utilizatorii nu apreciaza noua abordare (cu prea multe reclame) s-ar putea sa nu mai intre pe aplicatie.
Cati isi mai aduc aminte de Hi5 sau MySpace? Asa pot sa dispara si Instagram sau Facebook.
Cred ca TikTok a avut succes pentru ca a venit cu ceva nou, poate ca asta ar trebui sa caute si cei de la Meta. O noua idee…
Păi au căutat şi au găsit-o. La TikTok :))
Pe mine ma irita la maxim faptul ca Instagramul si Fscebookul imi arata din ce in ce mai putin continut de la oamenii pe care ii urmaresc si tot mai multe reclame. Inteleg ratiunile economice, dar tendinta mea este sa intru din ce in ce mai rar pe retelele respective si sa stau din ce in ce mai putin.
Referitor la „teapa” cu storyurile … nu cred ca a obligat nimeni agentiile sa dea bani pe asa ceva. Ce nu prea inteleg eu (nefiind in domeniu) este cum contorizezi beneficiile. Influencerii iti pot da un raport legat de cata lume a vazut un story?
Sunt la fel de acord cu tine față de algoritmul de a-ți arăta mai puțin din cei pe care urmărești și mai mult din cei pe care nu. Dar per total, e bine cu Reels, îmi place ideea, și pentru că prind foarte bine clipurile, în special cele de format scurt, deși aplicația a pornit cu conținut de imagini, și deși copiează tot mai mult ce este in trend. Eu sunt old school, dacă se poate zice asta, și voi folosi în continuare aplicația pentru imagini, sperând însă să arate mai mult din cei pe care îi urmaresc, și deloc din cei nu.
Nu a obligat nimeni să facă nimic, însă au fost mulţi oameni care au „propăvăduit” abordarea asta şi au încurajat-o.
Eu şi noi, în general, în agenţie, nu am plătit niciodată pentru stories pentru că n-am vrut să încurajăm astfel de practici.
Da, influencerii îţi dau un mic raport, dar miza e să arăţi într-un studiu de caz că ai folosit tehnici „up to date” de promovare şi să speri la vreun premiu. Nu măsoară nimeni cu adevărat câte views sunt acolo, se raportează cât are influencerul în fanbase cu totul. De aici şi numărul mare de influenceri cu baze de fani cumpărate.
Ai citit o stire veche, intre timp au oprit aceasta stretagie
”Based on our findings and community feedback, we’re pausing the full-screen test on Instagram so we can explore other options, and we’re temporarily decreasing the number of recommendations you see in your feed so we can improve the quality of your experience”
Am subliniat eu ce era important de acolo. Pausing, temporarily.
Nu oprește nimeni nimic, stai chill. Este fumigenă de PR. Au modelul TikTok în față, vor face orice ca să-l replice.
Daca scot bulele alea de story eu nu mai intru pe instagram. E singurul loc unde pot sa vad ce fac prietenii mei, pentru ca pe „wall” sunt numai reclame si tot felul de vedete / companii pe care nu le urmaresc si nu ma intereseaza. Am dat click ieri pe contul prietenei mele, avea vreo 3 poze in ultima luna si eu nu vazusem niciuna.
Ce spui tu aici e valabil pentru lumea ta, dar schimbarea nu este deloc binevenita pentru utilizatorii normali pe care nu ii intereseaza influenceri, branduri si alte prostii.
La instagram ai optiunea sa vezi doar ce ai la Following.. mie nu imi arata niciodata altceva acolo