in Teatru

Pippo Delbono este ceea ce presa ar numi un ”artist total”. E actor, regizor, scriitor și mai are multe alte ”pălării” pe care le poartă. A expus la Centre Pompidou, a luat premii pentru filmele sale, a jucat în spectacole de teatru și de operă.

La Sibiu este deja un obișnuit al FITSului, unde a primit o stea în 2019 pe Aleea Celebrităților. Spectacolele sale stârnesc emoții puternice și pun întrebări. Ai putea spune că e un tipar, însă cred că asta e particularitatea în ceea ce face artistul italian: reușește mereu să surprindă.

”Amore”, spectacolul din acest an vorbește despre iubire în toate formele ei. Iubirea de patrie, iubirea amanților, iubirea dulce, iubirea murdară, iubirea pentru sine însuși. O spune chiar autorul spectacolului într-un scurt interviu pentru Radio România Cultural.

Dincolo de asta mai e o dimensiune subtilă a spectacolului, una istorică, chiar geo-politică dacă vreți. Multe dintre câtecele de iubire care marchează momente din spectacol sunt provenite din culturi ale unor popoare colonizate. Sigur că e superb să asculți despre dragostea de patrie și de limbă, însă te ia un fior pe șira spinării când realizezi că e cântată și suferința provocată de coloniștii portughezi. Cu ocazia asta am citit mai multe și despre Imperul colonial portughez, despre care știam doar frânturi. Cum spuneam, o poveste de dragoste care te face să-ți pui întrebări.

Periplul internațional continuă și în a doua parte a spectacolului, cu cântece spaniole, italiene și cu o scenografie complexă. 

Amore se mai joacă prin Europa în următoarea perioadă, între 6 și 18 septembrie la Theatre du Rond Point din Paris, pe 1 octombrie la Udinese, pe 5 octombrie la Sarajevo. Cine știe cum vă nimeriți pe acolo.

Foto: Sebastian Marcovici, FITS 2022

1 comentariu. Leave new

  • Hmm, dar de tampeniile facute de soldatii lui Mussolini prin Etiopia, cand a vrut ala sa isi faca si el imperiu, nu zice nimic? Doar de portughezi se leaga?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu