Mi-am făcut cont pe BeReal, cea mai nouă rețea socială care a prins tracțiune la nivel mondial. Lansată în 2020, BeReal avea în iulie 2022 cam 20 de milioane de instalări active și a ajuns la o evaluare de 600 de milioane de euro.

M-am jucat puțin cu aplicația și dincolo de problemele de funcționare (n-am reușit să adaug niciun prieten, deși aveam postări și tot contul configurat), am tras niște concluzii simple.

Oficial, platforma se marketează ca un tool prin care poți intra în contact cu prietenii tăi în mod real, fără să mai poată cineva să ”cosmetizeze” adevărul. Dacă tu ești la rudele de la țară și culegi via, n-o să mai poți pretinde că te super distrezi pe o insulă din Grecia. Gata cu ”latergram-ul”, gata cu pozele servite la 3 luni după o vacanță care ajung să-i deprime pe cei care pun botul și care au impresia că toată lumea e într-o vacanță continuă. E și contribuție la sănătatea mentală a oamenilor, este și un antidot la goana după like-uri. Asta vrea să fie BeReal. 

Însă așa cum Instagram și Facebook ne-au dresat să postăm conținut ca să ne luăm doza de dopamină sub formă de like-uri, BeReal e de fapt un nou tip de dresaj uman. Acum nu mai postezi ce vrei tu, când vrei tu (în realitate cât mai des, pentru că așa obții atenția oamenilor și expunere), cu BeReal postezi exact când vrea aplicația. Poate că ești la volan, poate că ești în metrou, poate că nu ai semnal suficient de bun sau ești în duș. Nu-i nimic, primești o notificare și ai 2 minute la dispoziție să-ți faci datoria și să postezi. Probabil că odată ce te prinde nebunia asta crește nivelul de dopamină dacă postezi în ultimele secunde, eventual cu vreun extra challenge.

Mă aștept să apară prostii de genul: urcă și coboară scările sub 2 minute și apoi postează. Fă duș în mai puțin de 120 de secunde și apoi trimite-ți update-ul pe BeReal și tot așa.

Gamification la un alt nivel, sau dresaj uman, cum vreți să-i spuneți.

Apropo, mă găsiți pe BeReal cu /hoinaru. Nu am de gând să postez, dar dați și voi un Add, poate o să conteze și rețeaua asta cândva în nivelul de influencereală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu